Szanowni użytkownicy forum,
Witam serdecznie. Zwracam się z prośbą o udzielenie porady, dotyczącej wyboru samochodu w przedziale cenowym do 21000 zł.
Szukam samochodu na terenie całego województwa zachodniopomorskiego, ewentualnie w grę wchodzi północ województwa lubuskiego (okolice Gorzowa Wielkopolskiego). Mam zamiar przejeździć nim ok. 5 lat, rocznik mniej więcej od 2007 roku.
Obecnie jeżdżę Peugeotem 206 z 2001r., silnik 1.4 benzyna. Samochód najczęściej wykorzystywany jest do jazdy poza miastem (w miesiącu średnio ok. 700 km, trasa 110 km w jedną stronę średnio raz w tygodniu). Sporadycznie jeżdżę samochodem w mieście.
Pewnym jest fakt, iż całkowicie wyleczyłem się z chęci posiadania francuskiego samochodu, ze względu na fakt częstych napraw. "Francuzy" są ładne, ale niestety kosztowne w serwisowaniu (przynajmniej w moim wypadku, jeżeli uraziłem posiadaczy "francuzów", z góry przepraszam
![Razz :P]()
).
Przeglądając oferty internetowe wpadł mi w oko Volkswagen Golf V. Model ten odpowiada mi pod względem wielkości bagażnika, przestrzeni wewnątrz kabiny oraz wyglądu zewnętrznego. Dodatkowo miałem do czynienia z VW Touranem w wersji silnika 1.9 TDI i wiem, że te samochody nie rujnują kieszeni pod kątem napraw. Niestety jednak, ciężko jest znaleźć dobry egzemplarz Golfa na rynku wtórnym (każde oględziny samochodu kończyły się na stwierdzeniu faktu, iż jednak niestety samochód był bity, ale był tak "odpicowany" do sprzedaży, że zdjęcia nie pokazywały szczegółów).
Szukam alternatywy dla Golfa. Zastanawiałem się nad Oplem Astrą III (mniej więcej 2007 rok) w silniku Diesla.
Chciałbym poznać Wasze typy, jeżeli chodzi o budżet 21000 zł. Czy Astra byłaby dobrym wyborem? Obecnie jestem skupiony na niemieckich markach, ale być może warto zainteresować się czymś innym? Dziękuję za wszelkie sugestie
![Uśmiechnięty :)]()