Samochod dla mlodego kierowcy [6000zl]

04 Paź 2013, 20:14

hej wszystkim :D

niedawno ukonczylem prawko i teraz rozgladam sie za autkiem dla siebie. Auto bedzie sluzyc na dojazdy do pracy i szkoly wiec nie moze to byc psujaca sie lada. Auto ma miec silnik max 1.8 oczywiscie z instalacja LPG. Auto ma miec wspomaganie kierownicy bo dotychczas jezdzilem starym fiatem dziadka i wiem ze bede sie tylko wkurzal :P Chce tez zaznaczyc ze nie zarabiam kokosow jak niektorzy i bede mial jakies 400zl miesiecznie na eksploatacje auta i na tankowanie. Pisze tak bo nigdy nie mialem auta i nie wiem ile kosztuje utrzymanie wiec nie polecajcie mi bmw bo zapewne go nie utrzymam... rozgladalem sie po allegro i spodobaly mi sie:
honda civic VI
audi a4
golf 3
seat ibiza
mazda 323f

Aha zapomnialem dodac ze odpadaja ople, fiaty i francuzy. Czesto sie psuja a czesci sa za drogie :(
Ostatnio edytowany przez error, 04 Paź 2013, 20:21, edytowano w sumie 1 raz
error
Nowicjusz

Auto: nie mam
1

04 Paź 2013, 20:20

A4 nie ten budżet i z Civiciem też może być problem. Ja polecam Astre F. Za 6k znajdziesz taka z klima i el. szybami. Jest bardzo tania w eksploatacji. Uwazaj tylko na rdze.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

04 Paź 2013, 20:23

ok wezme to pod uwage :) ale musze miec jeszcze ze 2auta bo jak bede szukac tylko jednej i tej jedynej astry to zajmie mi to wieki :P chce po prostu kupic zdrowe jezdzace auto :D
error
Nowicjusz

0

04 Paź 2013, 20:25

No to jeszcze polecam Lanosa. Części w cenie tych z Astry. A trzecia propozycja to Punto II.
Koniu
Forumowicz VIP

0

04 Paź 2013, 20:30

a co z golfami? wszyscy juz je zajezdzili? chodzi o to tez ze bede chcial tuningowac to auto ale tylko optycznie bo astry maja za slabe silniki na chiptuningi badz inne zabawki. Wiadomo ze jak walne spojler do fiata multipla to ludzie zaczna uciekac do domu jak wyjade na ulice :P akurat astre da sie fajnie zrobic golfa tak samo ale z punciakiem juz nie :D
error
Nowicjusz

0

04 Paź 2013, 20:42

Golfa możesz szukać ale uważaj na rdze i zjeżdżone egzemplarze których jest pełno.
Koniu
Forumowicz VIP

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Toyota GT86 nowej generacji już w 2019 roku
    Toyota potwierdziła, że pracuje nad drugą generacją swojego sportowego coupe. Jego premiery możemy się spodziewać na przełomie 2018 i 2019 roku. Tylnonapędowe coupe Toyoty o mocy 200 KM powstało z myślą o fanach szybkiej ...

04 Paź 2013, 20:45

Czego byś nie zrobił mając 400zł na utrzymanie auta to będzie to wieś tuning :no: a zwiększanie mocy w silnikach wolnossących jest kosztowne i daje mizerne efekty.
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
0

04 Paź 2013, 20:49

ok to powiedz mi jakich silnikow szukac w astrz lanosie i golfie??? ktore z nich znosza LPG? tuning to oddzielnie :) mam znajomego co sobie sam majstrowal przy golfie 2 to wiem ze zrobil sobie niskie zawieszenie (jakies sprezyny za 650zl) do tego spojery 1200zl no i za felgi uzywane dal 1300 ale byly w idealnym stanie. Ja nie mowie zeby przerabiac astre na ferrari ale z tego co wiem to 2-3tys starcza aby auto lepiej sie prezentowalo
error
Nowicjusz

0

04 Paź 2013, 21:06

Astra 1.6 8v 75km
Golf 1.8 90km
Lanos przynajmniej 1.5 86km
Koniu
Forumowicz VIP

0

05 Paź 2013, 08:58

Astra f dobry, mega tani w utrzymaniu samochód ale tak nudziarski, że nadaje się dla emeryta.
Za 6 tys. kupisz już ładne bmw e36.

