Saab, volvo, dodge ... rodzinne auto do 42 000

21 Lip 2010, 11:01

Jestem świeżym użytkownikiem tego forum, ale stanęłam przed koniecznością zmiany auta z clio rocznik 2003, 1.2 benzyna, 78 KM na ... no właśnie :)
Słabo znam się na motoryzacji, tak naprawdę auta oceniam raczej po wyglądzie, bo o reszcie mam słabe pojęcie. Bardzo więc proszę o porady związane z zakupem nowego autka. Podstawowe wymagania:
diesel - wskazania męża, chociaż mam wątpliwości czy przy 18-20 000/rok to ekonomiczne rozwiązanie
kombi/van- dwójka dzieci - 1.5 i 3 latka
rocznik max 2006
do wydania max 42000
nie potrzebujemy wyczynówki, ale odpowiednie parametry (moc) mają swój udział w bezpieczeństwie (może więc 1,8 - 2,0 l/140 KM)
standardowo autko będzie pokonywało odległość ~ 100 km/dziennie, raz w roku jakiś dalszy wypad.
w podsumowaniu, może to trochę naiwne, ale pewnie jak każdy chciałabym ekonomiczne, jak najmniej awaryjne i ładne autko.
Moje dotychczasowe typy (może skrajne) to:
*przy każdym typie umieszczę swój krótki komentarz. Ponieważ tak jak napisałam wcześniej nie jestem fachowcem, moje argumenty mogą wydać się znawcom śmieszne i mało ważne za co z góry przepraszam i proszę o wskazanie istotnych wad/zalet
saab 9-3 kombi - piękna linia, prestiż
volvo v40 kombi (chociaż podobno S40 lepsze) - podoba mi się zarówno z zewnątrz jak i w środku, podobno ekonomiczny
volvo v50 kombi - to samo co wyżej
Mazda 6 kombi - ładny wygląd, również słyszałam dużo dobrych opinii
seat altea - nie za bardzo przemawia do mnie karoseria (pod publiczkę) ale dużo dupereli, schowków, uchwytów (myślałam pod kątem dzieci) no i silnik VW
dodge caliber - nadwozie jak dla mnie boskie, ale w środku za te pieniądze biedniutki
wszystkie wymienione powyżej auta w zakresie 1,8-2 l i 115 - 140 KM
Proszę także o info jakie przebieg dla powyższych wymagań byłby najbardziej optymalny?

Jeśli jeszcze potrzebne są jakieś wskazani chętnie "dopowiem"
Pozdrawiam i bardzo proszę o rady wytrawnych znawców:)
szymlit
szymlit
Nowicjusz

Miejscowość: Świdnica

21 Lip 2010, 11:10

Podam swoich kilka typów, takich jakie ja bym kupił. Może coś wybierzesz :)

Może BMW serii 3 takie jak to np.
[link do oferty na Allegro wygasł]
albo BMW serii 5 :) Polecam !

Może być jeszcze Audi A4, istne cudo!!!

Kolejnym będzie Volkswagen Passat. Niezawodny samochód!

No i Opel Vectra. Mają możliwość dużych przebiegów, tanie części zamienne!
[link do oferty na Allegro wygasł][/u]

saab 9-3 kombi - w Saab-a bym się nie pchał, gdyż jak bd chciał go sprzedać to ci będzie ciężko. Druga sprawa, trudno o serwis.
volvo v40 kombi -
- jedno i drugie Volvo jest dobre!
volvo v50 kombi -

Mazda 6 kombi - ja również słyszałem że to są dobre samochody, lecz drogie części.
seat altea - Co do Seata nie wiem ale środek nie jest zbyt piękny , a z zewnątrz troche jak buda dla psa!
dodge caliber -odradzam, ze względu na stylistykę środka... Ameryka= trzeszczące plastiki!

