Samochód - budżet 21000 zł

26 Sie 2015, 00:17

Szanowni użytkownicy forum,

Witam serdecznie. Zwracam się z prośbą o udzielenie porady, dotyczącej wyboru samochodu w przedziale cenowym do 21000 zł.

Szukam samochodu na terenie całego województwa zachodniopomorskiego, ewentualnie w grę wchodzi północ województwa lubuskiego (okolice Gorzowa Wielkopolskiego). Mam zamiar przejeździć nim ok. 5 lat, rocznik mniej więcej od 2007 roku.

Obecnie jeżdżę Peugeotem 206 z 2001r., silnik 1.4 benzyna. Samochód najczęściej wykorzystywany jest do jazdy poza miastem (w miesiącu średnio ok. 700 km, trasa 110 km w jedną stronę średnio raz w tygodniu). Sporadycznie jeżdżę samochodem w mieście.

Pewnym jest fakt, iż całkowicie wyleczyłem się z chęci posiadania francuskiego samochodu, ze względu na fakt częstych napraw. "Francuzy" są ładne, ale niestety kosztowne w serwisowaniu (przynajmniej w moim wypadku, jeżeli uraziłem posiadaczy "francuzów", z góry przepraszam :P).

Przeglądając oferty internetowe wpadł mi w oko Volkswagen Golf V. Model ten odpowiada mi pod względem wielkości bagażnika, przestrzeni wewnątrz kabiny oraz wyglądu zewnętrznego. Dodatkowo miałem do czynienia z VW Touranem w wersji silnika 1.9 TDI i wiem, że te samochody nie rujnują kieszeni pod kątem napraw. Niestety jednak, ciężko jest znaleźć dobry egzemplarz Golfa na rynku wtórnym (każde oględziny samochodu kończyły się na stwierdzeniu faktu, iż jednak niestety samochód był bity, ale był tak "odpicowany" do sprzedaży, że zdjęcia nie pokazywały szczegółów).

Szukam alternatywy dla Golfa. Zastanawiałem się nad Oplem Astrą III (mniej więcej 2007 rok) w silniku Diesla.

Chciałbym poznać Wasze typy, jeżeli chodzi o budżet 21000 zł. Czy Astra byłaby dobrym wyborem? Obecnie jestem skupiony na niemieckich markach, ale być może warto zainteresować się czymś innym? Dziękuję za wszelkie sugestie :)
greg345
Nowicjusz

Auto: Volkswagen Golf V
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

26 Sie 2015, 00:23

Przede wszystkim za mało jeździsz żeby kupować diesla. Jedna awaria w roku i oszczędności z paliwa pójdą się j... (cenzura :D).
Ode mnie:
VW Golf 5, SEAT Leon 2 lub Skoda Octavia 2 z silnikiem 1.6 Pb
Opel Astra 3 z silnikiem 1.6 Pb lub 1.8 Pb
Volvo S40 II z sinikiem 1.8 Pb
Ewentualnie LPG ( silniki VAG-a i Opla świetnie się do tego nadają, nie wiem jak Volvo)
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Rok produkcji: 2015

26 Sie 2015, 09:21

Przy takich przebiegach to benzyna ;)
greg345 napisał(a):VW Touranem w wersji silnika 1.9 TDI i wiem, że te samochody nie rujnują kieszeni pod kątem napraw.

jeśli chodzi o jednorazową naprawę to nie jest drogo ale jak serwisujemy na markowych zamiennikach i patrząc po częstotliwości napraw to już nie jest tak fajnie i suma sumarum wychodzi drożej od "drogiego" japońca. Szczególnie początki Tourana/Golfa V są kapryśne

maniek1986 napisał(a):VW Golf 5, SEAT Leon 2 lub Skoda Octavia 2 z silnikiem 1.6 Pb

nie wciskaj ludziom szmelcu, bo ten silnik nie sprawdzał się w poprzednikach - paliwożerne i nie jedzie kompletnie
Zamiast Volvo 1,8, Focus 2,0 :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

29 Sie 2015, 23:48

Dziękuję za odpowiedź :) Skończyło się na tym, że będę poszukiwał Focusa (fajne auto w tym przedziale cenowym, myślę że lepszy wybór niż "zajechany" golf, gdzie za samą markę dopłaca się ok. 3000 zł). Patrzyłem jeszcze na Hyundai i20, ale niestety bagażnik w tym modelu nie powala :P Jeżeli chodzi o silnik benzynowy w Fordzie, to czy któraś z wersji jest bardziej awaryjna od reszty?
greg345
Nowicjusz

Auto: Volkswagen Golf V
Silnik: 1.4
Rok produkcji: 2008

30 Sie 2015, 08:38

i20 nie kupuj bo jest małe. Weź kompakta poza miasto.
Co do Focusa szukaj najlepiej 2.0 z Ghia (przedlift). Nie daj się nabrać na 1.6 100KM po lifcie bo zazwyczaj będą to ubogo wyposażone, flotowce a sam silnik nie powala osiągami w trasie. :wink: Jeśli trafi się 1.8 to też można brać :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

30 Sie 2015, 10:17

zamiast i20 lepiej i30 ale pierwsze wypusty mają parę drobnych usterek
i20 przed liftem ma wadę polegającą na źle osadzonych klamkach drzwi, które wycierają lakier i pojawia się rdza
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Fiat Tipo 5D i Station Wagon - dwie nowe wersje
    Fiat Tipo jest nowoczesnym samochodem kompaktowym. Wyrazisty charakter, prostota, funkcjonalność w połączeniu z bezkonkurencyjną ofertą cenową, to cechy, dzięki którym model został uhonorowany tytułem "Autobest" w ...