Samochod 25-30tys zl

03 Lip 2019, 13:46

Witam.

Poszukuje samochodu ktorym bede robil ok 15tys km rocznie 60/40 miasto/trasa. Szukam benzyniaka w cenie 25-30tys. Interesuje mnie samochod calkiem zwawy, nie drogi w naprawach i w miare oszczedny ze spalaniem do 8l. Dodam ze nie jestem fanatykiem szybkiej jazdy. Staram sie jezdzic ekonomicznie ale w trasie chcialbym bez problemu wyprzedzic np autobus, tir.

Przegladalem forum i w oczy rzucily mi sie auta:
- bravo II 1.4t
- astra j 1.4t
- leon II 1.6 mpi
- avensis 1.8
- civic viii 1.8

Ktore z tych aut spelni moje oczekiwania?

Prosze o pomoc.
kilgor
Nowicjusz

Auto: Opel Astra F

03 Lip 2019, 14:26

1.6 mpi jest trwaly ale dynamika slaba, chociaz z wyprzedzeniem nie bedzie problemu
1.8 w civicu jakos jedzie jak go krecisz do odcięcia, trwalosc bdb
Avensis bedzie wygodny ale podobnie jak w leonie dosc mułowaty
Astra i fiat beda zwawe i oszczedne jednak koszty eksploatacji znacznie wyzsze niz w powyzszych autach
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

03 Lip 2019, 22:15

Jeszcze w oko wpadla mi meganka III 1.6. Fajnie wyglada i po przeczytaniu testow rowniez niezle wypada. Ktos wiecej sie wypowie?
kilgor
Nowicjusz

04 Lip 2019, 09:55

Megane ok, miękkie zawieszenie, osiągi trochę lepsze niż w 1.6 MPI, ale szału nie ma.
Najlepszym kompromisem byłby Civic 1.8 (mało pali, jak potrzebujesz wyprzedzić to skręcasz na obroty i już jakoś tam jedzie). Tylko przejedź się w trasie i sprawdź czy odpowiada Ci komfort i wyciszenie (są takie sobie w tym aucie).
Jeśli zaś chcesz coś lepiej wyciszonego i komfortowego to bierz Astrę 1.4T. Silnik ciągnie od dołu, więc jazda w trasie będzie przyjemniejsza. Spalanie będzie trochę wyższe niż w Hondzie. Tylko ładna Astra to tak za 30 tys.
Alternatywnie Fiat Bravo 1.4T, będzie tańszy w zakupie niż Opel i Honda, eksploatacja też będzie tańsza niż w Hondzie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

04 Lip 2019, 11:54

Z wygladu najbardziej odpowiada mi megane III tylko boje sie elektroniki. W necie kraza rozne pogloski ze francuzy maja szwankujaca elektronike...
kilgor
Nowicjusz

04 Lip 2019, 12:56

A BMW to majstersztyk, itd.... to kup 5-tke z 2004 z silnikiem 2.0d... to zobaczysz ile warte są ogolnikowe stwierdzenia.
W obecnych czasach patrzy się na opinie o danym modelu / danej generacji i danym silniku, bo każda firma może się potknac przy jakimś modelu, jak np. wyżej wspomniane BMW.
Akurat Megane III 1.6 ma dobre opinie.
Aczkolwiek jeśli chodzi o spalanie to Honda 1.8 140 koni ma je na świetnym poziomie jak na benzynowca z taką mocą.
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Zimowe porządki w samochodzie
    Pierwsze opady śniegu, oblodzone ulice i chodniki oraz mroźne temperatury powinny być wyraźnym sygnałem dla kierowców, żeby przygotować samochód do zimy. Wymiana opon, sprawdzenie układu hamulcowego czy zaopatrzenie ...