Z tego co ja wybrałem i z tego co ty podałeś mimo wszytko moim faworytem było by Audi A4, może i drogie części, ale mój sąsiad posiada to auto i na poważniejsze części wydał może przez 3-4 lata 800zł! Może ktoś się jeszcze wypowie na ten temat! Pozdrawiam

P.S. Te strony które ja podałem są przypadkowe(pierwsze lepsze). Więc na pewno znajdziesz jeszcze inne oferty tych aut. To jest tylko na przykład!
rycho13
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin
Auto: Honda Prelude

21 Lip 2010, 12:05

Jak rodzinne to Volvo. Bardzo bezpieczne auto.
bialy56
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 07 01 2013
Auto: Fiat 126p FL
Silnik: 0.65
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

21 Lip 2010, 12:06

dzięki piękne za odp.
Szczerze mówiąc A4 tez było typowane, ale nie wiem czy to nie za wysokie progi:)
Ten model zarówno w środku jak i na zewnątrz spełnia moje oczekiwania, nie mówiąc już o prestiżu klasie ...
szymlit
szymlit
Nowicjusz

21 Lip 2010, 13:14

Tak jak mówiłem szymlit, polacam A4 bo się rzadko psuje :) :) !! Jak coś kupisz to napisz i zaprezentuj :) Pozdrawiam !
rycho13
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lip 2010, 13:24

czy brakuje na tym forum znawców ???? :)
proszę o pomoc !!!
szymlit
szymlit
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody użytkowe Volkswagena - szeroka paleta modeli
    Najważniejszymi punktami są ekologiczne koncepcje samochodów, napęd na wszystkie koła samochodów użytkowych VW i specjalistyczne zabudowy. Dodatkową atrakcją technologiczną jest Prototyp eT! Na najważniejszych ...

21 Lip 2010, 13:29

hehe :D
rycho13
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Lip 2010, 13:48

a Hyundai Tucson ????
szymlit
szymlit
Nowicjusz

21 Lip 2010, 13:57

Dobre auto... wybieraliśmy auto kombi, to jest terenowy. Wygodny, bezpieczny! Ale ja trzymam się Audi :) :P

[ Dodano: 21 Lipiec 2010, 21:08 ]
Jak coś kupisz to napisz i zaprezentuj :) Pozdrawiam !
rycho13
Początkujący
Awatar użytkownika

22 Lip 2010, 08:33

mam jeszcze jedną kwestię do omówienia.
Początkowo rozważaliśmy auta klasy focus kombi, scenic, megan kombi ... i podobne. Jednak po przemyśleniach doszliśmy do wniosku że skoro za te pieniądze możemy mieć 3-4-5 letnie auto klasy audi czy volvo i biorąc pod uwagę, że będzie służyć kolejne ~ 5 lat, to chyba nie ma co się zastanawiać.
Zresztą jak uważacie ? - 2, 3 letni focus kombi, scenic, megan kombi .... czy te auta wymienione w moim I wiadomości.
Chyba audi z przebiegiem 100-120000 to lepszy nabytek niż scenic z 50000? A może się mylę - jakie jest wasze zdanie?
Jeśli jesteśmy na temacie przebiegu, jakie są sensowne przebiegi dla auta klasy audi, volvo ... z 2006/2007 roku?
pozdrawiam
szymlit
szymlit
Nowicjusz

