REKLAMA
Witam.
W związku z zamiarem sprzedaży wysłużonej już Asterki (1.6 2000r) przez moich rodziców zostałem poproszony o poszukanie samochodu w miarę trwałego i ekonomicznego do kwoty +-30 000 zł.
Z racji tego, że rodzice mało jeżdżą a jeśli już to raczej krótkie odcinki po mieście, albo wyjazd do babci ~3x/tydzien 7km w jedną stronę, (czasem trafi się jakaś dłuższa trasa ale to rzadkość) to z tego co wyczytałem trzeba by szukać silnika benzynowego.
Proszę o zweryfikowanie moich propozycji, gdyż bazuję tylko na tym co wyczytałem na forum. Rodzice są otwarci na wszelkie propozycję. Zależy im tylko żeby autko było trwałe, mało awaryjne, w miarę ekonomiczne (ale żeby też nie było takim mułem jak obecna Astra haha) i pojeździło parę latek jak już je kupią.
Wyszukałem na forum ,że w tym budżecie warto zainteresować się:
* Ford Mondeo mk4 2.0
* Renault Laguna 3 -z tego co zauważyłem najbardziej polecanym silnikiem jest 2.0 turbo od Reno, ale czy przy ich użytkowaniu samochodu turbinka nie zarośnie kurzem ?
* Honda Accord 7 (na 8 za mały budżet chyba) 2.0
* Saab 9-3 - tutaj to samo co w Lagunie, najbardziej polecana benzynka to 2.0 turbo.
Tata prosił żebym zapytał też jak z zakładaniem gazu w tych samochodach (wydaje mi się, że trochę żałuje że nie założył gazu w Astrze gdy była nowa) i czy to było by w ogóle opłacalne przy ich użytkowaniu samochodu.
I jeszcze jedna kwestia. Tata ma brata ciotecznego mieszkającego na stałe w Belgi, który zajmował się długi czas sprowadzaniem aut. (Ostatnio nawet ściągnął fajnego Aurisa wujkowi, który był w podobnej sytuacji co moi rodzice). I stąd pytanie czy nie lepiej było by podrzucić mu kilka konkretnych modeli, żeby poszukał tam czegoś w dobrym stanie niż szukać u nas ?
= Budżet - +- 30 000 pln , jeśli będzie warto dołożyć to się dołoży kilka tyś.
= Rejon - podkarpacie
= Użytkowanie - miasto 60 000 mieszkańców
= Własne potrzeby - brak.
Przepraszam za taki długi wywód ale chciałem wszystko dobrze opisać. Wszystkim z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam