Samochód 23-25 tys. z zacięciem sportowym

10 Lis 2013, 20:19

Witam,
To mój pierwszy post na forum ;)
Wiem, że za około pół roku będzie czekał mnie ból głowy związany ze zmianą samochodu. Postanowiłem, odpowiednio wcześniej zorientować się w rynku motoryzacyjnym. Na co dzień jeżdżę głównie po mieście około 20 km - dużo miasto, korki itd., parę razy w roku dłuższa trasa (400 km) + jakieś wakacje. Myślałem wyłącznie o dieslu z uwagi na mniejsze spalanie i co za tym idzie mniejsze koszty eksploatacyjne. Ale poczytałem parę artykułów i skutecznie wybito mi to z głowy, aby używać diesla wyłącznie w mieście ;)
Obecnie jeżdżę, sedanem w benzynie 1.4 z beznadziejnym silnikiem i osiągami. Na pewno szukam samochodu o mocy pow. 110 km, autko raczej małe - rocznik min. 2004. Fajnie jakby przy okazji dysponowało większą mocą. Zrobiłem małe rozeznanie i wybrałem parę potencjalnych modeli. Wśród nich zainteresowały mnie głównie:
celica 1.8 VVT-I 143 KM - moje auto marzeń, ale z uwagi na spore spalanie będę chyba musiał zejść na ziemię i sobie odpuścić. A w gaz ładować się nie chcę.
c30 2.0 145 km - również odpada, duże spalanie plus drogie części i serwis
mazda 3 I 1.6 i 16V 104KM - drogie części, nie wiem za bardzo co sądzić o tej marce.
peugeot 207 1.6 vti 120 km- obecnie mój faworyt, wydaję się, że zawiera większość cech, auta którego poszukuje. Fajny silnik, fajny moment obrotowy plus 9,6 s do setki... Wydaje się być dopracowany.
opel astra 1.6 115KM - nie wiem co myśleć, wybrałem raczej z racji tego, że mieści się w moich kryteriach, ale równie dobrze mogło by go tu nie być.
opel corsa D 1.4 16V 90 km - zacząłem od diesla 1.7 CDTI 125 km, ale znawcy mnie odrzucili. Wersja benzynowa na pewno jest ciekawa, choć może mieć trochę mało mocy, ale małe wymiary powinny rekompensować.
swift 1.6 125 km - "Brodzikowóz", też nie jestem przekonany,w szczególności co do jakości wykonania.
odpadają golfy i audi.
Jak widzicie wstępna selekcja jest, dzisiaj brałbym peugeota, ale cały czas obserwuje rynek. Jeżeli macie jakieś doświadczenia z użytkowania powyższych aut, czego unikać a czemu się przyjrzeć, to proszę o sugestię :)
lolokolo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2007
Przebieg/rok: 6tys. km
Auto: vw bora
Silnik: 1.4 75 km
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

10 Lis 2013, 20:23

zapomniałem dodać, auto musi palić przy spokojnej jeździe maksymalnie 9 l w mieście, na trasie max 7,5 l
lolokolo
Nowicjusz

10 Lis 2013, 23:14

Jezeli Celica jest autem twoich marzen to je spelnij, pisales o spalaniu max 9l w miescie, przy spokojnej jezdzie nie powinna ci spalic wiecej jak 11 jest to roznica ok 12 zl na 100km to chyba nie az tak duzo. Poza tym wiekszosc samochodow ktore wymieniles beda palily kolo 10l moze poza Corsa.
A co do diesla w miescie to raczej kiepski pomysl, Diesle sa stworzone na trasy.
fygfy
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: BMW E46
Silnik: 2.0ci 143KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2004

11 Lis 2013, 00:53

Twoje typy tak naprawdę przy Twoim budżecie są z czapy wzięte, część z nich trochę jak dla emeryta w bereciku :D Niby ma być przyśpieszenie a pojawia się Corsa, niby ma być oszczędnie a myślisz o pugu 206 vti który ani nie jest oszczędny ani szybki.

Rezygnujesz z Celi która nie powinna spalić więcej niż 9l przy normalnym przemieszczaniu się, ma skrzynkę 6biegową więc w trasie na spokojnie zrobisz 7,5l.

Zapomniałeś jeszcze o Civic-u typeR ep3 mega pozytywne auto n/a spalanie 10l takiej jazdy już całkiem całkiem.

Są też auta turbo np: Colt czt który spali w mieście 8-9pb, a w tym budżecie który posiadasz będzie w idealnym stanie, po programie i na fajnej feldze. Osiągami miażdży w/w wymienione auta no i jest naprawdę trwały, silnik mivec (poczytaj sobie o nim), masa 1000kg!
Wklejam Ci link przykładowy
[link do oferty na Allegro wygasł]

Sądzę że jeszcze cosik się znajdzie ale o tych autach pomyślałem na szybko.

P.S.

Podałem Ci spalanie w cyklu mieszanym dla normalnej jazdy...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

11 Lis 2013, 01:47

colt turbo - jak się coś zepsuje to zniknie oszczędność na paliwie

Celica - drogie częsci :)

Osobiscie ... na Twoim miejscu

Benzyna + LPG
( znika problem spalania )

ale muszę być szczery...
jeśli jezdzisz 20km po mieście ... to co Cie spalanie interesuje ?
a odnośnie zacięcia sportowego ... to żadne z podanych aut takiego nie posiada.
no ok , celica ma ten wyglad ( moja kuzynka posiada celice 192 konna )
okropnie się do tego wsiada ... i robić to co 10km w mieście ...
osiagi bez szalenstwa ... w mieście pali 11L (KR)
i myślę że to wcale nie jest sporo.
wcześniej miała slabszą wersje z 2000 roku więc zamieniła na koncowkę produkcji
i jest na tyle zadowolona że zmienić chce na honde s2000 ( bo cabrio)
największy minus celica - jest mało praktyczny
i nie wiem ile pali slabsza wersja

ale marzenia są po to , aby je spełniac
x50sr
Początkujący

Miejscowość: małopolska

11 Lis 2013, 03:17

x50sr napisał(a):colt turbo - jak się coś zepsuje to zniknie oszczędność na paliwie

To naświetl może co ma się zepsuć co kosztowało by inaczej niż w jakimś innym aucie o podobnych parametrach.Pomijam rozrząd który jest wyjątkowo drogi...
x50sr napisał(a):Celica - drogie częsci

hmm to już jest naprawdę ciekawostka biorąc pod uwagę że za 5k kupisz angola... w całości.

x50sr napisał(a):a odnośnie zacięcia sportowego ... to żadne z podanych aut takiego nie posiada.

A które auto w/g Ciebie kwalifikuje się na zacięcie sportowe???
szybki
Moderator - Tuning

11 Lis 2013, 11:31

toyota z zacieciem sportowym to supra , oraz mr 2
mr 2 ma silnik umieszczony centralnie...
supra ma 300 koni i silnik podatny na modyfikacje
ale subaru tez robi autka z zacieciem , np impreze czy legacy
mitsu tez robi lancera
i te auta nie tylko maja pare koni ... ale tez maja TRAKCJE
maja napęd , zawieszenie , uklad kierowniczy...
wytrzymujacy to 400 koni...

a celica ma naped na przednie koła...
znacznie lepiej wypada mazda rx8 czy honda s2000

a prawdziwe auta z " zacieciem" to zwykle sedany...
np mercedes c klasa w203 (ta stara )
w wersji c32 ( 3.2 v6 i poniżej 5s do 100 ) a jest to rodzinne kombi
albo wieksze rodzinne kombi w211 e55 (530 koni , w zwykym rodzinnym wozidle)
było tez np bmw e60 z silnikiem v10 i mocy 500 koni.
dla miłosnikow usportowionych limuzyn ... mamy np s8 v10 z silnikiem lambo
po czym poznac samochod z zacieciem sportowym?
w audi S , RS
w bmw m power
w mercedesie ... od 500 po amg i brabusa
sa tez turbo benzyny i na kompressorku cos znajdziesz... i to są takie ciut usportowione auta

a auta sportowe ale nadal do jazdy na codzien
w mercedesie to np black series ...
gdzie juz nikt nie blokuje auta na 250 czy 320km...
albo brabus ...
nisssan GTR
i wiekszosc aut typu porsche czy Ferrari.
ale pamietaj , to nadal auta turystyczne :)
sportowe to np ferrari f50

celica jest tak sportowa że jezdzi nia kuzynka a w wersji 140 konnej pewnie
jest taki problem ze jadac na autostradzie mozna najeść się wstydu bo zwykle rodzinne audi czy stare pugi , golfy i renowki ... beda szybsze
200 koni to ma laguna v6 z lat 96
albo peugot 406

a co ma sie psuc w celice ?

pewnie to samo co w twin sparku od alfy czy hgt od fiata
vti od hondy i vanosa z bmw :)

zmienne fazy rozrządu :)
dlatego rozrząd drogi i awaryjny
wariatory :)
x50sr
Początkujący

11 Lis 2013, 12:15

Może coś takiego. Naprawdę fajnie jeździ.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
albo Supra
lub
ewentualnie
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Lis 2013, 12:30

i tutaj kolega kon146
pokazal pare linkow gdzie widzimy auta z wiekszymi możliwosciami od 207 VTI
tylko że spalanie ... zabija ten temat

autor pisał o zacieciu sportowym , miał na mysli wygodne poruszanie sie po mieście...
czyli takie 100 koni na tonę powinno wystarczyc
czyli colty i pugi 207 powinny obleciec
x50sr
Początkujący

11 Lis 2013, 13:01

To w takim razie:
Fiesta- w jednym z odcinków Top Gear testowali nowszą generacje z Clio i Pugiem 208. Mimo że Fiesta była najwolniejsza to Hammond powiedział że ten samochód jest dopracowany i naprawdę przynosi frajdę z jazdy, jest po prostu dopracowany. Spalanie nie jest duże.
Punto
Jazz
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

11 Lis 2013, 13:36

fygfy napisał(a):Jezeli Celica jest autem twoich marzen to je spelnij, pisales o spalaniu max 9l w miescie, przy spokojnej jezdzie nie powinna ci spalic wiecej jak 11 jest to roznica ok 12 zl na 100km to chyba nie az tak duzo. Poza tym wiekszosc samochodow ktore wymieniles beda palily kolo 10l moze poza Corsa.

Wiem, masz rację, obawiam się tylko ewentualnych napraw. Większość modeli jest już trochę dojeżdżonych, a serwis do tanich nie należy ;/

szybki napisał(a):Są też auta turbo np: Colt czt który spali w mieście 8-9pb, a w tym budżecie który posiadasz będzie w idealnym stanie, po programie i na fajnej feldze. Osiągami miażdży w/w wymienione auta no i jest naprawdę trwały, silnik mivec (poczytaj sobie o nim), masa 1000kg!

Masz trochę racji pisząc, że niektóre autka są dla emeryta. Ja nie szukam auta typowo sportowego, ma nie wyróżniać się zbytnio z tłumu. A pod maską to i owo posiadać ;) Kurcze tym coltem zaskoczyłeś mnie totalnie, naprawdę ciekawa propozycja. Patrząc na raporty spalania jak się jeździ na co dzień normalnie pali jak zwykłe autko. Kiedy chce się przycisnąć pali niewiele więcej. To jest to :)

x50sr napisał(a):a odnośnie zacięcia sportowego ... to żadne z podanych aut takiego nie posiada.

Wiem, ale nie szukam auta typowo sportowego. Auta ma być lekko usportowione, z dobrym silnikiem. Ot taka toyota corolla ze 192 konikami. Brałbym tylko mi się średnio podoba ;)

kon146 napisał(a):Może coś takiego. Naprawdę fajnie jeździ.
albo Supra
lub
ewentualnie

Hehe, koszty mnie zjedzą. Za dużo mocy, dla mnie za drogie auta jak na dzisiejsze zarobki. Ja szukam max 180 km.

x50sr napisał(a):i tutaj kolega kon146
autor pisał o zacieciu sportowym , miał na mysli wygodne poruszanie sie po mieście...
czyli takie 100 koni na tonę powinno wystarczyc
czyli colty i pugi 207 powinny obleciec

właśnie o to chodzi ;)
kon146 napisał(a):To w takim razie:
Fiesta- w jednym z odcinków Top Gear testowali nowszą generacje z Clio i Pugiem 208. Mimo że Fiesta była najwolniejsza to Hammond powiedział że ten samochód jest dopracowany i naprawdę przynosi frajdę z jazdy, jest po prostu dopracowany. Spalanie nie jest duże.

Biorę pod uwagę, choć spalanie ma troszkę duże nawet przy spokojnej jeździe. Ale naprawdę ciekawa opcja. Cenowo też przystępnie.
lolokolo
Nowicjusz

11 Lis 2013, 14:10

x50sr napisał(a):a celica ma naped na przednie koła...znacznie lepiej wypada mazda rx8 czy honda s2000

Co Ty wypisujesz mylą Ci się fakty czemu ?....bo patrzysz tylko na tabelki tabelki i jeszcze raz tabelki....
kon146 napisał(a):Fiesta- w jednym z odcinków Top Gear testowali nowszą generacje z Clio i Pugiem 208. Mimo że Fiesta była najwolniejsza to Hammond powiedział że ten samochód jest dopracowany i naprawdę przynosi frajdę z jazdy, jest po prostu dopracowany. Spalanie nie jest duże.

Mylisz trochę tematy... auto o którym piszesz czyli stara fiesta ST i nowa fiesta z top gear jedyne co ma wspólne to nazwa...
Co do reszty typów to tak chyba bardziej bierzesz na chybił trafił :D
x50sr napisał(a):a co ma sie psuc w celice ?pewnie to samo co w twin sparku od alfy czy hgt od fiatavti od hondy i vanosa z bmw zmienne fazy rozrządu dlatego rozrząd drogi i awaryjnywariatory

Za dużo prasy, tabelek, teoretyzowania a za mało praktyki... :(

Tobie się wszystko myli celiny7 posiadają wariatory tylko że się nie psują. Podstawowy problem jest w stosowanych olejach i poprawności ich działania. jeżeli nawet się popsują to nie ma z nimi problemu bo są tanie... Kwestia wariatorów i problemów związanych z nimi dotyczy silnika 2zz i to tez jest o wiele bardziej złożony problem a sam wariator jest ok.

Reszta Twojej wypowiedzi jest totalną teorią której nawet już nie chce mi się podsumowywać która do tematu szybkiego przemieszczadła pasuje jak pięść do nosa...

lolokolo

Kilka dobrych rad...

Nie patrz na tabelkę z mocą bo np.: corlla 192KM nadaje się na podcier :lol:
Zwracaj uwagę na rodzaj skrzyni biegów starszy automat zamuli auto i to konkretnie.
Patrz na Nm bo ta wartość sprawia frajdę z jazdy oraz na jego dostępność w obr.
Masa też jest ważna i można ja pokonać Nm.
Patrz na rodzaj napędu RWD/AWD/FWD

Wymieniłem Ci kilka wskazówek a do tego jeszcze dochodzą tematy takie jak np.: trwałść danej jednostki, spalanie, technologię itp...
A stwierdzenia typu "droga Celica w serwisie" możesz uznać za delikatnie mówiąc farmazonek :D

Tak mógłbym pisać i pisać ale ....

P.S.
Co do colta czt dobry kierunek ale nie jedyny :ok:
szybki
Moderator - Tuning

11 Lis 2013, 14:22

szybki napisał(a):x50sr napisał(a):
a celica ma naped na przednie koła...znacznie lepiej wypada mazda rx8 czy honda s2000

Co Ty wypisujesz mylą Ci się fakty czemu ?....bo patrzysz tylko na tabelki tabelki i jeszcze raz tabelki....

Ale Celica na prawdę ma napęd na przednie koła :ok:
KonradMB
Aktywny

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Subaru
Silnik: H6

11 Lis 2013, 14:41

KonradMB napisał(a):Ale Celica na prawdę ma napęd na przednie koła

Nie neguje jaki ma napęd bo potrafię to stwierdzić tylko chodzi mi o podział lepsze/gorsze wg rodzaju napędu a w dodatku przyrównanie takiej silnikowej kupy z RX8 do s2000 jest :cry:
szybki
Moderator - Tuning