22 Lip 2010, 09:35

Saab 9-3- podwozie dzieli z Vectrą/Cromą, silniki diesla to konstrukcje Fiata ale mimo tego zachowuje odmienny od nich klimat :smile: bardzo fajny, nietuzinkowy i godny polecenia samochód, tylko plastikowe wnętrze razi i nie przystaje do klasy premium.
Volvo S40/V50- Focus w przebraniu lub jak kto woli bardziej wypasiony :wink: podwozie i silniki te same tylko wnętrze lepsze, karoseria ładniejsza i znaczek jakby bardziej prestiżowy, warto się nim zainteresować bo dostajesz samochód klasy prawie premium( no do Mercedesa czy BMW Volvo nieco brakuje ale z Audi i Saabem może spokojnie konkurować) a koszty utrzymania na poziomie zwykłego kompaktu.
Mazda 6 -ładnie wygląda, dobrze się prowadzi i jest funkcjonalna, godna polecenia tylko z silnikami benzynowymi, do wad można zaliczyć podatność na korozję i słabe wyciszenie, poliftowa z silnikiem benzynowym to bardzo dobra propozycja.
Seat Altea- jest ładny i to IMHO największa jego zaleta i dość dobrze się prowadzi, kosztem komfortu, wnętrze jest dość ciasne i mało funkcjonalne jak na vana w dodatku dość tandetnie wykończone a i silniki nie prezentują się zbyt korzystnie na tle konkurencji, zdecydowanie wolałbym Scenica lub trochę dołożyć i kupić C4 Picasso.
Dodge Caliber- podobnie jak w przypadku Altei z tym, że wnętrze jest jeszcze gorsze, prowadzenie też nie powala.
Audi A4 i Passaty z 2.0 TDI to nie cudo a potencjalne ryzyko sporych problemów/ wydatków.
Skupił bym się na poszukiwaniach Volvo lub Saaba.
Pozdrawiam :smile:
Ostatnio edytowany przez Jasiek90 22 Lip 2010, 09:37, edytowano w sumie 2 razy
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lip 2010, 09:36

Z tym trudem serwisu Saaba to mit. autko to przecież GM, sporo części pasuje z opli, zresztą ASO często są łączone. a auta są naprawde fajne - taki 9-3 kombi, dorwać jeszcze w Aero i mamy piekne, rodzinne auto, bezpieczne, no i z ciekawą stajnią pod maską. do tego marka nie tak pospolita jak bmki czy audi (nie żebym coś do nich miał).

a kupowanie auta pod kątem łatwej sprzedaży to już wogóle :) jak auto jest zadbane, to chętny się znajdzie.

wogóle wszystkie porpozycje kolegi z pierwszego postu wydają mi się ciekawe, z wyłączeniem Dodge'a :) i czego byś nie kupił podejrzewam, że będziesz zadowolony.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200

22 Lip 2010, 09:38

Wracając do Audi i VW, które podesłał Wam kolega Rycho13. To A4 i Passat są z silnikami 2.0 TDI i te silniki są uważane za jedne z najgorszych. Jeźeli już chcecie mieć Passata/A4/A6 to bierzcie 1.9. Kolejna sprawa bardzo trudno jest kupić zadbaną A4 za 40k.
Co do przebiegów to 200tyś km +/- 50tyś ;)
Sprzedam Audi A6, 03', 2.5 TDI, Prywatnie, Od 4 lat w PL.
Bart258
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Krakowa

22 Lip 2010, 10:42

dzięki piękne za podpowiedzi
póki co oglądam oferty dostępne w necie, ale rzuciłam temat kuzynowi męża który ściąga auta z Niemiec - licząc na "lepsze traktowanie".
Tak jak pisałam wcześniej bardziej sugeruję się wyglądem .... i powalił mnie ostatnio ten saab
- co myślicie? Nie żebym konkretnie leciała po ten model, ale czy te parametry są ok?
Do tej pory odrzucałam przebieg powyżej 120 000, ale może 150 000 to wcale nie jest zła propozycja????
pozdrawiam
szymlit
szymlit
Nowicjusz

22 Lip 2010, 10:49

przebieg to też rzecz względna i strasznie przeceniana u nas - możesz kupić strupa z autentycznym 40k, a i auto z 250tys na liczniku w swietnej kondycji... poprawnie serwisowane auto bez problemów powinno osiągać 400-500tys (zresztą połowa sprowadzanych aut podchodzi własnie pod takie dystanse), a silnik też przecież można wymienić.... dlatego obawy przy 150tys są moim zdaniem nieuzasadnione - należy zachować po prostu zdrowy rozsądek i oceniać ogólny stan samochodu, gdzie przebieg jest jednym z wielu czynników.
hesus
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Silesia
Auto: Is200