Samochód ciężarowy - co i jak ?

10 Mar 2009, 15:56

Witam!

Właśnie przewertowałem cały dział, lecz niestety nie znalazłem żadnego posta o takim samym lub podobnym temacie.

Zatem moja sprawa wygląda tak:

W jakimś czasie( krótszym lub dłuższym ) :mrgreen: planuję kupic nissana patrola, po przeglądnięciu znacznej ilości ofert zauważyc można iż częśc tych samochodów jest rejestrowana jako ciężarowe, w związku z czym są o wiele tańsze niż normalne modele rejestrowane jako osobowe( wynika to chyba z niekonieczności płacenia VAT-u ?)

- To co mnie interesuje to czy jako zwykły śmiertelnik nie prowadzący żadnej działalności gospodarczej mogę takowego patrola ciężarowego kupic bezproblemowo ?

- jak ewentualnie będzie z jego rejestracją w Polsce? czy odbędzie się bez żadnego problemu tak jak zazwyczaj jest z osobówkami.

- co z kratką, czy musi ona byc w takim egzemplarzu czy jest to przeszłośc?

- interesuje mnie jeszcze czy po zakupie takiego auta, które najczęściej jest bez tylnej kanapy, mogę ją sobie wstawic

Niektórym może się to wydawac banalne, lecz ja niestety nigdy wcześniej nie miałem styczności z " ciężarówkami " :mrgreen:
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

10 Mar 2009, 18:20

Jak kupisz samochód osobowy,zarejestrowany jako ciężarowy,to możesz go przerejestrować bez problemu na siebie nawet jak nie prowadzisz żadnej działalności gospodarczej.To nie ma żadnego znaczenia.
Kratkę musisz mieć.Co do kanapy,to jeżeli miałaby ona być w części bagażowej,czyli za kratką,to nie można.A jeżeli ta kanapa miałaby być przed kratką,to jak najbardziej,z tym,że to też zależy na ile osób jest zarejestrowany ten samochód.Jeżeli jest na 5,to wiadomo,że z przodu są dwa miejsca pojedyncze plus kanapa tylna dla trzech osób.Ale jeżeli chciałbyś wstawić jeszcze jedną tylną kanapę to już nie wolno.
A jeżeli nie masz kratki,a samochód jest zarejestrowany jako ciężarowy,to tą kratkę musisz zamontować(sprzedający musi ci ją dać,jeżeli zdemontował),albo jak jej nie ma z jakiegoś powodu to albo dokupić i zamonotwać,albo zmienić samochód z ciężarowego na osobowy.Zrobić to może tylko warsztat,który ma kod pozwolenia 5020.Po zdemontowaniu tej kratki przez uprawniony warsztat,trzeba z papierkiem z warsztatu pojechać na stację diagnistyczną do przeglądu,a następnie do WK zmienic wpis w dowodzie rejestracyjnym.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Mar 2009, 20:06

hmm ok teraz już wszytko kapuje... w takim razie w moim przypadku najlepiej by było kupic auto ciężarowe po niższej cenie i zdemontowac kratkę przy pierwszej lepszej okazji i przerejestrować na osobówkę.

Nurtuje mnie jeszcze taka sprawa: co zrobic jeżeli i auto i właściciel nie będą miec kratki?

Mogę bez problemu pojechac na : " demontaż kratki, czy może muszę ją założyc we własnym zakresie po to, żeby w warsztacie mi zdjęli ?
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

12 Mar 2009, 16:39

Możesz jechać bez problemu na "demontaż kratki".Pamiętać tylko nalezy,żejak zdemontujesz kratkę,to musi być zrobiony przegląd.Najlepiej jązdemontować w dniu normalnego przeglądu,żeby przeglądci się nie przesunął.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Mar 2009, 19:19

wielkie dzięki za tak rzeczowe wytłumaczenie sprawy. pozdrawiam i jeszcze raz dzieki :D
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

22 Mar 2009, 22:00

tu jeszcze trochę na ten temat

[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?