Samochód dla rodziców do +- 30 000 zł.

04 Kwi 2018, 13:28

Witam.
W związku z zamiarem sprzedaży wysłużonej już Asterki (1.6 2000r) przez moich rodziców zostałem poproszony o poszukanie samochodu w miarę trwałego i ekonomicznego do kwoty +-30 000 zł.

Z racji tego, że rodzice mało jeżdżą a jeśli już to raczej krótkie odcinki po mieście, albo wyjazd do babci ~3x/tydzien 7km w jedną stronę, (czasem trafi się jakaś dłuższa trasa ale to rzadkość) to z tego co wyczytałem trzeba by szukać silnika benzynowego.

Proszę o zweryfikowanie moich propozycji, gdyż bazuję tylko na tym co wyczytałem na forum. Rodzice są otwarci na wszelkie propozycję. Zależy im tylko żeby autko było trwałe, mało awaryjne, w miarę ekonomiczne (ale żeby też nie było takim mułem jak obecna Astra haha) i pojeździło parę latek jak już je kupią.

Wyszukałem na forum ,że w tym budżecie warto zainteresować się:

* Ford Mondeo mk4 2.0

* Renault Laguna 3 -z tego co zauważyłem najbardziej polecanym silnikiem jest 2.0 turbo od Reno, ale czy przy ich użytkowaniu samochodu turbinka nie zarośnie kurzem :D ?

* Honda Accord 7 (na 8 za mały budżet chyba) 2.0

* Saab 9-3 - tutaj to samo co w Lagunie, najbardziej polecana benzynka to 2.0 turbo.

Tata prosił żebym zapytał też jak z zakładaniem gazu w tych samochodach (wydaje mi się, że trochę żałuje że nie założył gazu w Astrze gdy była nowa) i czy to było by w ogóle opłacalne przy ich użytkowaniu samochodu.

I jeszcze jedna kwestia. Tata ma brata ciotecznego mieszkającego na stałe w Belgi, który zajmował się długi czas sprowadzaniem aut. (Ostatnio nawet ściągnął fajnego Aurisa wujkowi, który był w podobnej sytuacji co moi rodzice). I stąd pytanie czy nie lepiej było by podrzucić mu kilka konkretnych modeli, żeby poszukał tam czegoś w dobrym stanie niż szukać u nas ?

= Budżet - +- 30 000 pln , jeśli będzie warto dołożyć to się dołoży kilka tyś.
= Rejon - podkarpacie
= Użytkowanie - miasto 60 000 mieszkańców
= Własne potrzeby - brak.

Przepraszam za taki długi wywód ale chciałem wszystko dobrze opisać. Wszystkim z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam :!:
thardy96
Nowicjusz

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 07 05 2014
Auto: Nie mam

04 Kwi 2018, 19:38

Jeśli jeżdżą we dwójkę (chyba?) to czy potrzebne jest auto segmentu D? Schodzicie do C, kupujecie coś młodszego, mniej palącego i o niższych ogólnych kosztach utrzymania.
Montaż lpg jest raczej nieopłacalny, weź pod uwagę koszt założenia, wyższą opłatę za przegląd a instalacja nie jest bezobsługowa i trzeba ją serwisować. Dodatkowo np w mondeo czy chądzie masz mechaniczną regulację luzu zaworowego - ładnych kilka stówek co 30-40kkm.
IMO bez sensu

Mondeo spoko, kawał porządnego auta w niezłej cenie
Laguna spoko, jeśli ten gaz jest konieczny to 2.0T (chociaż również chyba niepotrzebne ewentualne koszty), jeśli tylko pb to 2.0/140 również będzie ok
Accord 7 spoko
9-3 spoko ale bierz pod uwagę, że wykonanie wnętrza dvpy nie urywa. 1.8t, 2.0t i 2.0T to ten sam silnik, 1.8t i 2.0t różnią się wyłącznie programem, 2.0T ma inne turbo. Wolnossące 1.8 z opla też daje radę a przy tym jest bezawaryjne i tanie w eksploatacji.

Z segmentu d popatrzyłbym jeszcze na C5 2.0/140 - mega wygodne auto pozbawione większych wad

Poważnie zastanowiłbym się nad zejściem do kompakta, astra j, focus 3, megane 3, auta praktycznie o generację nowsze
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Kwi 2018, 21:02

Jak macie kogoś znajomego, kto się zajmuje sprowadzaniem aut, to najgorszą rzeczą byłoby kupno na rynku polskim, wśród tych wszystkich min z powypadkowymi, albo przekręconymi licznikami.

To ile oni robią kilometrów rocznie? - jak tak mało to po co się bawić w gaz? - przecież wydatki na benzynę to będą "jakieś grosze".
tomekdk

05 Kwi 2018, 10:34

Dzięki za podpowiedzi Panowie. Pokazałem tacie wasze odpowiedzi i chyba faktycznie lepiej będzie zejść segment niżej i zrezygnować z gazu.

