Samochód dla studenciaka do 10-15 tys

02 Lut 2015, 12:45

Witam,

Chciałbym się zapytać doświadczonych kierowców o to jaki samochód na początek dla studenta.

Prawo jazdy mam od 3 lat, jeździłem już następującymi samochodami:
- Nissan Primera S II
- Skoda Fabia combi
- Renault Clio Grand tour
- Nissan X-Trial
- Peugeot 206
- Chevrolet Spark

Zastanawiałem się nad :
- Oplem Astrą III (ale komentarze znajomych mnie znieciekawiły, ponieważ podobno rdza go zżera oraz spala olej),

Następnie znajomi doradzają mi Forda :
- Fusion
- Fiesta (MK6)

Oraz Honde Civic

Przyznam, że nie znam się na samochodach, więc prosiłbym o informacje jak dla żółtodzioba.

Potrzebuję samochodu do użytku własnego, będę podróżował wraz z dziewczyną (w przyszłości żoną).
Odległości jakie byśmy przemierzali są różne:
- kilka razy w roku 1000 km, 400 km, 250 km (+ powrót)
- kilka razy w miesiącu 50 km, 100 km (+ powrót)
- Oraz w tygodniu dojazd do pracy + na uczelnię 10 km, 30 km (+ powrót)

Oczekuję, aby samochód miał małe spalanie i tanie części zamienne.
Siplis
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 12 2012
Auto: Nie mam

02 Lut 2015, 14:23

Siplis napisał(a):Oplem Astrą III (ale komentarze znajomych mnie znieciekawiły, ponieważ podobno rdza go zżera oraz spala olej)

sam szukam czegoś podobnego, co do oleju to nie wiem,ale co do rdzy to słyszałem,że ma dobre zabezpieczenie
piter1114
Nowicjusz

Miejscowość: tczew

02 Lut 2015, 16:01

Plus za realistyczne podejście do sprawy, a nie szukanie Golfa 2010 za 15 tys :)

Fusiona od razu skreśl, nie dość że taczki, to jeszcze z cudem graniczy znalezienie nie zajeżdżonego po firmie, szczerze to chyba nigdy nie widziałem żeby ktoś to miał prywatnie.
Fiesta ok, ale jak masz dość sporo jeździć poza miastem to chyba lepiej coś większego.
Dodam jeszcze, że mało nie palą, a jedynym silnikiem pod gaz jest mulący 1.3.

Civic jak najbardziej, choć ja bym wolał Corolle i uważam, że w tych pieniądzach w seg C nic lepszego nie znajdziesz.
Spalanie za wysokie nie jest, zresztą Tobie opłaci się kupić z LPG, a najlepiej bez i samemu założyć (jeśli chcesz kilka lat tym jeździć). A jak kupisz zadbany egzemplarz to o cenach części w ogóle nie będziesz myślał :)
krzycho
Początkujący

Prawo jazdy: 0- 0-2002
Auto: Peugeot 207
Silnik: 1.4 16V
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2010

02 Lut 2015, 18:49

Na takie trasy jak planujesz to minimum kompakt taki jak Astra czy Civic VII.
W tej kasie mogę doradzić Hondę Accord VI mimo, że nie ma tanich części ale wymieniasz bardzo rzadko, Opla Vectrę C, Hyundaia Sonatę, Kię Cerato, Peugeota 307, Skodę Octavię I
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

03 Lut 2015, 09:55

Zaczynam się poważnie zastanawiać nad Oplem Astrą 3([link do oferty na Olx wygasł]) nie koniecznie combi.
Dziewczynie podoba się Renault Megan 3 ([link do oferty na Olx wygasł])
Co byście powiedzieli o tych dwóch samochodach? (Wiem, że Renault jest droższy, niż pisałem w/w ale co to za problem dozbierać ;)?
Siplis
Nowicjusz

03 Lut 2015, 12:07

W zapytaniu masz, że szukasz auta w przedziale 10-15k a wklejasz nam Megane za 27 900 zł :shock: ... ?!

