Samochód dla studenta do 4000zł LPG

16 Sty 2011, 18:38

No tak to prawda,Matiz na zakrętach bywa nie stabilny ale przecież nikt Ci nie kazuje wchodzić w zakręt przy 90km/h :mrgreen:
Co do Corsy to szukać najlepiej z silnikiem minimum 1.4 a ona spali z 8l/100km.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Sty 2011, 18:51

barol91, a jak się zachowuje przy normalnej, rozważnej jeździe? miasto 50 trasa 80. Czy często Matiz się psuje? Ile gazu spali w cyklu mieszanym?

Co do Corsy to silnik 1.4 jak na razie jest za duży- zbyt dużo musiałbym oddać PZU ;)
Po paru latach i wyrobieniu zniżek taka Corsa w dieslu to by było coś :D Ale na razie nie.
j@c3k
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: VW Polo III 1.4 60KM

16 Sty 2011, 19:07

Matiz do miasta jest bardzo fajnym autkiem :) Mam okazje akurat użytkowac Matiza cioci z 2003 roku w niespotykanym kolorze złoty-pomarańcz (jedyny taki w polsce) Jeżdżę nim niedużo zresztą ma tylko 32 tys km . na blacie :) Ale...
W mieście jest bardzo fajny :) Widocznosc ze wszystkich stron jest bardzo dobra :) Przyspieszenie do miasta wystarczajace, ale na trasie.. to już lekko łapie zadyszkę :) Aby wyprzedzić np 2 ciężarówki trzeba mieć wiele samo zaparcia :) A co do gazu to myślę że wiele go nie spala :) bo pali w zime 8l benzynki /100km w mieście :) Na dośc krótkich trasach :) ogólnie autko do miasta wspaniałe :) gorzej na trasy :) ale na trasy kupuje się coś mocniejszego :) Jedyny mankament matizów to słabe blachy :) A co do silnika To Matiz jest bardzo niezawodnym autkiem :)
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz

16 Sty 2011, 19:21

Fakt Matiz to świetny mieszczuch ale w trasie tragedi nie ma,pare lat temu ludzie jeżdzili maluchami i nikt nie narzekał :mrgreen: wujek ma mietka od 2000r i jak narazie to nie słyszałem od niego złego słowa (obecnie jeżdzi nim jego żona-moja ciotka do roboty).Pare lat temu pojechaliśmy nim w góry,ja,mój wujek i ojciec i powiem szczerze calkiem dobrze sobie radził na trasie tylko ma malutki bagażnik :neutral:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

16 Sty 2011, 20:09

Osobiście leciałem nim 170km/h ale to juz strach :) A co do bagażnika to tragedia :) UNO ma chyba 2x większy :)
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz

16 Sty 2011, 23:41

No fakt Uno ma troche większy bagażnik.
Barol
Awatar użytkownika

17 Sty 2011, 15:23

Ja bym Corse brał, chyba jedyny samochód, który wygląda, bagażnik nie mały, a różnica w OC między 1.1 a 1.4 będzie bardzo mała, nie popadajmy w skrajności, jak ktoś chce niskie OC to 126p i ogień ;)
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Typ: Sport/Coupe

17 Sty 2011, 15:53

Skoda felicia 1.3 mpi +gaz. Mam ją od roku i nic jeszcze się nie zepsuło:} Tylko elementy eksploatacyjne - klocki, itp. 170k przebiegu, gaz od 6 lat. Tanie części, tanio jeździ, i będzie w miarę młoda:}
damian1590
Nowicjusz

Miejscowość: Włocławek

17 Sty 2011, 17:02

Matiza? To jest damskie auto i nie jedzie, ani nie skręca. Po dwóch miesiącach pewnie sprzedasz...
Nie przesadzaj z tymi opłatami. 1.1 a 1.4 to podobne składki, a jak nie stać cię na to, żeby dołożyć 300 zł więcej za ubezpieczenie to po prostu nie stać cię na utrzymanie samochodu, bo eksploatacja wiążę się z ciągłymi wydatkami.
Frugo
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

17 Sty 2011, 17:13

Najlepiej jakby auto miał z 200KM minimum :roll: jakby Matiz był takim złym autem to by ich tyle po drogach nie jeżdziło.
Barol
Awatar użytkownika

17 Sty 2011, 17:18

tylko zobacz, że większość to kobiety, a dla nich nie ważne czy to auto dobrze się trzyma w zakręcie albo czy dobrze przyspiesza. Po prostu ma jeździć i ładnie wyglądać.
Frugo
Początkujący

17 Sty 2011, 17:24

Frugo napisał(a):tylko zobacz, że większość to kobiety, a dla nich nie ważne czy to auto dobrze się trzyma w zakręcie albo czy dobrze przyspiesza. Po prostu ma jeździć i ładnie wyglądać.

Dziwne kobiety znasz :mrgreen:
"Nie wiem co się tak uparłeś na to V6 skoro byle Opel, czy Ford to ma..."
Kierunkowskaz
Zaawansowany

Miejscowość: Warszawa (WI)

17 Sty 2011, 17:25

U mnie jest inaczej,u mnie w Matizie co drugi to facet.
Barol
Awatar użytkownika

17 Sty 2011, 17:29

barol91 napisał(a):U mnie jest inaczej,u mnie w Matizie co drugi to facet.

Spoko. Mam nadzieję, że przeprowadzałeś ankietę.

Po za tym to nie zmienia faktu, że wymieniona przeze mnie kwestia jest tu istotna
jak nie stać cię na to, żeby dołożyć 300 zł więcej za ubezpieczenie to po prostu nie stać cię na utrzymanie samochodu, bo eksploatacja wiążę się z ciągłymi wydatkami.
Frugo
Początkujący

17 Sty 2011, 17:35

Jak taki bogaty jesteś to czemu jeszcze nie jeździsz jakąs kozak furką z silnikiem 3.0+? Przecież to troszke więcej za paliwo...On jest studentem, 300 zł dla niego to dużo...
damian1590
Nowicjusz

Miejscowość: Włocławek