REKLAMA
Jestem świeżym użytkownikiem tego forum, ale stanęłam przed koniecznością zmiany auta z clio rocznik 2003, 1.2 benzyna, 78 KM na ... no właśnie
Słabo znam się na motoryzacji, tak naprawdę auta oceniam raczej po wyglądzie, bo o reszcie mam słabe pojęcie. Bardzo więc proszę o porady związane z zakupem nowego autka. Podstawowe wymagania:
diesel - wskazania męża, chociaż mam wątpliwości czy przy 18-20 000/rok to ekonomiczne rozwiązanie
kombi/van- dwójka dzieci - 1.5 i 3 latka
rocznik max 2006
do wydania max 42000
nie potrzebujemy wyczynówki, ale odpowiednie parametry (moc) mają swój udział w bezpieczeństwie (może więc 1,8 - 2,0 l/140 KM)
standardowo autko będzie pokonywało odległość ~ 100 km/dziennie, raz w roku jakiś dalszy wypad.
w podsumowaniu, może to trochę naiwne, ale pewnie jak każdy chciałabym ekonomiczne, jak najmniej awaryjne i ładne autko.
Moje dotychczasowe typy (może skrajne) to:
*przy każdym typie umieszczę swój krótki komentarz. Ponieważ tak jak napisałam wcześniej nie jestem fachowcem, moje argumenty mogą wydać się znawcom śmieszne i mało ważne za co z góry przepraszam i proszę o wskazanie istotnych wad/zalet
saab 9-3 kombi - piękna linia, prestiż
volvo v40 kombi (chociaż podobno S40 lepsze) - podoba mi się zarówno z zewnątrz jak i w środku, podobno ekonomiczny
volvo v50 kombi - to samo co wyżej
Mazda 6 kombi - ładny wygląd, również słyszałam dużo dobrych opinii
seat altea - nie za bardzo przemawia do mnie karoseria (pod publiczkę) ale dużo dupereli, schowków, uchwytów (myślałam pod kątem dzieci) no i silnik VW
dodge caliber - nadwozie jak dla mnie boskie, ale w środku za te pieniądze biedniutki
wszystkie wymienione powyżej auta w zakresie 1,8-2 l i 115 - 140 KM
Proszę także o info jakie przebieg dla powyższych wymagań byłby najbardziej optymalny?
Jeśli jeszcze potrzebne są jakieś wskazani chętnie "dopowiem"
Pozdrawiam i bardzo proszę o rady wytrawnych znawców:)