Samochód 40-50 tys zl

04 Sty 2015, 00:48

Witam

jestem na kupnie samochodu rocznik 2010-12 głównie będzie jeździć żona po mieście ale co 2miesiące gdzieś wybywamy tak na 100-200 km w obie str, wczasy to na lotnisko więc mieszkając w Katowicach daleko nie mam. Szukam benzyny np civic, mazda 3, Astra, focus , octavia do 50tys zl
znalazłem Opel Astra 2.0 CDTI Diesel
http://uzywanygwarantowany.pl/advert/de ... fz8&z32=10
nie wiem co to za silnik i czy awaryjny ma jakieś wady? bedę po 6stycznia u dealera na co zwrócić uwagę w tym samochodzie?
Oglądałem również
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
tutaj jest samochód od dilera demonstracyjny, cena trochę niska ale od razu mi sprzedający powiedział że CAŁE AUTO BYŁO MALOWANE W HONDA/MAZDA JKK KATOWICE bo stało im przed salonem i grad je zniszczył. Samochodem jechałem i jest OK, zresztą szukam konkretnie tego silnika w Civicu ma mój teść i jest spoko

Będę oglądał
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
może ktoś zna opinię o tym komisie? co sądzicie a tym aucie ew na co zwrócić uwagę jak go będę oglądał?

jesli chodzi o Ceeda Focusa Octavię to tutaj jest trochę aut flotowych i tego się boję.
Pippen
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 3-1990
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Citroen, VW
Silnik: 1.4 75KM, 1.6 105KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

04 Sty 2015, 01:15

Pippen napisał(a): Szukam benzyny
i dlatego wkleiłeś diesla?? :lol:
Pippen napisał(a):znalazłem Opel Astra 2.0 CDTI Diesel

W zasadzie wszystkie auta dobre, kup to, które najbardziej Ci się podoba i w którym dobrze się czujesz. Ja bym wybrał Mazdę bo zwyczajnie mi się podoba i ma ciekawy kolor. Co do stanu w.w egzemplarza nie można nic powiedzieć, bo zdjęcia robione są w bunkrze przeciwatomowym i nic na nich nie widać.
Koncern VAG (Skoda, VW, Seat itp) odpuść bo nie stworzyli dobrego benzyniaka od... dawna :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Sty 2015, 10:50

Witam

No ten Diesel to akurat taki rodzynek ale nie mogę znaleść sensownych opinii na temat tego silnika, bo jeśli chodzi o Astrę benzynę to nie wiem czy 1.6 jest za słaby do kombi.
Ogólnie to najchętniej japończyk i hatchback bo auris kombi jest drogi a civic tourer wyszedł w tym roku jest super bardzo pojemny bagażnik ale musiałbym poczekać z kilka lat by mi się w budżecie zmieścił. No i ten Diesel Astry jest jakimś kompromisem, no i jest sprzedawany przez salon samochodowy co jest większym atutem niż komis i dają na auto gwarancję. Ale nie wiem co sądzić o tym silniku...
dzięki za opinię i pozdrawiam :D
Pippen
Nowicjusz

04 Sty 2015, 12:35

Jeśli jazdy po mieście to diesla odpuść - dpf, dłuższe nagrzewanie się silnika , czekanie aż się schodzi turbina i tak dalej i tak dalej. Alteratywą dla 1.6 w oplu jest 1.4t - bardzo udany mimo, że w technologii downsizingu. Nagrzeje się szybciej niż diesel :yes: w razie czego można przerobić na lpg
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

04 Sty 2015, 13:09

Jeżdżę Cedem II i to całkiem niezłe autko. Zawsze mówię, że samochód to kwestia preferencji. Prawda jest taka, że w nowych kompaktach trzeba się już bardziej kierować gustem.. Poziom samochodów jest dość zbliżony. Wiadomo jedne mogą się lepiej prowadzić, tylko czy zwykły człowiek, który nie jeździ samochodem jakoś "wyczynowo" to odczuje? Civic z 1.8 - wydaje się niezły. Tata kolegi ma poprzednią generację z tym silnikiem (chyba rocznik 2007) i z tego co mi wiadomo nic się nie dzieje. Co do malowanego pojazdu. Nie znam się zbytnio na tym, ale być może jak była powłoka lakiernicza uszkodzona, to jest jakaś szansa, że może rdzewieć..?
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Typ: Kombi

04 Sty 2015, 15:03

witam
czyli jak rozumiem 1.6 benzyna 105KM ew 1.4 pytanie czy w kombi te silniki się sprawdzą? dla 3 os rodziny 3 walizek i np 3 rowery na dachu i trasa np Zakopianka gdzie sa górki. Mi tu nie chodzi o spalanie bo jak mam LPG montować to też instalacja kosztuje, a my robimy ok 10-12 tys km rocznie, poza tym szkoda mi bagażnika, a zamiast koła zapasowego to też butla nie będzie zbyt duża. Pytam też o to bo Astra 4 kombi swoje waży i civic ew mazda 3 są ponad 200kg lżejsze nawet od astry 4 hatcbacka...
Pippen
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie wykonać manewr wyprzedzania?
    Wyprzedzanie to niebezpieczny manewr, który polega na przejeżdżaniu obok pojazdu lub innego uczestnika ruchu poruszającego się w tym samym kierunku. W Polsce związane jest to najczęściej z chwilową zmianą pasa ruchu ...

04 Sty 2015, 15:35

Co do astry - nie mam pojęcia jak to się ma - nie miałem zbytnio do czynienia z tym samochodem :)
Może ktoś inny się wypowie na ten temat :)
fizzy12
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Auto: Kia Ceed SW
Silnik: 1.6 GDI 135 km
Typ: Kombi

04 Sty 2015, 16:21

W Astrze 1,6 nie daje rady, bo auto cierpi na nadwagę. Zdecydowanie lepiej rozglądać się za 1,4Turbo.
W przypadku Mazdy lepiej szukać silnika 2,0, a Civica z 1,8 ale przy cenie do 50tys. będzie to Civic VIII na wypasie raczej.
a może lekko używane i30 lub Cee'd?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

04 Sty 2015, 18:37

O DZIEKI ZA INFO O ASTRZE!!!

i30 raczej odpada a ceed wchodzi w grę tyle że teraz też kupę floty jezdzi tym autem ale kombi biorę pod uwagę :D
Pippen
Nowicjusz