Samochód dla rodziny 2+3

22 Lis 2024, 13:29

Witam,
Z racji powiększającej się rodziny zaczynam rozglądać się za samochodem, w którym komfortowo będę mógł przewieźć żonę i trójkę dzieci.
Nie mam żadnych preferencji co do typu, może być suv czy inny minivan.
Samochód w ciągu tygodnia będzie używamy raczej na krótkich odcinkach (około 12km dziennie). W weekendy staramy zabierać pociechy na jakieś dłuższe wycieczki, więc wtedy robimy trasę 100 i więcej km.
Z racji powyższego rozglądam się raczej za samochodem z silnikiem benzynowym. Czy są jakieś alternatywy do Tourana i S-Maxa (chociaż tego drugiego ciężko znaleźć w benzynie i dobrym stanie).
Mój budżet to +/- 100k pln.

Pozdrawiam
ww23
Nowicjusz

22 Lis 2024, 18:34

ww23 napisał(a):w którym komfortowo będę mógł przewieźć żonę i trójkę dzieci.

Więc potrzebujesz 3 niezależnych siedzeń w drugim rzędzie.

ww23 napisał(a):Nie mam żadnych preferencji co do typu, może być suv czy inny minivan.

I dobrze bo rynek aut spełniających ww. kryterium a przy okazji z w miarę rozsądnymi kosztami utrzymania nie jest za duży.

ww23 napisał(a):Z racji powyższego rozglądam się raczej za samochodem z silnikiem benzynowym. Czy są jakieś alternatywy do Tourana i S-Maxa (chociaż tego drugiego ciężko znaleźć w benzynie i dobrym stanie).

Czasami lepiej wziąć dobrego diesla niż benzyniaka z problemami, w przypadku tych aut pewnie bym wolał ropniaka.

Alternatywnie, i chyba byłby w sumie moim faworytem, masz peugeota 5008

Jeśli benzyniak to twoje must have to najrozsądniej będzie się rozejrzeć za amerykańcami
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Lis 2024, 20:13

Polecam C-Maxa w dieslu. Super autko. Mega wygodne. Tylko olej zmieniasz i nic się nie psuje.
DukeNukem
Nowicjusz

23 Lis 2024, 10:21

DukeNukem napisał(a):Polecam C-Maxa w dieslu. Super autko. Mega wygodne. Tylko olej zmieniasz i nic się nie psuje.

Nie piszę że to auto jest złe ale te hasła nie dość że wprowadzają w błąd to jeszcze Kowalscy motoryzacji przyjmują je w systemie jeden do jednego. Chciałem Ci przypomnieć że jeszcze niedawno zastanawiałeś się nad badziewnym Citroenie bo gdzieś coś przeczytałeś.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

25 Lis 2024, 09:33

franccc napisał(a):Czasami lepiej wziąć dobrego diesla niż benzyniaka z problemami, w przypadku tych aut pewnie bym wolał ropniaka.

Alternatywnie, i chyba byłby w sumie moim faworytem, masz peugeota 5008

Niekoniecznie must have, ale mam wątpliwości, czy wzięcie diesla na codzienne trasy po 6km, to właśnie nie proszenie się o kłopoty. Jak z tymi silnikami w 5008? Nie ukrywam, że wizualnie bije konkurencję na głowę (ale oczami kupował nie będę).
ww23
Nowicjusz

25 Lis 2024, 14:09

Co wniosłeś swoim wpisem? Poziom jaskiniowiec.....
DukeNukem
Nowicjusz

25 Lis 2024, 14:33

Generalnie diesel, pewnie wybrałbym między 1.5 a 2.0 w zależności od tego jakich osiągów oczekujesz.

Poszukaj sobie też informacji o 1.6/180 pure tech, ja nie orientuję się do końca a niby to "ten poprawiony"
franccc
Stały forumowicz

27 Lis 2024, 11:07

wybór nie jest duży w tego typu samochodach i tym samym nie ma co wymyślać z technicznymi osiągami w końcu ma to być auto do wożenia rodziny a nie wyścigów, rozważałeś Zafirę?
Ludwiq
Nowicjusz

27 Lis 2024, 13:15

myślałeś może o wynajmie samochodu na czas wożenia dziecka w najbardziej masywnym foteliku? zamiast inwestować w samochód który cię nie przekonuje pewna opcją alternatywą jest wynajem przestronnego auta rodzinnego .................
Ostatnio edytowany przez mike 27 Lis 2024, 18:59, edytowano w sumie 2 razy
Powód: reklama
mati23
Nowicjusz

27 Lis 2024, 15:04

Ludwiq napisał(a):rozważałeś Zafirę?

Nie wsadzi do zafiry 3 fotelików
franccc
Stały forumowicz

27 Lis 2024, 15:26

franccc napisał(a):Nie wsadzi do zafiry 3 fotelików

Układ o którym myślę to 1 fotelik z przodu, z tyłu żona + 2 foteliki.
Na dojazdy do pracy mam Astrę J i to jest mój pierwszy i ostatni Opel :D
ww23
Nowicjusz

27 Lis 2024, 20:40

ww23 napisał(a):Układ o którym myślę to 1 fotelik z przodu, z tyłu żona + 2 foteliki.

Przecież w takiej sytuacji to jeszcze więcej miejsca z tyłu ci trzeba
franccc
Stały forumowicz

27 Lis 2024, 21:39

To może lepiej Vana np. Chrysler Pacifica będziesz miał z tyłu siedzenia 2+2 lub można w drugim rzędzie dokupić środkowe siedzenie co prawda trochę węższe niż fotele po bokach ale żona powinna się spokojnie zmieścić między fotelikami. Moim zdaniem jedno z lepszych aut pod względem wygody podróżowania.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35