27 Mar 2016, 14:22
Witam, jestem 23 letnim chłopakiem który niedawno się obronił i czas przesiąść się z wiernej Vectry B na coś przede wszystkim mocniejszego. Budżet jakim dysponuję to ok 20 tys, dużo zależy też od tego za ile sprzedam moją Vectre.
Do czego potrzebuję auta?
-robię miesięcznie ok 2tys km, dojazd na studia 2x w tygodniu po 100km, w tygodniu dojazdy na uczelnie (mniejsze przebiegi). W wakacje dojazdy do pracy (25km w jedną stronę).
-chciałbym diesela, ponieważ mam możliwość tankowania na firmę czyli wyjdzie mi dużo taniej niż tankowanie benzyny. No i przebiegi które robię myślę, że do małych nie należą.
-chciałbym by miał trochę KM pod maską min te 140.
-w miarę możliwości pozbawione większej awaryjności.
Moje typy:
Bardzo podoba mi się Opel GTC jednak słyszałem, że DPF jest strasznie uciążliwy. Znajomy odradzał mi kupno i polecił A3. Jeżeli chodzi o A3 to podoba mi się ale głównie w wersji 5drzwiowej a ta już jest droższa, no i mam 185cm a słyszałem, że ten samochód nie należy do tych posiadających dużo miejsca.
Do A4 musiałbym pewnie dołożyć bo ceny to ok 30tys (jeżeli mówimy o tych w dobrym stanie, więc to raczej odpada). Rocznikowo fajnie by miało 2005+.
Myślę, że to ostatni moment na "wyszalenie się" dlatego chciałbym by ten samochód miał niezłą moc i fajny wygląd, jednocześnie żeby nie narażał mnie na wysokie koszty. Nie wiem w sumie czy można pogodzić te argumenty. W sprawach aut nie jestem żadnym specem dlatego proszę was o wasze opinie rady itp. Samochód planuję zmienić w okolicach maja jednak już zaczynam poszukiwania. Myślałem nad sprowadzeniem jednak ceny aut w Niemczech zbliżają się do naszych.
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt.