Samochód 3-5 tyś Daewoo

02 Mar 2013, 12:08

Witam uzbierałem sobie trochę pieniędzy i myślę nad zakupem 1 samochodu służył by na dojazdy do szkoły i ogólnego użytku . Mam niecałe 5 tyś . Czyli na samochód max 3,5 tyś + 1,5tyś na opłaty . Chyba że znajdzie się taki z opłatami na pół albo rok to wtedy więcej na auto można dorzucić

I pytanie czy kupie w miarę sprawnego Deawoo Espero/Lanos/Nexia/Nubira do 3,5 tyś z gazem(ewentualnie 5tyś jak bd opłaty) , który posłuży mi z 2-3 lata ?

Co sądzicie o takim czymś

[link do oferty na Allegro wygasł]
Gość54301

02 Mar 2013, 13:52

z ta kasa to kup lanosa bo nubira i espero sa drozsze i pala wiecej. Co do nexi to sie nie wypowiadam bo tylko mialem okazje sie przejechac ale podejrzewam ze tez mozna wziasc to auto pod uwage :) osobiscie smigam matizem i za 20zl LPG przejade 100km po miescie! Lanosem spalisz ciut wiecej. Czesci tez smiesnie tanie! ostatnio wymienialem wahacze (50zl) sprzeglo (100zl) swiece (40zl) filtr powietrza (30zl) i klocki (35zl) plus mechanik za robocizne wszystkiego wzial 250zl.
Jaca17
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda Civic V
Silnik: 1.5i 102KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

02 Mar 2013, 14:41

Matiza nie chce , coś większego musi być wiem że będzie trochę więcej palić ale w przedziale 8-9l gazu w trasie chyba się zmieszczę
Gość54301

02 Mar 2013, 14:55

w trasie tak gorzej z miastem. Ludzie pisza ze po miescie spokojnie 9L lanos wezmie. Ale w takim razie cena ubezpieczenia wzrasta bo placisz za silnik 1.5 (osobiscie ten polecam). Jezeli zarejestrujesz autko na siebie czyli 0% znizek + jezeli masz mniej niz 25lat to placisz dodatkowa kase wiec ubezpieczenie wyjdzie ci ponad 800zl plus przerejestrowanie wymiana tablic podatek... hmm jakies 1500zl... Lepiej pogadaj z kims z rodziny kto ma znizki to zaoszczedzisz duzo kasy i dolozysz sobie do auta :D
Jaca17
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Honda Civic V
Silnik: 1.5i 102KM
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 1995

02 Mar 2013, 16:16

Lanos za 3-3.5tys.zł będzie do poprawek ale można sie zastanowić. Espero i Nexia będą już w przyzwoitym stanie. Nubira jest droższa.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Sty 2014, 15:12

Teraz mając na uwadze fakt roku 2014- za kwotę powiedzmy do 4 tyś zł spokojnie znajdziesz Lanosa z instalację lpg i z rocznika 2001 wiec myślę ze warto,faje autko i też nikt nie narzeka na korozję.
Oveo
Początkujący

Auto: LEXUS
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Corvette C3 Stingray
    Długa maska, wąska talia i zjawiskowy wygląd. Mowa o samochodzie Corvette C3 Stingray - kolekcjonerskim rarytasie. Choć od jego stworzenia minęło ponad 40 lat nadal zadziwia nowoczesną stylistyką i świetnymi osiągami. Samochód ...
    Eco driving w zimie, kiedy za oknem trzyma mróz
    Jak być eco, kiedy za oknem mróz? Dzięki utrwalaniu odpowiednich nawyków z każdą kolejną zimą zauważymy coraz większą różnicę w portfelu. Eco driving to styl jazdy, który możemy wykorzystywać niezależnie ...

12 Sty 2014, 13:19

Z większych aut w przedziale spalania i cenowym, jaki podałeś, to Lanos ( chyba najmniejszy ), Nexia, Nubira, Espero - możesz śmiało wybierać w ofertach. Ja przyglądnąłbym się też wyposażeniu - ABS, klima, elektryczne szyby i lusterka. Osobiście mam Nubirę II kombi z silnikiem 2,0 na LPG z 1999 roku. I powiem tylko tyle - naprawdę jestem zadowolny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

05 Lut 2014, 10:07

W kwestii spalania jak i komfortu jazdy polecałbym zastanowić się nad Nubirą- bardzo fajny samochód,tylko posprawdzaj progi bo roczniki 200 będą już dosyć wiekowe i jak np w Matizie- często korodują.
KIMCarSerwis
Nowicjusz

Auto: BMW A6

05 Lut 2014, 14:36

Ja ze swojej strony też polecam Nubirę. Mam taką z grudnia 1999 roku i do dziś nie ma na niej żadnej rdzy :shock: Aż mnie to dziwi. A jeżdżę nią codziennie i mało tego - non stop stoi na dworze. Rzadko kiedy w garażu. Nubirki II ( taką mam ) mają dość fajne wyposażenie - 4 elektryczne szyby, elektrycznie sterowane i podgrzewane lusterka, centralny zamek, alarm, 2 poduchy ( kierowca i pasażer ), ABS, wspomaganie kierownicy hydrauliczne, klima manualna lub automatyczna ( zależy jak się trafi ) no i co najwazniejsze prawie wszystkie mają LPG i co jeszcze ważniejsze, silniki Nubirek lubią gaz. Ja mam kombi z silnikiem 2,0 16V i gazu pali mi 10 litrów w jeździe mieszanej. PB nie psrawdzałem, bo jak jest LPG to się jeździ na LPG a nie na Pb.
Podobne wyposażenie do Nubir II mają też Espero. Kolega z klubu ma i też jest zadowolony. Mówił, że rdza zaczeła brać mu drzwi od kierowcy, ale zrobił i narazie jeździ.
Zarówno w Nubirachh jak i w Espero można też trafić na skrzynię automatyczną, ale ta ma chyba tylko 3 biegi, więc raczej nie jest to ekonomiczne.
No i jak pisałem, do Dewoo są w miarę tanie i dostępne części. wiele rzeczy można zrobić samemu, bo przedewszystkim posiadają system samodiagnozy sterownika ( błędy można wymigać kontrolką silnika ).
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

06 Lut 2014, 13:59

Bo te Nubiry mają mocne blachy,chociaż też zależy czy auto było garażowane czy nie. Korozją może poszczycić się Matiz,pod tym względem z rodziny Daewoo prezentuje się najsłabiej. Ciezko spotkać zadbaną Nubire więc mój typ to Lanos.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6

06 Lut 2014, 19:24

Z rodziny Daewoo najszybciej gnije Tico..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

08 Lut 2014, 16:12

Moja Nubira od samego początku stoi cały czas pod chmurką. I zimę i lato. I jeździ dużo, a nie gnije. No ale o autko dbam, kilka razy w zimie myje łacznie z podwoziem, a po zimie obowiązkowo też z myciem podwozia. Matiz - znam kilka i musze powiedziec, że nie wiem od czego zalezy - jeden jest non stop garażowany i gnije, drugi stoi na dworze i blachy ok.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

08 Lut 2014, 16:17