Samochód ciężarowy i liczba miejsc

15 Gru 2014, 19:02

Witam !
Nie wiem czy w dobrym dziale napisałem temat lecz mam bardzo banalne na pewno dla większości i durne pytanie. Posiadam samochód Nissana Patrola mniejsza o to który model, rocznik i mam go zarejestrowanego jako samochód ciężarowy, taniej wychodziło. Moje pytanie brzmi ile max osób mogę przewozić w tym samochodzie. Liczbę miejsc w dowodzie mam wpisano 4 ale czy mogę aż tyle przewozić, dla pewności czy nie potrzebuję żadnych homologacji dodatkowych jeżeli chodzi o tylnią kanapę ?
tykytyf
Nowicjusz

Auto: Nissan Patrol GR y60a

15 Gru 2014, 19:21

tykytyf napisał(a): Liczbę miejsc w dowodzie mam wpisano 4 ale czy mogę aż tyle przewozić,

Jeżeli w dowodzie masz 4 osoby to tyle możesz przewozić(kierowca też się do tego zalicza),no chyba że wywaliłeś tylną kanapę(miejsca stojące to tylko w autobusie są) :wink:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

15 Gru 2014, 19:28

Hmmm no ok tylko tak się zastanawiam bo mi ojciec mówił kiedyś wspominał że jak kopował od typa samochód to tej kanapy tam nie było i była wstawiona i właśnie nie wiem czy nie potrzebuję na tą kanapę jakiś dodatkowych badań czy homologacji. O to najbardziej się martwię bo co grozi jak przewożę więcej os niż jest w dowodzie ?
tykytyf
Nowicjusz

15 Gru 2014, 19:30

Standardowo wszystkie samochody z kratką(ciężarowe)są rejestrowane na 4 osoby
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

15 Gru 2014, 19:31

Kratką ?
tykytyf
Nowicjusz

15 Gru 2014, 20:29

nie słuchaj bzyczenia o kratce osoby która nie ma pojęcia co pisze, nie masz mieć żadnej kratki :ok:
jeśli masz wbite 4 osoby to może w aucie jechać 4 osoby (prawdopodobnie to jest Y60 SWB), (nawet jak masz miejsca na 7)
tylna kanapa jeśli oryginalna to nie musi mieć żadnej homologacji (bo takową już posiada)jeśli masz pojazd zarejestrowany przed 93 możesz nawet nie mieć pasów (jeśli w oryginale ich nie było, tu niestety były :mrgreen: i muszą być)
tak że spokojnie zakładasz tylną kanapę od króciaka 2 pasy i jazda :ok:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    W deszczowe dni wzrasta liczba kolizji pojazdów z pieszymi
    W deszczu łatwiej o kolizję z udziałem pieszego – nawet o 58% w przypadku ulewy(1). Deszcz pogarsza widoczność i wydłuża drogę hamowania, dlatego przy takiej pogodzie kierowcy powinni zachować szczególną ostrożność. ...

15 Gru 2014, 21:27

Podsumowując zatem, w zakresie demontażu przedsiębiorca powinien stosować się do następujących zaleceń:

nie można wymontować kratki samemu - dokonać tego musi firma prowadząca działalność w tym zakresie - koszt operacji będzie zależał od cennika firmy, ale powinien wynieść ok. 100 zł;
wymontowanie kratki jest równoznaczne z dokonaniem zmian konstrukcyjnych w pojeździe i musi zostać potwierdzone przez okręgową stację kontroli pojazdów – przy czym warto demontaż kratki przeprowadzić w związku z badaniem okresowym, którego koszt wynosi ok. 100 zł – podatnik uniknie w ten sposób dodatkowych kosztów;
należy pamiętać o dokonaniu zmian w dowodzie rejestracyjnym pojazdu. Jest to o tyle ważne, że w przypadku np. kontroli policyjnej, jeżeli policjant stwierdzi, że dane w dowodzie nie są zgodne ze stanem faktycznym, może zatrzymać dowód. Dokonanie zmian w dowodzie oznacza w zasadzie konieczność uzyskania nowego dowodu rejestracyjnego, którego koszt wynosi 49 zł, przy "starych" tablicach rejestracyjnych oraz 60 zł, w przypadku tablic kolorowych. Dodatkowo należy uiścić opłatę skarbową za wniosek, w wysokości 5 zł oraz 50 gr za każdy załącznik.

nie wiem czy cenniki jeszcze aktualne :sly:
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Gru 2014, 20:42

chłopie poczytaj sobie ustawe o podatku VAT (i kratkach), potem poczytaj ile DMC ma Y60 potem wróć i pokajaj się że nie masz pojęcia o czym mówisz :mrgreen: :ok:

poza tym problemem tu nie jest wymontowanie kratki której tam nie ma być prawa, ile włóżenie siedzenia które poprzedni użytkownik usunął żeby mieć więcej miejsca na bambetle :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

17 Gru 2014, 05:59

pocieszny napisał(a):poza tym problemem tu nie jest wymontowanie kratki której tam nie ma być prawa, ile włóżenie siedzenia które poprzedni użytkownik usunął żeby mieć więcej miejsca na bambetle

Mój błąd że nie sprawdziłem dokładnie o jakie auto chodzi,ale czy to oznacza że patrol nie musi mieć trwałej przegrody oddzielającej przestrzeń pasażerską od ładunkowej,mnie kiedyś zabrali dowód od busa za brak przegrody :?
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Gru 2014, 12:22

bus, słowo klucz, to nie pojazd osobowy zarejestrowany jako ciężarówka
ustawa precyzuje że pojazdy do 2,5t dmc muszą mieć stałą przegrodę oddzielającą przestrzeń pasażera od przestrzeni ładunkowej, podane są tam parametry tejże, reszta jest niesprecyzowana :ok:
poza tym przestrzeń zakratkowana musi mieć odpowiednie gabaryty itd.itp :wink: któ©e patrol posiada nawet mając wszystkie siedzenia (panda przykładowo ciężarówkowa może mieć tylko 2 miejsca)
poza tym jeśli chodzi o kratki i ciężarówki sens one mają tylko wtedy gdy odlicza się VAT w pozostałych przypadkach sensu brak :ok:
pocieszny
Forumowicz VIP

17 Gru 2014, 14:29

pocieszny napisał(a):poza tym jeśli chodzi o kratki i ciężarówki sens one mają tylko wtedy gdy odlicza się VAT w pozostałych przypadkach sensu brak

to się rozumie samo przez się :wink: ale latem byłem zainteresowany fokusem kombi,a właśnie niezły(również cenowo) był z kratką i był zarejestrowany na 4 osoby żeby go przystosować do pięciu osób,musiałbym przejść całą,opisaną wyżej procedurę
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Gru 2014, 10:26

jeśli by chciał 5 osobowy trzeba by wyciągnąć homologacje parcha i znaleźć możliwość 5 osobowego w krótkim a potem z górki montaż pasów kanapy i diagnosta nic więcej :ok:
pocieszny
Forumowicz VIP

28 Sty 2015, 09:21

jedz na przeglad, na stacje diagnostyczna, tam Ci doradza jak to wszystko zrobic zeby bylo dobrze.
Co chwile sie przepisy zmieniaja.
enter
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 04 1982
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: audi
Silnik: 1.9 TDI 105km
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009