Samochód +/- 10tys. + tuning

11 Cze 2009, 11:47

czesc.
zamierzam kupic samochód.
to bedzie mój pierwszy samochód.
chce żebyście mi coś doradzili. chce żeby w miare mało palił silnik nie wiekszy niż 2.0 chyba żę (TD) no i byl szybki ;p
wstepne pieniadze to 10 tys zł na samochód.
po jego kupnie zrobie jakis tuning utwardze zawieszenie, dobre felgi itp. nie jeakas wies ;) i chce żeby moje autko sie do tego dobrze nadawało

prosze o pomoc.

pozdrawiam[/b]
licealista18
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin

11 Cze 2009, 12:11

ilo drzwiowy chcesz?? ostatnio tez byl podobny temat i kolega wybral BMW wiec moze cos z tego [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Cze 2009, 13:03

ilosc drzwiu nie ma znaczenia.

za BMW podziekuje. nie gustuje w tej firmie.
licealista18
Nowicjusz

11 Cze 2009, 13:26

to moze Astra [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ale uwaga na blachy albo cos z VW [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

11 Cze 2009, 15:11

VW mi sie podoba :)
ale ja bym chcial cos seryjnego...... z dobra seryjna moca.
co myslicie o tym:
[link do oferty na Allegro wygasł]

chodzi mi o model 156. jakies duze wady?
licealista18
Nowicjusz

11 Cze 2009, 15:16

Alfy się psują... :P
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

11 Cze 2009, 16:05

licealista18 napisał(a):czesc.
zamierzam kupic samochód.
to bedzie mój pierwszy samochód.
chce żebyście mi coś doradzili. chce żeby w miare mało palił silnik nie wiekszy niż 2.0 chyba żę (TD) no i byl szybki ;p
wstepne pieniadze to 10 tys zł na samochód.
po jego kupnie zrobie jakis tuning utwardze zawieszenie, dobre felgi itp. nie jeakas wies ;) i chce żeby moje autko sie do tego dobrze nadawało

prosze o pomoc.

pozdrawiam[/b]

ile miesiecy/lat masz prawko?
coldrain
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

11 Cze 2009, 16:08

qki007 napisał(a):Alfy się psują... :P

Tak kolega ma rację alfy się psują jak diabli :lol:
stasiowski121

11 Cze 2009, 17:07

dopiero odebralem prawko........
licealista18
Nowicjusz

11 Cze 2009, 19:51

aa to zmienia postać rzeczy :P

Vw Golf Mk3 2.0 GTI 16V (150 KM) wspaniały samochód, niezawodny, szybki, oszczędny, bezpieczny,komfortowy tylko nie do tuningu mechnicznego a swoje już zalety :D
Z resztkami tchu...
<3 civic <3 DOHC VTEC <3
TOLEDO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa - Marysin

11 Cze 2009, 21:53

co myslicie o zalozeniu sprezarki do benzyny? ile taki zabieg kosztuje?
licealista18
Nowicjusz

11 Cze 2009, 23:10

Masz 10k na samochód - nie jest to jakąś pokaźną sumą, a porywasz się na uturbienie co jest bardzo kosztownym zabiegiem a do tego turbo benzyna pali mocno sporo.

Mierz siły na zamiary. Masz 10 k to kup samochód który średnio kosztuje 7-11k zł (czyli Twoje 10k będzie tym górnym pułapem, bo w dolnych są zwykle padliny).

Alfa 156 jako pierwszy samochód nie jest dobrym wyborem bo po pierwsze jest spora (po przesiadce z kursowych cors, punt itp.), co ma szczególny wyraz w manewrowaniu (promień skrętu ciężarówki), ma za dużo mocy jak na Twój brak umiejętności, kosztuje średnio 10-15k zł a wszystko poniżej to niestety egzemplarze po których ludzie piszą "Brat stryjka ojca wnuka syna kupił i narzekał bo się psuła..". Jak kupisz "okazję" to będziesz tak samo narzekał.

BMW też sobie odpuść ze względu na brak umiejętności, a druga sprawa spalanie.

