Saab, volvo, dodge ... rodzinne auto do 42 000

22 Lip 2010, 11:04

Moim marzeniem zawsze był Saab. Kiedy miałem go sobie kupić to okazało się, że będe miał III dziecko i padło na Alhambre :wink:

Saaba jest dużo łatwiej kupić zadbanego niż np. Audi, ponieważ jest mniej popularny i zazwyczaj kupowany przez osoby starsze, co nie znaczy, że jest nudny. Część części pasuje od Opla wieć serwisowanie nie jest strasznie kosztowne.
Sprzedam Audi A6, 03', 2.5 TDI, Prywatnie, Od 4 lat w PL.
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

22 Lip 2010, 18:46

mam i mazde 6 z 2007 i seata altee xl z 2008. uwazam te auta za godne polecenia i jezeli masz jakiekolwiek pytania dot. eksploatacji tych autek pisz smialo(serwisuje je w aso).
VOLVO V50 moze byc za male co do Twoich wymagan(2 dzieci+bagaze- moze byc roznie)
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

23 Lip 2010, 11:28

JerzyB333 napisał(a):przebieg to też rzecz względna i strasznie przeceniana u nas - możesz kupić strupa z autentycznym 40k
No to kup samochód co wygląda świetnie a ma 300000km przejechane... czym więcej przejechane ma tym bliżej ku końcowi silnika... więc nie jest to rzecz względna!

Są Gusta i guściki.

A co do Saaba... owszem świetny samochód, wytrzymałe silniki itd... można by dużo o nim mówić, ale nie każdemu ten samochód przypasuje. To jest podobnie jak z Roverami. Kupisz, ciężko sprzedać! Nie mówcie że nie ;]
rycho13
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin
Auto: Honda Prelude

23 Lip 2010, 11:52

oj zdziwiłbyś się jakie przebiegi się cofa i ludzie się nie potrafią połapać... na zachodzie się o auta dba w związku z czym nie zużywają się tak szybko jak u nas. francuskie taryfy z przebiegami po 700k (ta słynna awaryjność peugeotów:P) schodzą u nas w promocyjnych cenach bez problemu, a taka cofka z 500k na 160k + spreparowana książka to niestety nic nowego w naszym kraju. i ludzie jezdza zadowoleni ze niski przebieg w promocyjnej cenie wyrwali. a jak cos padnie, to larmo na forach, ze prawie nowe auto zdycha, a marka jest do dupy.

to właśnie ta polska mania niskich przebiegów sprawia, że handlarze nagminnie cofają liczniki - klient nasz pan, no bo każdy myśli że auto z 200tys to tylko na złom się nadaje.

a z tą bliskością końca silnika - masz rację :) tylko: 1. silnik to też część eksploatacyjna, i wymiana nie jest kosmicznie kosztowna. 2. nawet kupując 200tysięcznika, przy dbaniu o samochód, spokojnie się zrobi drugie tyle, zanim konieczna będzie wymiana.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200

23 Lip 2010, 17:58

Przecież to widać... Jak samochód ma przejechane 700 a 200tys km ;]
rycho13
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Lip 2010, 18:45

rycho13, mało jeszcze wiesz. Z kolegą hesus zgadzam się w 100%.
Handlarze tak potrafią przypicować samochody, że czasami na prawdę ciężko ejst określić pzebieg. Jest dużo rozbitków i można poprzekładać niedużym kosztem np. wytarte elementy wnętrza. Jeżeli ktos nie widział Audi z przebiegiem 100 tyś i ogląda z rzekomo 200 a jest cofnięty z 400 to i tak wyda mu się wszytko w porządku bo Audi ma dobre materiały.
Na tym polega problem. Mało jest dobrych samochodów i potencjalny kupujący nie ma do czego porównać oglądanych samochodów. Jeden wygląda lepiej inny troszkę gorzej, ale żeby było porządne auto to na prawdę trzeba się naszukać.

Do koleżanki, która szuka samochodu (czytajcie ze zrozumieniem - to jest kobieta nie facet!!) na pewno kupuj samochód z silnikiem Diesla. Z mocą nie masz się co bać, że przesadzisz - 130-140 KM to teraz standard. Szukasz sporego, przestronnego auta, a takie nie są lekkie, więc coś musi je dźwignąć.

