Samo USZKODZENIE tylnej szyby?

17 Maj 2009, 18:29

W sobotę miałem bardzo nietypową sytuację. Citroen Berlingo (99 r.) stał od pół godziny na dużym parkingu, ok. 15 metrów od przeciętnej miejskiej drogi. Najbliższy blok znajduje się około 100 metrów od auta. W pewnym momencie dowiedziałem się, że mam uszkodzoną szybę. Jedna z koleżanek widziała już opadające szkło. Czy ktoś ma pomysł co mogło spowodować takie uszkodzenie?

Załączam dwa zdjęcia. Poniżej lepsza jakość.

http://www.fotohost.pl/public/view/full/19297
http://www.fotohost.pl/pfiles/19298/szyba2.jpg
Ostatnio edytowany przez marek84, 18 Maj 2009, 00:24, edytowano w sumie 1 raz
marek84
Nowicjusz

Miejscowość: Ostrów Wlkp.

17 Maj 2009, 19:35

To szyba hartowana,najprawdopodobniej kamień(poszukaj w środku) lub uderzenie. Sama?!To niemożliwe,w czasie jazdy kiedyś wybuchła mi szyba przednia hartowana.

[ Dodano: Nie Maj 17, 2009 19:51 ]
Tak myślę ,mnie to wyglada na strzał z wiatrowki,szukaj śruta i zobacz skąd mógl paść strzał.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

17 Maj 2009, 19:51

Co ciekawe, ani w aucie, ani obok niego nie znalazłem żadnych przedmiotów obcych, które sugerowałyby uderzenie w szybę. Koleżanka rozmawiała przez komórkę i patrzyła akurat przez okno w stronę auta. Mówiła, że miała wrażenie jakby coś z nieba spadło w ciemnym kolorze. Ale kamienia żadnego nie było.

Najbliższy blok jest 100 metrów od auta. Monitoringu niestety żadnego nie ma w okolicy. Jeżeli jest śrut to gdzieś się wmieszał w tysiące szklanych kwadracików. Ciekawe skąd kształt skrzydeł...
marek84
Nowicjusz

Miejscowość: Ostrów Wlkp.

17 Maj 2009, 20:15

To może byc zupełny przypadek (ten kształt),to jest szyba hartowana,coś musiało szybko nadlecieć gdyby było inaczej rozleciałaby się sama,zobacz dokładnie na ten styk skrzydeł ,tam powinien byc slad ,najprawdopodobniej obiekt uderzył w to miejsce,inaczej być nie mogło!

[ Dodano: Nie Maj 17, 2009 20:17 ]
Ach napisałem rozlecialaby się sama ,nie sama ,tylko całkowicie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

17 Maj 2009, 23:31

Ja bym podejrzewał albo procę albo śrut.Jakby miało być uderzenie kamieniem,to musiałby to być malutki kamyk i bardzo duża siła jego rzucenia.Jakby był większy,to szyba by w ten sposób nie pekła,tylko rozsypała się w drobne kawałeczki,albo popękała tworząc coś na rodzaj pajęczyny z drobnych kawałeczków.A to wygląda tak,jakby jakiś malutki przedmiot uderzył z dużą szybkością i siłą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000