Ja bym na Twoim miejscu wybrał Astrę, Lagunę, Lanosa.. i jakiegokolwiek nie tuningował tylko składał kasę na lepszą furę a tą uczył się jeździć. Później nazbierany hajs + kasę za sprzedaż swojego auta kupisz sobie 156 2,4 JTD :P.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

11 Cze 2009, 23:56

licealista18 napisał(a):dopiero odebralem prawko........

wiec po co ci tuning skoro takiego auta z duza moca nie bedziesz w stanie opanowac? a gdy bedziesz sie od razu staral udowodnic sobie i innym, ze jestes w stanie, to pozegnasz sie z autem a moze i zyciem.

zreszta tak jak napisal poprzednik - naucz sie jezdzic a potem mysl o lepszym samochodzie.

na zakonczenie dodam, ze na taka zabawe trzeba miec kase bo:
po 1 - szybciej agresywniej jezdzisz, wiecej palisz -> paliwo
po 2 - szybsza jazda/szybsza eksploatacja -> wiecej napraw (chyba ze sobie kupisz mocne nowe auto :D)
po 3 - polskie drogi nie sa w takim stanie zeby szybko fajnie jezdzic czyli do punktu 2 dokladamy kolejna cegielke z napisem "szybsza eksploatacja"

PS: na twoim miejscu zamiast patrzyc w strone mocniejszego auta, szukalbym takiego ktore ma wiecej poduszek powietrznych :-)
coldrain
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

12 Cze 2009, 00:11

qki007 napisał(a):Ja bym na Twoim miejscu wybrał Astrę, Lagunę, Lanosa.. i jakiegokolwiek nie tuningował tylko składał kasę na lepszą furę a tą uczył się jeździć. Później nazbierany hajs + kasę za sprzedaż swojego auta kupisz sobie 156 2,4 JTD .
... i do tego czasu już Ci przejdzie ochota na tuningowanie ;)
Ale żeby nie było, sam jestem młodym kierowcą, mam prawko 3 lata i też stuningowałem samochód- położyłem na półkę pod tylnią szybą pluszowego pieska z promocji z jakiegoś marketu- Taka mała rzecz a cieszy ;)
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

12 Cze 2009, 00:43

coldrain napisał(a): po co ci tuning skoro takiego auta z duza moca nie bedziesz w stanie opanowac? a gdy bedziesz sie od razu staral udowodnic sobie i innym, ze jestes w stanie, to pozegnasz sie z autem a moze i zyciem.

zreszta tak jak napisal poprzednik - naucz sie jezdzic a potem mysl o lepszym samochodzie.

Właśnie o tym pisałem i to niestety prawda. Kiedyś jak dopiero myślałem o kursie na prawko a kolega sobie niedawno zrobił mówił mi żebym nie kupował żadnego "fajnego" ani mocnego auta bo po pierwsze jak coś zarysuję, stuknę, czy nawet rozbiję to nie będzie szkoda, a mocnego nie bo kurs to tylko nauka przepisów a nie nauka jazdy. Polecał mi Malucha na początek - i miał trochę racji - ja jednak brał bym trochę więcej bariery bezpieczeństwa i kupił coś troszkę większego i nowszego bo jednak w Maluchu to jak w konserwie i strefa zgniotu na silniku.. Właśnie mówię że przed prawkiem całkiem to też myślałem sobie "Co on [email widoczny po zalogowaniu] lepsze auto to lepsze, szybsze, większe wygodniejsze.." ale miał rację, na początek każdy powinien się dotrzeć na czymś gorszym i słabszym by później móc przechodzić na mocniejsze i droższe maszyny.

Myślę że po dwóch latach użytkowania takiego "przejściowego" auta za niekoniecznie całość 10k ale nawet i mniej (a reszta na % na koncie) nauczysz się już nieźle jeździć, przytrafi Ci się większość nieprzyjemności jakie czekają na drodze i będziesz wiedział że eksploatacja kosztuje a tuning jest dla kasiastych bądź agromenów którzy wieszają rynnę na rurę wydechową (+5 KM).

Oprócz wyżej wymiennych przeze mnie dorzucę jeszcze Rovera serii 200. Jak na pierwsze auto samochód w sam raz. Pali normalnie, moc ma wystarczającą, wielkość i pojemność też w porządku, awaryjność jak każdy i nie ma go na każdym skrzyżowaniu jak Golfa czy BMW.
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz