REKLAMA
Witam,
To mój pierwszy post na forum
Wiem, że za około pół roku będzie czekał mnie ból głowy związany ze zmianą samochodu. Postanowiłem, odpowiednio wcześniej zorientować się w rynku motoryzacyjnym. Na co dzień jeżdżę głównie po mieście około 20 km - dużo miasto, korki itd., parę razy w roku dłuższa trasa (400 km) + jakieś wakacje. Myślałem wyłącznie o dieslu z uwagi na mniejsze spalanie i co za tym idzie mniejsze koszty eksploatacyjne. Ale poczytałem parę artykułów i skutecznie wybito mi to z głowy, aby używać diesla wyłącznie w mieście
Obecnie jeżdżę, sedanem w benzynie 1.4 z beznadziejnym silnikiem i osiągami. Na pewno szukam samochodu o mocy pow. 110 km, autko raczej małe - rocznik min. 2004. Fajnie jakby przy okazji dysponowało większą mocą. Zrobiłem małe rozeznanie i wybrałem parę potencjalnych modeli. Wśród nich zainteresowały mnie głównie:
celica 1.8 VVT-I 143 KM - moje auto marzeń, ale z uwagi na spore spalanie będę chyba musiał zejść na ziemię i sobie odpuścić. A w gaz ładować się nie chcę.
c30 2.0 145 km - również odpada, duże spalanie plus drogie części i serwis
mazda 3 I 1.6 i 16V 104KM - drogie części, nie wiem za bardzo co sądzić o tej marce.
peugeot 207 1.6 vti 120 km- obecnie mój faworyt, wydaję się, że zawiera większość cech, auta którego poszukuje. Fajny silnik, fajny moment obrotowy plus 9,6 s do setki... Wydaje się być dopracowany.
opel astra 1.6 115KM - nie wiem co myśleć, wybrałem raczej z racji tego, że mieści się w moich kryteriach, ale równie dobrze mogło by go tu nie być.
opel corsa D 1.4 16V 90 km - zacząłem od diesla 1.7 CDTI 125 km, ale znawcy mnie odrzucili. Wersja benzynowa na pewno jest ciekawa, choć może mieć trochę mało mocy, ale małe wymiary powinny rekompensować.
swift 1.6 125 km - "Brodzikowóz", też nie jestem przekonany,w szczególności co do jakości wykonania.
odpadają golfy i audi.
Jak widzicie wstępna selekcja jest, dzisiaj brałbym peugeota, ale cały czas obserwuje rynek. Jeżeli macie jakieś doświadczenia z użytkowania powyższych aut, czego unikać a czemu się przyjrzeć, to proszę o sugestię