REKLAMA
Co byście polecili poszukać na wiosnę 2016 przy następujących wymaganiach:
Budżet: 15-20k złotych w 20 chciałbym się zamknąć ze wszystkim (wymiana ew części, ubezpieczenie), ale wiadomo jak warto zapłacić wiecej...
Marka: właściwie dowolna preferowałbym Forda, Opla, Fiata, Skodę, ale głównie ze względu na taniość i łatwość napraw u lokalnych mechaników, inaczej marka nie ma dla mnie kompletnie znaczenia ważne żeby to ktoś naprawił na miejscu i w Psim Dole
Silnik na 99% benzyna raczej bez CNG
Użytkowanie auta, zakupy, sporadyczne wyjazdy poza miasto, czasami podjazd do pracy (mam bardzo blisko), przebieg jaki aktualnie robię zamyka się średnio w 5000 km/rok, samochód muszę zmienić ze względu na powiększanie się rodziny (obecnie Fiesta). W sumie wymagałbym tylko pełnej elektryki w drzwiach i klimatyzacji (najlepiej automatycznej) i żeby auto było kompaktowe, nie zależy mi na limuzynie a na łatwiejszym manewrowaniu w mieście i zapakowaniu rodziny bez boxa na dachu.
Rozglądałem się za wieloma modelami, parę miałem okazję zobaczyć z bliska ale mam już totalny mętlik w głowie.
Najbardziej moje wymagania by spełnił Ford Focus C-Max (a dokładnie w wersji 1.8 lub 2.0 benz) na wersję po FL raczej nie mam co liczyć a samochód zdaje się nie mieć wad a przynajmniej takich które unieruchomią auto na wyjeździe
Rozważałem też:
Bliźniaczego Ford Focus MK2 Kombi ale strasznie styrane te auta są po flotach no i bieda we wnętrzu
Ford Mondeo MK3 trochę spore auto ale dość tanie i dobrze wyposażone
Pug 307 SW - też jakiś bez większych wad (tak mi się wydaje)
Kia Ceed kombi / i30 1 generacji - nieco droższe ale może warto dopłacić
Mazda 6 MK1 (raczej nie poliftowa) podobno problem z rdzą większy niż w fordzie
Auta też całkiem sensowne ale obawiam się ryzyka związanego z dwoma modelami:
Renault Laguna 2 oraz Citroen C5 FL - całkiem sensowne auta ale historie krążą różne
Doradzicie coś na czym się skupić, czego szukać albo czego po prostu unikać.