Tak na prawdę każdy doradzi coś innego, jednemu zależy tylko i wyłącznie na właściwościach jezdnych inny chce zeby duzo schowków było. Trzeba znaleźć kompromis. Z dziećmi na pokładzie raczej mąż nie będzie szalał, ale jak jedzie sam to może lubi się trochę rozerwać :wink: BMW i Audi to auta bardzo dobrze się prowadzące, ergonomia na najwyższym poziomie, wygoda i sprawdzone rozwiązania. A4 i seria 3 będzie akurat przy takim wieku dzieci. Volvo S40 jest trochę ciaśniejsze.
Mówisz, że podoba Ci się Saab. Za wiele o tej marce nie wiem. Wiem tylko, że kiedyś był problem z 3 litrowym dieslem (był też kładziony do Renault) i firma słabo dbała o klientów, a byłą to wada fabryczna i bardzo kosztowna. Saabów mało jeździ. Z jednej strony to plus, ale z drugiej strony kto Ci to będzie serwisował? Do popularnego VW czasami ciężko znaleźć odpowiedniego mechanika, a co powiedzieć do Saaba.
Większość ludzi nie jest na bieżąco, to samo mechanicy. W Naszym Kraju jeździ dużo starych samochodów. O nowych ludzie nie mają pojęcia, mechanicy także.
2.0 TDI z pewnych roczników faktycznie był awaryjne. Najlepiej bd szukać 1.9 TDI, ale ciężko znaleźć z normalnym przebiegiem.
Klakier
Początkujący

Miejscowość: Płock
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Shooting brake, czyli sportowe kombi
    Określenie shooting brake od dekad wywołuje wiele emocji wśród fanów motoryzacji. W internecie możemy znaleźć mnóstwo wizualizacji prezentujących popularne sportowe samochody w takiej odsłonie. Wielu ...

23 Lip 2010, 20:07

Ja będąc mechanikiem, twierdzisz ze mało wiem ?
Ja się nie mam zamiaru kłucić...
rycho13
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Lip 2010, 03:09

Chodziło mi o gadkę z tymi przebiegami. Czy nie uważasz, że są silniki z przebiegami 150 tyś km w gorszym stanie od takich co mają 250 tyś. km przebiegu?
Klakier
Początkujący

24 Lip 2010, 12:02

rycho13 napisał(a):Ja będąc mechanikiem, twierdzisz ze mało wiem ?
Ja się nie mam zamiaru kłucić...

13letni mechanik :?: po prostu :lol: :lol: :lol:
A co zrobiles z tym nissanem gtr co wygrales co w USA?
Chlopie byle jakie pytanie z mechaniki na ktore odpowiedzi nie znajdziesz w necie i lezysz, wiec po co te krzyki...
zaloz se nowe konto jak chcesz bajerowac innych, szkoda miejsca na forum dla takich jak ty bo nikomu nie pomozesz a powtarzac bedziesz jedynie stereotypy. bo moim zdaniem nie wiesz nic :neutral:
JerzyB333
Stały forumowicz

24 Lip 2010, 12:27

jaki 13 letni mechanik?? Mam 28lat 82r. ... A Nissana mam...
rycho13
Początkujący
Awatar użytkownika

24 Lip 2010, 14:43

Szczerze mówiąc to bardziej jestem skłonny wierzyć, że Twój tata jest mechanikiem i ma 28 lat, tak przynajmniej wnioskuje po poziomie Twoich wypowiedzi.
Z GT-R no comment, obecny GT-R to nie skyline więc trochę wtopa żeby mechanik nie wiedział czym jeździ.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lip 2010, 15:05

Jasiek90 napisał(a):Szczerze mówiąc to bardziej jestem skłonny wierzyć, że Twój tata jest mechanikiem i ma 28 lat

Tata 28, syn 13 hmmm To musiał w podstawówce szaleć skoro jak mial 14 lat to ie dzieci dorobił :)
Sry za offtopa
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM

24 Lip 2010, 15:07

Ehh jak zwykle jakiś dzieciak pajacuje na forum stąd dużo głupot można tu przeczytać. Tacy to są znawcy...
Klakier
Początkujący

24 Lip 2010, 17:28

patrzcie na to:
https://www.forumsamochodowe.pl/126p-fia ... ght=#55900
Mechanik ktory nie potrafi zdiagnozowac usterki/naprawic 126p
wlasciciel gtr ktory 2 lata temu bujal sie malczanem :lol: :lol: :lol:
JerzyB333
Stały forumowicz

24 Lip 2010, 18:46