Samochód dla nowego kierowcy

06 Lip 2021, 13:34

Cześć, niedawno zdałem PJ i rozglądam się za pierwszym autem.
Z tego co zdążyłem się dowiedzieć, to nie warto kupować auta za Bóg wie ile pieniędzy, coś prostego żeby później nie było szkoda jak się gdzieś zarysuje/przywali.
Ogólnie na ten moment auto będę użytkował więcej poza miastem gdzieś tak 70/30, za jakieś pół roku proporcje się odwrócą. Roczny limit km nie powinien przekroczyć 10k, więc celuję w benzynę/lpg. Co do wielkości auta to myślę, że jakiś mniejszy sedan powinien być maksymalnym wyborem, nie potrzebuję żadnej limuzyny.

Budżet wyznaczyłem 5k na sam zakup samochodu, jeżeli będzie warto dopłacić do czegoś lepszego to można powiększyć.
Spoglądając na ogłoszenia wytypowałem takie auta: Astra G, Clio 2, Polo IV, Ibiza III, Xsara, Accord VI, Fiesta, 206, Almera N16, Toledo, Focus MK1, Lanos.

Co myślicie o tych typach i z jakimi wersjami silnika ich szukać?Pominąłem takie auta jak A3 / Golf 4 / Leon 1 / Civic ponieważ wydaje mi się, że będzie ciężko coś znaleźć w dobrym stanie patrząc, że w większości tych aut poruszają się młode osoby. Jeżeli jestem w błędzie to poprawcie mnie.
kesh0g
Nowicjusz

06 Lip 2021, 20:48

Lanosa bym odrzucił, za te pieniądze dostaniesz bardzo dobry egzemplarz ale inne samochody będą same w sobie lepsze i często nie mniej zadbane. 206 Sam posiadam , koszty utrzymania nie są duże, jest bezawaryjny tylko ma dużo małych usterek które go trapią od czasu do czasu. Z focusem też nie będziesz miał większych problemów, najbardziej musisz zwrócić uwagę na rdzę. Najlepszy silnik to 1.6 benzyna .
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

06 Lip 2021, 22:08

kesh0g napisał(a):A3 / Golf 4 / Leon 1 / Civic

Fakt to prawda,tymi autami większość użytkowników są młodzi ludzie ale A3,Golf czy Leon z takim 1.6 jest do znalezienia,Civic VI też spokojnie,VII też jakaś się powinna trafić tylko tutaj największą bolączką to ruda.

Skąd jesteś to coś poszukam.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

07 Lip 2021, 10:12

ineedl napisał(a):Lanosa bym odrzucił, za te pieniądze dostaniesz bardzo dobry egzemplarz ale inne samochody będą same w sobie lepsze i często nie mniej zadbane. 206 Sam posiadam , koszty utrzymania nie są duże, jest bezawaryjny tylko ma dużo małych usterek które go trapią od czasu do czasu. Z focusem też nie będziesz miał większych problemów, najbardziej musisz zwrócić uwagę na rdzę. Najlepszy silnik to 1.6 benzyna .

No auto nie jest nowe, więc jakieś najdrobniejsze pierdoły będą się psuć, ale jestem tego świadom, że jak kupię auto to będę musiał w niego trochę włożyć nie licząc pakietu startowego.

Barol napisał(a):Skąd jesteś to coś poszukam.

Mieszkam kilkanaście km od Kołobrzegu.
kesh0g
Nowicjusz

07 Lip 2021, 22:18

[link do oferty na Olx wygasł] - przegląd i opłaty do przyszłego roku.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

08 Lip 2021, 07:39

Barol napisał(a):https://www.olx.pl/d/oferta/opel-astra- ... derIndex=0 - przegląd i opłaty do przyszłego roku.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ... DXh2U.html?

Zadzwonię po pracy o tą astrę. Ręczny do zrobienia to pewnie linka do wymiany?
Wiem, że nie mam dużego budżetu na wymyślanie, ale jakoś ta kia mi nie siedzi.
Nie wspominałem, ale co powiesz o kupnie passata b5 1.6 przedlift od rodziny? Ponad 10 lat w jednych rękach, naprawy były wykonywane na bieżąco. Z zewnątrz nie wygląda najlepiej bo schodzi lakier i przy słupku C (to małe okienko bo to sedan) jest ognisko korozji. Za to technicznie jest sprawny, ma założony gaz STAG 3, ale nie pamiętam kiedy zakładany. Z tego co czytałem to ten silnik w tej budzie nie jedzie, ale z drugiej strony tą astrę co wrzuciłeś to według danych technicznych to gorzej się odpycha niż ten passat. Co do ceny to nie powinno przekroczyć 1000zł, reszta zostanie na naprawy :mrgreen:
kesh0g
Nowicjusz

08 Lip 2021, 08:06

Astrę i Kie wrzuciłem bo oprócz nich nie znalazłem nic ciekawego.
Astra trochę tania ale stoi niedaleko to można obejrzeć.
Silnik fakt rewelacji nie ma w osiągach ale jest to jeden z najlepszych silników w tym aucie i dobrze przyjmuje lpg.

Co do Passata to sam nie wiem,w końcu nie bez powodu mówią że z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciach.

Jeszcze jest taka Skoda ale cena też nie napawa zbytnio optymizmem.
[link do oferty na Olx wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

08 Lip 2021, 10:14

To prawda w moim rejonie ciężko coś znaleźć. Sam fakt, że mieszkam na samej północy to szukając czegoś w promieniu nawet 100km to odchodzi cały północ bo to morze, to praktycznie o połowę mniejsza ilość ogłoszeń.
I jak to jest z tymi handlarzami w tym budżecie? Dalej są to trupy, które tylko z zewnątrz super wyglądają i nie warto się nimi interesować czy już bliżej im do prywatnych ofert?
kesh0g
Nowicjusz

08 Lip 2021, 10:21

Raczej nie ma reguły bo bezpośrednio od właściciela też można trafić na ładną minę.
Ja jakiś czas temu oglądałem Mondeo mk III od handlarza który sprowadził je parę tygodni wcześniej,opłacił i zarejestrował u nas w kraju. Był wystawiony za 4200zł i powiem szczerze było w dość fajnym stanie.
Barol
Awatar użytkownika