Odpuść sobie jakieś spojlery itp bo ludzie będą się śmiać :mrgreen:
Tu masz już gotowy ,,samochód" po tuningu: [link do oferty na Allegro wygasł]
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995
0

05 Paź 2013, 09:41

kirin88 napisał(a):Tu masz już gotowy ,,samochód" po tuningu: [link do oferty na Allegro wygasł] ... 3572882362
Tuning optyczny bardzo solidnie wykonany :lol:
Koniu
Forumowicz VIP

0

05 Paź 2013, 18:24

Ten czerwony kabel w środku to chyba po to, żeby się powiesić w razie co ze wstydu :D
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009
0

05 Paź 2013, 19:51

Jak sie ma chęci to wszystko da sie zrobić a nie tylko gadać że sie nie da. Tutaj według mnie ładnie zrobione Punto którego podobno nie da sie ładnie zrobić.
http://polskajazda.pl/Samochody/Fiat/Punto/1739
http://polskajazda.pl/Samochody/Fiat/Punto/807
oczywiście o gustach sie nie dystkutuje :)

Wogóle części do Fiata czy Opla są drogie? To Ty chyba niewiesz ile kosztują do japonców albo A4..

Ja od siebie dodam VW Polo III tylko uwaga na rdze.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
0

05 Paź 2013, 21:01

Wogóle części do Fiata czy Opla są drogie? To Ty chyba niewiesz ile kosztują do japonców albo A4..

Ze starymi japońcami nie jest wcale aż tak źle z cenami części ;)

Co do słów kolegi z 1wszego postu, francuzy się często psują ? Które ? :) Szczerze mówiąc francuskie auta z lat 90 to jedne z solidniejszych konstrukcji. To, że się niby miały tak wielce psuć to zwykły stereotyp powielany przez niedouczonych w okresie polonezów itp. wynalazków mechaników, którzy bali się elektryki w autach francuskich. Poza tym żebyś ty wiedział w ilu autach uważanych za bezawaryjne mechanicznie siedzą podzespoły francuskie. Ale to tak na marginesie.

Mając tak skromny miesięczny budżet odrzuciłeś z góry najtańsze w utrzymaniu środki transportu. Lanos, Astra F, Corsa b czy nawet poczciwa Skoda Felicia są wręcz śmiesznie tanie w użytku, co w twojej sytuacji finansowej powinno raczej przesądzić o decyzji. Ponieważ wydawanie pieniędzy na auto nie kończy się wraz z jego zakupem, wtedy dopiero się zaczynają wydatki (mowa o zwykłej eksploatacji mając na uwadze skromny budżet). Także na twoim miejscu zastanowiłbym się raz jeszcze czy lepiej nie kupić jakiegoś taniego i prostego autka skoro jest ci potrzebne.

Na zakończenie już tak nieco poza tematem, jak czytałem twoje plany 'tuningowe' to jakoś mi się automatycznie przykro zrobiło (głównie tych aut), ale nic.. jeden woli dbać o auto a drugi pozakładać spoilery do golfa ;)
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2006
2

05 Paź 2013, 21:14

Mam honde civic, właśnie VI i szczerze mogę polecić za bezawaryjność, jak na te 1.4 90km to na prawdę dobrze się zbiera, a przy tym nie pali 12-13l (jak jakieś 1.8 czy 2.0 które dynamiką dorównują lub nawet nie) tylko w granicach 8l/100km benzynki. Tylko patrz na zadbane, bo jak kupisz zmęczonego strupa to będziesz pakował kasę, a hondy lubią być pałowane, później ciężko będzie go sprzedać, ogólnie stoją 4-10 tys więc już widać co kto ma i za 4 tys wiadomo czego się można spodziewać, jak chcesz się nacieszyć to minimum te 6tys musisz dać. Ja swoją hanię sprzedaję, ale ze 2tys musiałbyś dołożyć. Kolega z forum sprzedaje swoją hankę, też nie narzeka odkąd ją ma i ceni 6500zł więc może byście się dogadali, dodam, że ta hanka większość km, bo jakieś 170tys zrobiła po niemczech, nie po naszych dziurach i miała wcześniej tylko dwóch właścicieli.

Miałem golfa 3 i też mogę polecić, ale je bardziej lubi rdza, mnie woda dostawała się nawet do środka, za to części były tańsze choć i tak rzadko coś się psuło, z większych napraw była to nagrzewnica, sprzęgło i dziurwa podłoga...

Audi bym odpuścił jak chcesz mieć ekonomiczne autko.
Green23
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kalisz
Auto: Civic
0