04 Lip 2019, 13:35

Szukaj czegoś innego niż 1.6 mpi 102km. Mam ten silnik w Jetta A5 i do wyprzedzania jest taki sobie. Jak jadę sam to jeszcze w miarę idzie wyprzedzić ( chociaż i tak trzeba brać poprawkę na odległość auta z przeciwka) ale jak już jedzie 4-5 osób to tragedia. Dużo pali. Przy mojej oszczędnej jeździe 7-7,5 litra (średnia z 20 tyś km)
Duży plus że jest tani w eksploatacji. Można założyć lpg za 2,5-3 tyś zł.
Ja drugi raz bym nie wybrał tego silnika.
Adamautko
Początkujący

Zdjęcia: 24
Prawo jazdy: 29 08 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

04 Lip 2019, 21:23

kilgor napisał(a):Z wygladu najbardziej odpowiada mi megane III tylko boje sie elektroniki. W necie kraza rozne pogloski ze francuzy maja szwankujaca elektronike...

Niestety to prawda, poczytaj moje posty, miałem Fluence z tym silnikiem 1.6, 4 letnie auto z małym przebiegiem, 15 razy na lawecie wracałem do serwisu, a takich przypadków jest mnóstwo wiec polecam sobie odpuścić renault

Chcesz kompletnie bezawaryjne auto to pomysl o grupie volkswagena, nie wszystkie silniki sa dobre ale np 1.8T mozna smialo rozwazac, koncem zeszlego roku kupilem A4 B7, od tego czasu zrobiłem prawie 20tyś moze to nie duzo ale kompletnie zero awarii
Bumpalump
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 19 01 1990
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: A4 B7
Silnik: 1.8T 163km
Rok produkcji: 2007

05 Lip 2019, 10:32

Bumpalump napisał(a):Chcesz kompletnie bezawaryjne auto to pomysl o grupie volkswagena

bez jaj, serio? Naprawdę ludzie jeszcze myślą kategoriami "ta marka jest awaryjna, a ta bezawaryjna"? Liczy się stan. Możesz kupić Volkswagena z przebiegiem 60 tysięcy, w którym olej nie był wymieniany ani razu, a możesz kupić volkswagena co ma 400 tysięcy (wszystkie te z lat 2002-2007 co mają po 150 tysięcy km xD), eksploatowanego przez ogarniętego człowieka i kolejne tyle zrobisz. Nie marka, a raczej ogarnięty silnik + stan na dzień zakupu i historia serwisowania.

Co do renault - jeździłem 3 lata laguną III generacji z silnikiem 2.0 - przebieg, z którym kupiłem 250+ i oryginał (ASO, serwisowany normalnie) - dojechałem do 350 i poszedł dalej dla kolegi, który widział jak auto na co dzień jeździło - nabije do 600 tysięcy minimum, bo też o auto dba. Eksploatacja i tyle. Elektronika bez jakichkolwiek trudności - silnik bez jakichkolwiek awarii. Olej co 10 tysięcy km zmieniałem, klocki + tarcze + filtry i na tym się skończyło. Koledzy ogarnięci, co kupili normalne Renault, a nie perełki w minimalnych cenach od handlarza, co go wcześniej Niemiec używał i ryczał jak sprzedawał są mega zadowoleni. W Polsce mamy dziwną modę - kupujemy samochody najtańsze na otomoto/allegro i później narzekamy, że auto ma 80 tysięcy przebiegu i się tak mocno psuje ;)
erde
Początkujący

Prawo jazdy: 16 11 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Lexus IS250
Silnik: 2.5 208KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

05 Lip 2019, 13:01

erde napisał(a):Co do renault - jeździłem 3 lata laguną III generacji z silnikiem 2.0 - przebieg, z którym kupiłem 250+ i oryginał (ASO, serwisowany normalnie) - dojechałem do 350 i poszedł dalej dla kolegi, który widział jak auto na co dzień jeździło - nabije do 600 tysięcy minimum, bo też o auto dba. Eksploatacja i tyle. Elektronika bez jakichkolwiek trudności - silnik bez jakichkolwiek awarii.

ja mialem 57tys przebiegu, polski salon auto po prostu tragedia, elektronika zyla wlasnym zyciem
Bumpalump
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 19 01 1990
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: A4 B7
Silnik: 1.8T 163km
Rok produkcji: 2007