Samochód 10-13 tys pln

24 Cze 2018, 15:44

Witam, planuję zakup auta za ok 10-13tys pln. Moje zalozenia:
- 3/5d Hatchback; Coupe; Cabrio (hard top); ew. krótki Sedan
- silnik 1600-2000cm3; 95-160km
- 2005r +
- ma cieszyc oko i dawać "satysfakcje" z jazdy (tj na moje potrzeby byc moze 1.2-1.4 by wystarczyl, ale raczej to nie dla mnie)
- diesel/gaz? - proszę o sugestie (preferuję diesle, ale jestem świadom że nadchodzi cięzki/drogi czas dla starych diesli)
- miasto w tygodniu, autostrada 100-200km w weekendy
- "chodliwy:" (latwy do odsprzedazy za 1-2 lata - tu zastanawiam mnie cabrio)
- oczywiście ekonomiczne spalanie jak na swoja klase i bezawaryjność-tani w utrzymaniu, są priorytetami

Auta które rozważam:
- Opel Astra H (hatchback 3 lub 5d / cabrio)
- Renault Megane II (cabrio)
- Volvo S40 II (sedan)
- Ford Focus MK II (Hatchback 5d)
- Peugeot (cabrio?)

Proszę o opinie nt. ww aut - których unikać, na co zwrócić uwagę lub całkowicie z którego zrezygnować lub rozwarzyć jakiś inny? Chodzi o poszczególne silniki, lub istotne lifty techniczne poszczególnych modeli, zmiany z FAP itd
Blazkowicz
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    BMW 1 Coupe oraz BMW 1 Convertible Limited Edition Lifestyle
    Nowy pakiet wyposażeniowy Limited Edition Lifestyle świeci jeszcze jaśniejszym światłem dzięki walorom estetycznym BMW 1 Coupe i BMW 1 Convertible. Wchodzące w skład pakietu ekskluzywne dodatki wysokiej jakości zostały szczególnie ...