Samochód codziennego użytku do 20 tysięcy.

03 Sie 2015, 16:41

Witam.
Tak jak w temacie, poszukuję samochodu codziennego użytku (praca, studia, drobne nieplanowane wypady). Od poniedziałku do piątku pokonuję trasę 200-250 km w weekend zdarza się podwoić daną odległość. Wiele osób odradza mi zakup diesla ponieważ twierdzą, że diesel nadaje się tylko w trasy, więc oscyluje w benzynie. Nie jestem wielkim znawcą samochodów, często spotykam się z sprzecznymi zdaniami odnośnie różnych modeli. Jedni twierdzą, że psują się na potęgę, drudzy, że nie mają żadnych problemów z autem, więc chciałbym prosić o konkretną opinie o danym aucie. Co mi przypada do gustu ? A więc najbardziej podoba mi się Audi A3 8P . Lecz nie wiem czy będę w stanie kupić ten samochód do 20 tysięcy, podobno drogi w utrzymaniu...albo saab 9-3, podobno ciężko potem z odsprzedażą....podoba mi się bardzo audi a4 B6 w sedanie. Jak w każdym z tych przypadków, jaki silnik najlepiej wybrać, na co zwracać szczególną uwagę....a może macie jakieś całkiem inne pomysły odnośnie samochodu, czekam na odpowiedzi i z góry dziękuję za porady.
maskowsky93
Obserwowany

Prawo jazdy: 22 09 2011
Auto: Renault Clio

04 Sie 2015, 00:12

Bardzo dobre wybory. Jeśli weekendowe wypady w trasie to polecam 1.9 TDI 131 KM w Audi oraz 1.9 TID w SAAB-ie. Ewentualnie 2.0 131 KM w A4 + montaż lpg.
Poleciłbym jeszcze Volvo S40, Hondę Accord VII lub ewentualnie Opla Vectrę C
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2015

04 Sie 2015, 11:02

Jeśli diesel to Mazda 3 1.6, Focus Mk2 1.6, Sonata 2.0, Astra bądź Vectra 1.9 CDTI.

Taniej i pewniej wyjdzie benzyna z LPG np. Astra H 1.8, Sonata 2.4, Audi A4B6 1.8T.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

04 Sie 2015, 20:34

dzięki wielkie ;]
maskowsky93
Obserwowany

Prawo jazdy: 22 09 2011
Auto: Renault Clio
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Nadwozie koncepcyjnej Kia Sportspace
    W przeciwieństwie do klasycznych pojazdów typu kombi, station wagon czy nawet shooting brake – Kia Sportspace wyróżnia się zdecydowanie odmienną i wyszukaną architekturą w stosunku do tradycji. Wydłużoną ...