Przebiegi jakie rodzice robią są małe. Astra jest z 2000 roku i ma przejechane niecałe 160 tyś (z tym, że kiedyś była częściej używana, teraz to z tego co taty pytałem 5-8 tyś rocznie).

Wracając do tematu mam kolejne pytanko. Mianowicie jakich kompaktów najlepiej było by szukać i z jakim konkretnie silnikiem. Pytam bo po przeglądnięciu tych które Invi wymienił zauważyłem, że występują z dużą ilością silników do wyboru. Rodzicom zależy przede wszystkim żeby silnik był porządny, bezawaryjny.

Samochodu będzie szukał brat cioteczny taty, więc prawdopodobnie będzie sprowadzane coś z Belgi.

Jeszcze ostatnio pytanko jakby trafiło się coś zadbanego z samochodów, które wymieniłem warto wziąć np. Lagunę III z tym silnikiem od Nissana 2.0 czy to już będzie bardzo mułowate ?

Dzięki z góry za dalszą pomoc, pozdro.
thardy96
Nowicjusz

05 Kwi 2018, 17:26

Nie ma co się skupiać na konkretnym modelu, to używane auta, warto wziąć to co będzie w najlepszym stanie.

Osobiście szukałbym
megane 1.4tce
astra 1.4T lub 1.6/115
focus 1.6/125
Zerknij też na s40, każdy benzyniak będzie ok

thardy96 napisał(a):Jeszcze ostatnio pytanko jakby trafiło się coś zadbanego z samochodów, które wymieniłem warto wziąć np. Lagunę III z tym silnikiem od Nissana 2.0 czy to już będzie bardzo mułowate ?

Dle jednego będzie, dla innego nie, to subiektywna kwestia. 9s do setki to szybciej niż 70% aut na drodze
Invi
Forumowicz VIP

20 Maj 2018, 14:54

Panowie długo mnie nie było, ale dziś znalazłem takiego oto focusa. Mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat silnika i skrzyni biegów w nim ? Bo jeśli informacje w ogłoszeniu są prawdziwe to warto by było go oglądnąć w szczególności, że mam w miarę blisko.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
thardy96
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najmocniejsze limuzyny V8
    Sprzedaż najmocniejszych samochodów w klasie premium niezmiennie rośnie odnotowując kolejne rekordy. Dobrym przykładem na potwierdzenie tego trendu jest dynamicznie rozwijający się polski rynek. Piękne i szybkie limuzyny ...

20 Maj 2018, 15:15

sprzedający nawet nie podał kraju produkcji .
brak opcji : bezwypadkowy
te samochody w takim wyposażeniem są duzo droższe .
no i przebieg w tym segmencie bardzo podejrzliwy
dancate
Nowicjusz

Prawo jazdy: 08 03 2012
Przebieg/rok: 13tys. km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

20 Maj 2018, 15:28

Auto jest ze stanów, weź VIN i ściągnij carfax'a
IMO walnięty w przód i chyba tył
Skrzynia CVT (jeśli to rzeczywiście to bo były tez inne) hmm...średnia.
Invi
Forumowicz VIP

20 Maj 2018, 18:18

Przedzwonie do tego sprzedawcy i zapytam o historie samochodu i vin. Znalazłem jeszcze takiego focus w Belgii. Mógłby ktoś rzucić okiem? A i silnik nie jest zbyt wysilony(1.6 i 150km ?).

[link do AutoScout24 wygasł]

Z góry dzięki za każdą pomoc. Pozdrawiam.
thardy96
Nowicjusz

20 Maj 2018, 18:33

Oj Panowie macie dobre oko. Sprzedawca tego pierwszego focusa powiedział, że niby auto ściągnął dla siebie jego kolega z Kanady, ale jednak nie wrócił do Polski i go sprzedaje. Powiedział, że były malowane prawe drzwi. Podał mi VIN, ale nie bardzo wiem jak go sprawdzić: 1FADP3F25EL120976. Ale i tak raczej odpada z racji tego, że jest powypadkowy.
thardy96
Nowicjusz

20 Maj 2018, 18:46

thardy96 napisał(a):Podał mi VIN, ale nie bardzo wiem jak go sprawdzić

https://www.carfax.com/vehicle-history-reports/#

Malowane drzwi to nie powypadkowe auto.
Invi
Forumowicz VIP

21 Maj 2018, 11:51

Panowie a mógłby ktoś rzucić okiem na tego focusa i wypowiedzieć się na temat silnika ?

[link do AutoScout24 wygasł]

Z góry dzięki, pozdro.
thardy96
Nowicjusz