Samochód dla młodego kierowcy do 9 tys. zł

15 Wrz 2012, 17:10

Witam,

Jestem świeżo upieczonym kierowcą, szukam jakiegoś hatchbacka lub niewielkiego sedana do 9 tys. zł, najlepiej, gdyby był to diesel (jeździłem dieselem jeszcze przed zdaniem prawka i nie wyobrażam sobie jazdy benzyną). Myślałem nad czymś w stylu Renault Clio, Opel Astra, podobają mi się Golfy IV ale wątpię, że nawet gdybym miał 10 tys. zł znalazłbym 1.9 TDI w dobrym stanie. Może podacie coś od siebie? W grę wchodzi jeszcze Vectra 2.0 DTI, jeździłem taką, trochę denerwujące są drobne awarie które uprzykrzają jazdę, ale mimo wszystko samochód miły w eksploatacji.
Offro
Początkujący

15 Wrz 2012, 21:48

Tu masz ciekawą oferte
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

15 Wrz 2012, 21:54

W 2.0 DTI masz duże prawdopodobieństwo, ze padnie Ci pompa za 1/3 tego co przeznaczasz na samochód.
W dodatku rdza rdza rdza.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Wrz 2012, 22:28

Z 2.0 DTI miałem przez kilka lat do czynienia, wystarczy zaślepić przewód od przelewu paliwa do pompy. Mimo wszystko, wolałbym coś z 1.9 TDI, Golf IV nie jest wart ceny po jakiej chodzi, nie idzie nic za 9 tys. wyrwać? Znam się nieco na autach, to nie jest tak, że obejrzę i na pierwszy rzut oka stwierdzę, czy szrot czy nie, po prostu nie wiem jaka jest granica cenowa w Golfach w której jest szansa na przyzwoity egzemplarz. Wiem, że przebiegi będą miały 3x więcej, ale 1.9 TDi jak dla mnie jest bardzo dobrym silnikiem.
Ewentualnie zastanawia mnie dCi w Clio albo HDI w Peugeotach. Tylko z Peugeotami jest taki pic, że 206 niekoniecznie mi odpowiada a 307 niestety nie w tej cenie jak widzę. 406 nie jest zła, ale wolałbym już Vectrę. Jeszcze pozostaje Astra II, ale od Vectry różni się tylko budą, z resztą Vectra o wiele przyjemniejsza w jeździe.
A może coś innego?
Offro
Początkujący

15 Wrz 2012, 23:01

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2012

15 Wrz 2012, 23:13

Mondeo MK2 zupełnie mi się nie podoba, to już w tym segmencie wolałbym Vectrę.
Miałem na myśli raczej coś z hatchbacków.
Offro
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Stacja tankowania wodoru w Belgii
    Belgia dołączyła do stale rozrastającej się europejskiej sieci stacji tankowania wodoru. Pierwsza publiczna stacja została uruchomiona na terenie Toyota Motor Europe w Zaventem pod Brukselą. To wydarzenie otwiera Toyocie ...

16 Wrz 2012, 10:08

Astra II różni się nie tylko budą, spójrz na konstrukcję tylnego zawieszenia to będziesz wiedział dlaczego Vectrą przyjemniej się jeździ.
DCI z początków kariery mają problemy 1.5 z wtryskiwaczami, szczególnie Delphi które są niezbyt trwałe podobnie 1.9 DCI z początków produkcji tam dodatkowo trzeba się liczyć z padającą turbiną.
Szkoda, że 406 Ci się nie widzi, mechanicznie trwalsze auto od Vectry + pełny ocynk i silnik bez wad fabrycznych.
Warto się przyjrzeć też czemuś z VAG 1.9 TDI bez pompowtrysków, jak niewiele jeździsz to może być nawet Passat/A4 z ich niesławnym przednim zawieszeniem albo no. Toyota Avensis.
Jasiek90
Stały forumowicz

16 Wrz 2012, 11:02

Generalnie za takie pieniądze pchać się w diesla to duże ryzyko. Jeżeli nic się nie będzie psuło, to OK, ale jak już się tak stanie, to się nie wypłacisz.

206-tki to bardzo przyjemne samochody. HDI zdecydowanie lepszy od dCi, może się z nim równać tylko TDI od VW i JTD od Fiata. Fiat Bravo 1.9 JTD 105 KM za 9 tys. wyrwiesz spokojnie w okolicach rocznika z końca produkcji, czyli 2001.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Wrz 2012, 12:03

Okej, skoro chwalicie 406 to właściwie czemu nie, jestem przywiązany do Vectry, ale tylko dlatego, że sporo nią jeździłem, jeśli 406 ma być faktycznie o wiele lepsze (mam przykre doświadczenia z Peugeotami, ale to akurat z branży motocyklowej, może z autami jest inaczej) to przejrzę oferty. Za tą cenę kupię 406 po FL? HDI ma kilka wariantów silnikowych?
Offro
Początkujący

16 Wrz 2012, 19:33

Nie pakuj sie w FRANCUZA!!! Lepiej już kup Octavie jak chcesz cos z 19 tdi I masz wieksza szanse ze nie kupisz zajechanego modelu
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Wrz 2012, 20:47

A dlaczego ma nie kupować?
406 nie tylko w filmach był bardzo popularny jako taksówka, zgadnij dlaczego.
Jasiek90
Stały forumowicz

17 Wrz 2012, 20:15

Mam jeszcze jedno pytanie. Otóż co sądzicie o Fiacie Bravo I gen. z silnikiem 1,9 JTD? Podobno silniki JTD są niezawodne, spalanie raczej też nie powinno doprowadzić mnie do bankructwa, a jeśli trafić na zadbany egzemplarz to całkiem ładne i zgrabne autko.
Offro
Początkujący

17 Wrz 2012, 20:20

No silniki JTD to jedne z lepszych w swojej klasie,jak nie najlepsze.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

18 Wrz 2012, 16:55

Prędzej się znajdzie mniej popularne auto w lepszym stanie, o których krążą głupie stereotypy niż takie, którego szuka sporo ludzi i każdy myśli, że kupi igiełkę, a tak naprawdę to większość tego to już kilka razy widziała lakiernika i szpachlę.
Sam mam 20 letniego już francuza i mimo, że lakier z wieku już nie ten, to szpachli zero, oryginalny, nie tknięty. A znajdźcie za śmieszne pieniądze coś nie walonego z niemców.
dervu
Zaawansowany

Miejscowość: Lublin
Auto: Peugeot 106 XSi 16v
Silnik: 1.6 16v TU5J4
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

18 Wrz 2012, 18:11

Da sie,kiedyś już tu pisalem znajomy mojego ojca miał Golfa II z 85roku,miał go od nowości (nawet czarne tablice były jeszcze) i auto było w bdb stanie,zero rdzy,nigdy nie miał wypadku.
Barol
Awatar użytkownika