Samochód dla starszego a zupełnie zielonego kierowcy

08 Lip 2011, 22:57

Przeczytałem na forum większość postów dotyczących kupna auta, ale nadal potrzebuję pomocy. Mam już 45 lat, ale że nie kręciło mnie to z różnych względów, to dopiero robię prawko, czyli zupełnie zielony. Doszedłem do wniosku że z jazdą samochodem to jak z seksem :oops: dopóki nie posmakujesz, obywasz się spokojnie, a później apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Jestem zdeterminowany i rozglądam się za samochodem.
Chciałem przeznaczyć 5k teraz skłaniam się ku 6k nie wiem dokąd mnie to doprowadzi?
Najpierw było punto 4/5 względy praktyczne, kasy nigdy nie za wiele rodzina 2+4 z czego 3 dorosłych dzieci ale nadal wszystkie na utrzymaniu :-(
Żona stawia veto, punto to oczywiście II i najlepiej prawie nówka, mogła by je jeszcze zaakceptować.
Chciała volkswagena golfa twierdzi że podobają się jej te starsze, ale okiem wodzi za IV i to młodsze roczniki,( mam nadzieję że z facetami jest inaczej i że nie odpadnę) albo polo typu hatchback, ewentualnie łaskawie patrzy na kombi(a to ze względu na chęć zabierania ze sobą do mamusi dużego psa który też jest członkiem rodziny, lubię bestię, ale sierść już dość w domu daje mi się we znaki).
Po takiej zmianie namówiłem ją na renault megane i za tym samochodem się wstępnie rozglądaliśmy, Okazało się że citroen xsara, honda civik, mazda 323, nissan almera, wszystko hatchback podobaja się nam obojgu. Raczej benzyna albo + lpg, bo w cenie o ON jakoś wyszukać trudniej. Japońce na razie odpadły, to za sprawą szwagra który mocno odradzał ze względu na koszty, które wielu tu już kazało włożyć między bajki, ale szwagier stwierdził że wie o czym mówi bo kumplom takowe część właśnie do hondy np załatwia .
A było blisko Hondy civik za 6,3k ale kiedy dojrzewała to już ktoś ją sprzątnął.
Teraz mocno zastanawiam się znów nad [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] i jestem blisko decyzji, ale wątpliwości jest wiele. Podoba się ale za wiele nie widać, bo wnętrze to tajemnica ani silnika, ani siedzeń itp na zdjęciach nie uświadczy a autko z komisu.
Byłbym wdzięczny za rad,y bo czytając wcześniejsze posty rozdziawiałem japę z podziwu dla waszych umiejętności.
pawis
Nowicjusz

08 Lip 2011, 23:12

No własnie a nie lepiej jakieś kombi?Choćby taką 306 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Lip 2011, 23:18

Śliczne, zachwycamy się z żoną , ale ten przebieg, to nie problem?
Przejrzałem opinie na autocentrum.pl i ogólnie raczej negatywy, a jak śmigał tyle i to jeszcze załadowany to mógłby być koszmar? A opinie jeżdżących dotyczyły samochodów które robiły połowę tego co to kombi.
Ostatnio edytowany przez pawis, 08 Lip 2011, 23:31, edytowano w sumie 1 raz
pawis
Nowicjusz

08 Lip 2011, 23:19

Jeśli jest w dobrym stanie to czemu nie,przebieg wydaje sie być autentyczny niż inne igły z cofniętymi przebiegami 90-100tys za te same pieniądze..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

08 Lip 2011, 23:37

Właśnie kombi byłoby chyba dla Was wygodniejsze kiedy trzeba gdzieś w komplecie wyjechać ;) Ostatecznie na Waszym miejscu szukałbym nawet jakiegoś sedana, np. zamiast Civic hatchback taka sama generacja tylko 4 drzwiowa w sedanie lub jeśli o kombi mówimy to może Volvo V40?
RB10
Nowicjusz

Miejscowość: kuj-pom
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 626 2.0 115KM

08 Lip 2011, 23:42

Ze względu na wiek w większości przypadków przemieszczamy się w trójkę. Dorośli choć w domu chodzą własnymi drogami i taki wspólny wyjazd to jedynie dwa razy w roku na święta (można i dwa razy obrócić. Volvo V40 oglądaliśmy[link do oferty na Allegro wygasł] i bardzo nam się podobało może i byśmy szli w tym kierunku ale finansowo opłaty itp?
pawis
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opony letnie, czyli ogumienie, którego potrzebujesz
    Mechanicy zalecają, aby w momencie gdy średnia dobowa temperatura powietrza osiąga więcej niż 7 stopni Celsjusza, zakładać w pojazdach opony letnie. Sprawdźmy, jakie cechy opon letnich sprawiają, że warto to robić i czemu ...

08 Lip 2011, 23:45

Jak okiem wodzi za Golfem IV to porozglądacie się jeszcze trochę za autami i w końcu kupicie coś za 10-15tys zł, bo tak najczęściej robią polskie rodziny szukając auta. Zaczyna się od 5k, potem 6, potem może 8 aż w końcu mówią "a niech to, nie kupuje się auta co roku, wydajmy więcej i nie kupujmy byle czego". Jak już dojrzejecie do tych 10-15k to odezwij się:)
pit85
Aktywny

Miejscowość: bydgoszcz

08 Lip 2011, 23:51

Wodzi za IV ale twierdzi że to trójka, a jak kumpla (dużo młodszego samochód jej pokazałem) to nie mogła uwierzyć że to cena bliżej 20k. Te 6 jest na dzień dzisiejszy raczej wyżyłowane, a samochód na pewno będę kupował teraz no może góra za miesiąc.
pawis
Nowicjusz

09 Lip 2011, 07:20

A może coś z tych:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Barol
Awatar użytkownika

09 Lip 2011, 15:39

V40 super autko, ale nie za tą cene :) Nissam Primera bardzo chwalone autko. Xsara to dobry wybór.
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe

09 Lip 2011, 18:03

Dopiero robisz prawko. Jak je zrobisz to pomyśl wtedy o samochodzie. Oczywiście nie licz na duże zniżki więc za ubezpieczenie sporo zapłacisz.
travis7yo
Nowicjusz