Samochód dla młodzika

27 Lis 2015, 18:40

Skoro temat wyszedł to dorzucę swoje 3 grosze :D

Osobiście chętniej pożyczyłbym mój poprzedni samochód komuś rozsądnemu świeżo po kursie niż większości 3-5 letnich kierowców których pierwsze i kolejne samochody miały <100-120 koni. Dlaczego? U tych świeżych ciągle występuje coś takiego jak pokora, dodatkowo ciągle myślą o tym corobią, bardziej uważają na to co się dzieje. Z drugiej strony ci kierowcy którzy już te parę lat pojeździli jeżdżą już z automatu nawet o tym nie myśląc. Przesiada się taki ze swojego 1.4 na fajną mocną tylnonapędówkę bo czuje się już doświadczony, a parę dni później ląduje w rowie.
I oczywiście wielkie zdziwienie że jak to, poprzednim samochodem jechał przez ten zakręt z tą samą prędkością a nic nie było, a tutaj go zarzuciło i jak to możliwe.
Strasznie bawi mnie też jak sobie tutaj czytam niektóre wątki, ktoś szuka pierwszego samochody, rzuca jakieś propozycje a pierwsza odpowiedź brzmi +-tak:

Jesteś młody, niedoświadczony, kup coś taniego słabego żebyś nauczył się jeździć i zdobył doświadczenie a dopiero potem myśl o czymś lepszym
<i tutaj link do jakiegoś samochodziku z 60-80 końmi>

No proszę was, czego on się nauczy? Płynnego ruszania i wrzucania biegów? Jak zjeździsz 20 lat takimi samochodami bez przygód to wszyscy ci mówią jaki to z ciebie dobry kierowca, a wcale tak nie jest.
Wsiądziesz potem do czegoś mocnego i będziesz miał dokładnie tyle samo umiejętności co kompletny świeżak, a szanse na bezprzygodową jazdę oceniam nawet jako niższą. Oczywiście wiadomo że przez parę pierwszych lat szansa na obcierkę czy lekką stłuczkę jest większa u młodego kierowcy, ale jak stać go na droższy lepszy samochód to będzie go też stać na droższą naprawę.
Oczywiście nie mówię żeby wsadzać wszystkich młodych do 200-250+ konnych samochodów na start, ale moim zdaniem ~140 koni to optimum dla nowicjuszy.
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

27 Lis 2015, 19:27

Focus 2.5T ST, tylko krajowy lub z prywatnej reki.
Jak kupic auto z Niemiec -->PRIV
kalik
Aktywny

Prawo jazdy: 3- 0- 0
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mondeo IV Turnier
Silnik: 2.0TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

27 Lis 2015, 20:14

Jeszcze wobec tego auta dla świeżaka :D tak na swoim przykładzie :mrgreen:
Po zdaniu prawka powinno się "stopniować emocje", bo nauczysz się jeździć na prawie nowym aucie, gdzie wszystko jest sielankowe i przyjemne, a później sytuacja życiowa wymusi na Tobie powożenie czymś "odrobinę" gorszym no i tutaj robi się problem. Rzecz jasna dobry kierowca pojedzie wszystkim, jednak po kilku latach styczności z nówką trafisz na 20 letniego lumpa z rozje... ze zmęczoną skrzynią biegów :mrgreen: hamulcami działającymi własnym życiem, codzienną walkę o uruchomienie silnika czy też prowadzenie na śliskim (brak ESP, ABS). Swoje robią też nawyki z tegoż nowego auta. Tak jak mówiłem, znam to z autopsji :ok:

blackmeritum napisał(a):U tych świeżych ciągle występuje coś takiego jak pokora,
to ja jestem jakiś dziwny, bo po zdaniu prawka musiałem się trochę wyszumieć i "zadbać o kondycję VTG" co teraz zupełnie mnie nie jara :mrgreen:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

