Samochód dla młodej rodziny :) // do 20 i 30 tys

05 Kwi 2013, 09:03

Cześć!

Pierwszy raz tutaj i po przejrzeniu tematów niestety większy mętlik niż wcześniej :( Dlatego proszę was drodzy forumowicze o pomoc :)

Z samochodami mam tyle wspólnego, że lubię sobie je czasem pooglądać, a i kierowanie wychodzi mi całkiem sprawnie ;) Mechanicznie - niestety wiedza bardzo, bardzo elementarna, dlatego sama myśl o zakupie samochodu przyprawia mnie o ciarki...

Nie mamy dużych wymagań:
- samochód 5 drzwiowy
- z klimatyzacją
- moc powyżej 100-120 KM
- cały czas walczę z myślą czy PB (a później samemu domontować LPG), czy ON
- rocznik min. 2007/2008

Szykuję się na 2 kategorie cenowe - do 20tys PLN i 30. Zakup planujemy w pierwszych tygodniach września, a sam temat zaczynam teraz, żebym zapoznał się z sytuacją...

Do tej pory znajomi i inni, proponowali mi szczególne uwzględnienie 3 typów: Ford Focus II po lifcie, Toyota Yaris, VW Golf, Seat Altea (XL). Osobiście najbliżej mi Forda, a najdalej Yariski (odrzuca mnie od nich po kursach na prawko...). Nie mniej, proszę się nie sugerować, bo jestem otwarty na pomysły ;)
unster
Nowicjusz

Auto: Peugeot 206

05 Kwi 2013, 09:53

Focus nie nadaje sie do LPG, za to diesle są niczego sobie. 1,6 produkcji francuskiej jest polecany. Uwaga na ogrom aut poflotowych, bo to takie są głownie na rynku, a sprzedaż u klientów indywidualnych Focusa to tylko jakieś 20% nawet mniej.

Golf V nie ma godnego polecenia silnika tak na prawde, prócz słabych 1,6 MPi PB (nie mylić z FSI!) i 1,9/TDi który nie jest juz taki idealny.
Altea również ma problem z silnikami jak Golf - więc jak nie przeszkadza słaba dynamika to tylko te dwa

Moim zdaniem idealnie pasuje tu do propozycji Fiat Bravo - ładny, przestronny i dobre silniki benzynowe jak i diesla
Również Hyundai i30 i Kia Cee'd mają dobre silniki i są trwałe tylko uwaga na auta w pastelowych kolorach - słaby lakier.
ww propozycje łatwo znaleźć od pierwszego właściciela.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

05 Kwi 2013, 10:05

wow, dzięki za bardzo konstruktywną opinię :)

to już któryś raz jak słyszę o Bravo... niestety ciągle słyszę nieprzychylne wypowiedzi odnośnie samej marki, nie mniej nie wiem ile w nich prawdy...

A coś z Opla, Renault, Honda?
Spotkałem się też z pomysłem na taki egzotyk jak Lexus IS200 rocznik 2004/2005 - ponoć samochód nie do zajeżdżenia.
unster
Nowicjusz

05 Kwi 2013, 10:39

Bravo skutecznie łamie streotypy więc można smiało brać, bo sprawia o wiele mniej problemów niż taki Golf

Z Renaulta można się pokusić o szukanie Megane III ale to już zakup bliższy 30 tysięcy. Byleby nie z silnikiem 1,5dCi. Reszta jest godna polecenia.
Peugeot 308 tez dobra opcja, przestronny cichy i w miarę nowoczesny.
Faworytem jednak jest Honda Civic VIII tzw. "ufo" z silnikiem 1,8/140KM, dynamiczy i oszczędny jednak słaby do LPG. Diesel 2,2 jeden z lepszych na rynku. To auto to jednak zakup za 30tys. na pewno. Za mniej można upolować tylko wersję 1,4/83KM, która pali tyle co 1,8 a jedzie 100 razy gorzej.

Lexus IS 200 bardzo dobry samochód, śwetny do LPG gdyż silnik to stara rzędowa szóstka konstrukcja toyoty nie do zajechania. Ceny częsci na poziomie BMW Audi czy Mazdy nie ttak trudno dostępne jakby się mogło wydawać i wytrzymują o wiele więcej. Dodatkowo tylny napęd i ładne brzmienie silnika. Z niewielu wad to szwankująca zmieniarka płyt i wiele aut sprwoadzonych z Anglii (można rozpoznać po radiu gdzie głośność regulujemy z prawej strony dla anglików)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Kwi 2013, 10:49

Dzięki raz jeszcze,

kilka szczegółów:
- a jak z rocznikami i silnikami Bravo? Coś konkretnego nadającego się pod LPG, ale i godzącego się z jazdą dynamiczną? ;)
- tal samo jak z 308?

I pytanie egzotyczne: IS200 rocznik 2004 vs dużo nowszy Bravo z mniejszym przebiegiem? ;)
unster
Nowicjusz

05 Kwi 2013, 10:56

Bravo za kwotę do 30tysięcy można upolować nawet 2009/2010 - tu akurat plusem jest słaba opinia o marce dzięki czemu są takie tanie i wcale nie gorsze. Silniki 1,4 T-Jet/120KM dobre do LPG nawet producent montował fabrycznie instalację. 1,4/90KM bez turbo też ale jest powolny.

Niestety nie wiem jak 308 współpracuje z LPG, może ktoś inny podpowie. Roczniki podobne.

Lex vs. Bravo
Zależy co oczekujesz od auta. Ja bym chyba wziął Lexusa za tylny napęd i 6cio cylindrowy silnik idealne do zabawy ale z drugiej strony prawie nowe Bravo kusi i jest rozsądniejsze.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Warsaw Moto Show 2015
    Po oficjalnym otwarciu targów przez organizatorów, odbyła się konferencja prasowa Arrinery, a następnie konferencje i warsztaty. Wieczorem podczas uroczystej gali miał miejsce finał siódmej edycji plebiscytu "Złotej Kierownicy". ...
    Czy opłaca się kupować opony używane?
    Zakup opon z drugiej ręki to tylko pozorna oszczędność. Kupowanie używanych opon i jazda na nich to najgorszy sposób na szukanie oszczędności przez kierowców. Jazda na używkach to za duże ryzyko. Kupujący nic ...

21 Maj 2013, 13:00

Witam ponownie,

pojawił się u nas ostatnio temat Seata Altea XL - jakieś komentarze? :)
unster
Nowicjusz