Samochdód do 3000 zł

20 Wrz 2009, 13:01

Witam.
Zastanawiam się jaki samochód spełniałby moje oczekiwania i byłby godny polecenia. Wiem, że 3000 zł to nie dużo, ale raczej powinno to starzyć na samochód na dojazd do szkoły. Wiadomo, że od samochodu wymagałbym, aby był ekonomiczny oraz żeby części były powszechnie dostępne za rozsądną cenę. Chętnie wezmę pod uwagę Wasze propozycję oraz opinie na temat tych samochodów:
- Honda Civic IV;
- Suzuki Swift 92-96 r.;
- Daewoo Tico;
- Volkswagen Golf II;
- Volkswagen Polo II;
- Fiat Uno;
- Fiat Cinquecento.
Cof
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

20 Wrz 2009, 13:31

Z tej listy wybrałbym Hondę albo Golfa - samochody dość popularnie, dużo części (pewnie do VW będą tańsze). Golf będzie na pewno wygodniejszy i bardziej przestronny, Civic - bardziej dynamiczny (zależy jeszcze jaki silnik). Najbardziej ekonomiczne byłoby chyba CC w gazie, ale to już mniej praktyczny samochód, a Tico sobie daruj, niech Cię nie zwodzą roczniki, to po prostu nie jest dobre "auto".
shilay
Początkujący

Miejscowość: Toruń
Prawo jazdy: 27 02 2008
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: BMW 320i E36
Silnik: M52B20 2.0 150KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

20 Wrz 2009, 14:43

Tico sobie raczej odpusc ma zbyt cienka blache,gdy sie porzadnie oprzesz to moze powstac wgniecenie,wogole przy 40km/h sie sklada w polowe.
Golf II i Polo obydwa te autka sa dobre,sam mialem przyjemnosc pare razy przejechac sie Polo z silnikiem 1.3 i z przebiegiem ponad 500tys.km i musze powiedziec autko ma kopa i mimo tego przebiegu trzymalo sie dzielnie,Golf II z silnikiem 1.3 albo 1.6TD jest bardzo ciezkie do zajechania.
CC unikaj z silnikiem 700,jak juz to 900 albo 1100 w sportingu.
Uno uwazaj na blachy bo lubia gnic,jesli Cie to zainteresuje to u mnie na jednym z osiedli stoi do sprzedania Uno,1997r,5drzwi,niebieski,wyglada na zadbanego,cena jest do uzgodnienia,jak cos to pisz na priv
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Wrz 2009, 19:12

A co powiecie jeszcze na temat:
- Opel Vectra 1988-1995;
- Mazda 121.
Cof
Nowicjusz

20 Wrz 2009, 19:20

Vectre z całego serca mogę ci polecić nie wiem tylko czy za takie pieniądze dostaniesz dobry egzemplarz ;) Benzynka 1.6 82km dużo nie spali (5 na trasie), jest niezawodny, i bardzo komfortowy. Jedyny szkopuł to nieocynkowane blachy.
Pawel_eM
Nowicjusz

Miejscowość: Braniewo

20 Wrz 2009, 19:36

No za te pieniadze mozesz miec ciezko o dobra Vectre
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Supercinq Baccara
    Baccara to superwyrafinowana wersja Renault Supercinq: skórzana tapicerka i kierownica pokryta skórą, dopasowane wnętrze w beżowych tonacjach, gałka dźwigni zmiany biegów pokryta czarną skórą, ...

20 Wrz 2009, 23:28

Za 3 tysiaki ja bym się nie pakował w zakup. Dozbierałbym 1.5/2k i wtedy można już lepiej poszukać... Ale powiedzmy, że masz już te 3 tysiące to brałbym Swifta, nie jest tak wytrzymały jak Honda, ale napewno lepszy pod tym względem od Fiata czy Tico :D Może uda się znaleźć jakiś egzemplarz godny uwagi :) Generalnie Golf II też OK, tyle, że ja bym tego auto nie kupił bo mi się nie podoba i nie lubie vw :P Zastanów się też nad poldkiem :)
Helly
Początkujący

Miejscowość: Kraków

22 Wrz 2009, 11:07

FIAT CC
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
VW GOLF II
POLONEZ
Barol
Awatar użytkownika

22 Wrz 2009, 17:39

A jeszcze jakie macie zdanie na temat Ford Fiesta?
Cof
Nowicjusz