27 Lis 2015, 20:32

A ja powiem na własnym przykładzie, dobrze że nie dano mi w łapy szybkiego auta po zdaniu prawka... :ok:
Chociaż przygodę z motocyklami zacząłem od zakupu MZki i zaliczenia dzwona więc pomimo tego że nie prowadziłem szybciutko przeszedłem na simsona :mrgreen:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

27 Lis 2015, 20:35

blackmeritum napisał(a):U tych świeżych ciągle występuje coś takiego jak pokora, dodatkowo ciągle myślą o tym corobią, bardziej uważają na to co się dzieje.

ta jasne. pierwsza jazda z kumplami i popisówa jakim to Kubicą się nie jest. Jakbym to ja nie był 18-latkiem :ok:
Tak generalnie dlaczego żałować szczawikowi...w sumie fakty są takie 19 lat, auto za 30tyś...sporo zarabiasz jak na maturzystę. Twój budżet pozwala na:
[link do oferty na Allegro wygasł]
legler
Aktywny

Prawo jazdy: 04 05 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nissan Primastar, Citroen C5FL
Silnik: 2.0 dCi, 2.0 Benzyna
Typ: Inny

27 Lis 2015, 21:30

Okej, czy tylko ja nie udawałem rajdowca? :D Za to pamiętam wolną jazdę z zimnym łokciem i audio na full :lol:
Dopamine
Aktywny

Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Elise k20z4 in progress
Silnik: K20Z4

27 Lis 2015, 21:36

blackmeritum napisał(a):Okej, czy tylko ja nie udawałem rajdowca? :D Za to pamiętam wolną jazdę z zimnym łokciem i audio na full :lol:

hehe miałem takiego jegomościa w mojej mieścinie. Pmiętam że nie ważne lato czy zima zawsze zimny łokiec i na full muza. Jeździł cinquecento :lol: :lol:
legler
Aktywny

Prawo jazdy: 04 05 2005
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Nissan Primastar, Citroen C5FL
Silnik: 2.0 dCi, 2.0 Benzyna
Typ: Inny

29 Lis 2015, 16:35

Spokojnie po zdaniu prawka gdy wróciłem do domu 2 lata tłukłem się starą rozj*** Skoda Felicia 1.3 :D skrzynia biegów chodzi we wszystkie strony świata bez wspomagania kierownicy ... NIESTETY ALE TO BARDZO SZKODA w tym roku przeszła ostatni przegląd i idzie na złom po zimie :) co do budżetu skoro niby to dużo na 19 latka wystarczy być trochę oszczędnym i nie wydawać kasy na głupoty to uzbiera sie spora suma, a także raz nie miałem wakacji bo wyjechałem z kraju zarobić na samochód. Nie chce jakiegoś szajsu kupić za 3000 bo po co wyrzucać pieniądze -.- wole sobie dołożyć i kupić coś konkretnego :) nie chce auta do driftowania czy czegoś podobnego co robia matoły z wioski przyjadą 20 letnia BMW która słychać na całe miasto i niby szpan :) Che coś mocnego ale bez przesady 140kM wystarcza spokojnie :) jakiś 2.0 lub 1.9 z tego co wiem 1.9 najlepszy

Tylko teraz pytanie ! jakie to autko polecacie :D Jak narazie Mazda 3 wyglada spoko jakieś inne propozycje ? :)
gogolina01
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 10 2013
Auto: Nie mam

29 Lis 2015, 16:50

Toyota Corolla E12 TS albo znaleźć z kompresorem 8)
Honda Civic VII 2.0 zwykły albo Type-R
Albo i Hyundai Coupe
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Kieł
Stały forumowicz

30 Lis 2015, 15:44

Hyundai odpada bo 3 drzwiowy :D
A odnośnie Opla Vectry wiadomo coś ? :)
gogolina01
Nowicjusz

03 Gru 2015, 19:22

Co myslicie o tym ? : ) wypowie sie ktoś ?
gogolina01
Nowicjusz

03 Gru 2015, 19:42

Jako że na forum nie można rzucać wulgar napiszę tak - kupa :mrgreen: była tu mowa mnóstwo razy na temat "świetności" 2.0 TFSI i jemu pochodnych
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004