Siplis napisał(a):ale co to za problem dozbierać ;)?
zdradź, jak dozbierać te brakujące 12900 będąc jeszcze studentem :lol: <- oczywiście nie odpowiadaj, pytanie retoryczne :wink:
Jav
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Poznań
Prawo jazdy: 01 09 2007
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Citroen Saxo / VW Transp. T5
Silnik: 1.2 / 1.9 TDI 2005r
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

VW Amarok, pick-up klasy premium, z nową stylistyką
    Pierwsze szkice zaprezentowane przez dział stylistyczny Volkswagen Samochody Użytkowe pokazują, w którą stronę zmierzają projektanci: Volkswagen Amarok ma być autem klasy premium wśród pick-upów swojego ...
    Jeden model samochodu i dwie wersje zawieszenia
    Pewne, na pierwszy rzut oka identyczne modele samochodów prezentują różnice w konstrukcji zawieszenia, co wpływa nie tylko na ich osiągi drogowe, lecz także na koszty obsługi technicznej. Firma SKF skupia uwagę ...

03 Lut 2015, 12:15

Odpowiem ;)
Jestem studentem zaocznym, pracuję normalnie w tygodniu.
Odkładam miesięcznie część wypłaty, więc stąd są pieniądze na takowy samochód.

Wkleiłem taki samochód bo dziewczynie się podoba, pierwszy lepszy samochód który tam zobaczyłem to tutaj umieściłem. I chciałbym dowiedzieć coś o tym pojeździe.
Siplis
Nowicjusz

03 Lut 2015, 18:49

Na megane III trzeba koło 27 tys. czyli tyle co w ogłoszeniu ale należy omijać szerokim łukiem diesle 1,5 i 1,9. Bardzo dużo aut w marnym stanie sprowadzonych z francji.
Lepiej nie drenuj kieszeni, bo dziewczynie się podoba i kup na co masz odłożone, a za resztę zabierz na kolację/ do kina i będzie równie zadowolona, a Ty z kasą :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Lut 2015, 11:39

Dobrze więc Panowie i Panie (o ile są)
Proszę o opinie :
- Opel Astra 2 , 3 (która lepsza pod względem technicznym, awaryjnym, kosztów itp)
- Ford Fiesta
- Honda Civic VII
- Toyota Corolla

Który z tych czterech samochodów? Dodatkowo jakiś skromny opis do każdego z w/w aut. (Prosiłbym również o jakieś pomocnicze linki (jeżeli macie czas)).

Chciałbym aby samochód służył mi jakieś 5 lat (+/- 2 lata).
Spalanie było jak najniższe oraz koszty utrzymania umiarkowane.

Postanowiłem, że nie będę się wybierał nim za granice czyli wcześniejsza rozpiska (1000 km w jedną stronę zostaje pominięta)
Siplis
Nowicjusz

04 Lut 2015, 13:00

- Astra - w tej cenie będzie o wiele łatwiej o zadbaną II. III warto szukać z silnikiem 1,8 ale ciężko o ładną sztukę z tym silnikiem w tej cenie. Ja osobiście skupiłbym się jednak na Astrze III.
- Civic - Silniki benzynowe są ok ale należy uważać na łożyska skrzyni biegów. Objawia się to zgrzytem i haczeniem prze zmianie biegów z 1 na 2 i 2 na 3.
- Corolla - prócz często przepalających się żarówek i szybko kończących się tarczach hamulcowych nie mam uwag
- Fiesta - tutaj wypowie się Koniu jeśli chodzi o wady i zalety ale ja bym ich nie porównywał do ww aut, bo jest o klasę mniejsza
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Lut 2015, 14:55

Za 10-15 tyś to ja bym polecił Toyote Yaris 1.3, auto bardzo bezawaryjne, z tym silnikiem spoko osiągi i niskie spalanie, jedynym minusem będzie to, że jest to auto małe
jarek8501
Obserwowany

Prawo jazdy: 20 04 1966
Auto: Golf 5
Silnik: 1.6
Rok produkcji: 2003