SAMOCHÓD DLA STUDENTA DO 5 tys.

11 Cze 2014, 05:59

dominik89 napisał(a):moze nawet 1.8is, ktory spali mniej a idzie tak samo jak nie lepiej od 2.0

Nie spali mniej...
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

11 Cze 2014, 08:09

kirin88 napisał(a):
dominik89 napisał(a):moze nawet 1.8is, ktory spali mniej a idzie tak samo jak nie lepiej od 2.0

Nie spali mniej...

W e36 2.0 R6 paliło mi około 12 litrów w trybie mieszanym głównie miasto, do tego jakieś latanie po rondach na mokrej nawierzchni, 1.8 IS palił mi ok 9 litrów, użytkowałem go identycznie i obie bmki były coupe.
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1984

11 Cze 2014, 12:00

marcinex28 napisał(a):jaki samochod mi najbardziej pod wzgledem prowadzenia pasuje bo mimo wszystko tylny naped szczegolnie w zime nie jest latwy do ogarniecia ale mysle ze sobie poradze jakos
kwestia wprawy, potem juz nie bedziesz chcial fwd.. jak prowadzenie to oczywiste ze tylko bmw :)
PomocDrogowa napisał(a):W e36 2.0 R6 paliło mi około 12 litrów w trybie mieszanym głównie miasto, do tego jakieś latanie po rondach na mokrej nawierzchni, 1.8 IS palił mi ok 9 litrów, użytkowałem go identycznie i obie bmki były coupe.
2.0 jest srednie pod wzgledem osiagi/spalanie.
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2009

11 Cze 2014, 12:30

dominik89 napisał(a):kwestia wprawy, potem juz nie bedziesz chcial fwd.. jak prowadzenie to oczywiste ze tylko bmw :)

Biorąc pod uwagę że budżet na auto 5k to pimpowanie RWD ma takie znaczenie jak zeszłoroczny snieg... Zająłbym się bardziej wyszukaniem nie śmiecia niż rodzajem napędu...

A póżniej w zimie obciach... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota

11 Cze 2014, 23:35

jezdzilem 2 razy w zyciu samochodem tylnonapedowym raz w zime (nie powiem frajda fajna ;)) ale jak ktos jezdzi ostroznie to oczywiscie normalny samochod na zime :) hmm a czy do tej ceny bmw e34 w silniku 2.5 da rade dostac w ogarnietym stanie? co Wy na to?
marcinex28
Nowicjusz

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Lublin
Prawo jazdy: 14 11 2012
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Seat Ibiza II 98r
Silnik: 1.9 TDI 110KM AFN
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 1998

12 Cze 2014, 07:28

Spokojnie znajdziesz :wink:
Były dwie wersję silnika 2.5, M20 (12 zaworowy) i M50 (24 zaworowy)
Właściwie oba są godne polecenia, ze wskazaniem na M50.
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Rok produkcji: 1984
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    5 zasad bezpiecznego wyprzedzania
    Rozpoczęły się wakacje, a wraz z nimi wyjazdy w dłuższe trasy. Szczególnie w takich warunkach kierowcom przydaje się umiejętność prawidłowego wyprzedzania. O czym należy pamiętać? Wyprzedzanie to manewr, który ...

12 Cze 2014, 11:17

Jak miałbym doradzi jak komuś kogo lubię to powiedziałbym tak
Jeśli chcesz 5t. przeznaczyć na auto sportowe to powiem tak nie dostaniesz w dobrym stanie takiego samochodu . Owszem moze i będzie jedził ale to co będzie sprawne w nim lub to co sie nie popruje mozna policzyć na palcach jednej reki. Z uwagi na to ze takie tanie pseudo sportowe autka użytkują młodzi niedoświadczeni zajedżająacy je ludzi który absolutnie o nie nie dbaja.
Alternatywa według mnie w cenie 6 tys bedzie auto w którym wyposażenie łącznie z klima elektryka i ksenonami i wiele innych bajerów którym w tym sportowym nie uraczysz(sprawne) będzie tu działac.Nienagannie prezenujacym sie z zewnątrz i w środku i wszystko w dobrym stanie działające możesz kopic auto które osiągami będzie sportowe jak najbardziej 140KM to spokojnie ładnie sie zbiera i w większości użytkują je normalni ludzie którzy ich nie
[link do oferty na Olx wygasł]ą
[link do oferty na Olx wygasł]
sam posiadałem 2 sztuki i czułem sie lepiej niz w bmw i oplu które tez posiadałem
Silniki[9][edytuj | edytuj kod]
Benzynowe:
1.8 16V 110 KM
1.8 16V 125 KM
1.8 16V SCi 130 KM
2.0 16V 145 KM
2.5 V6 170 KM
3.0 V6 204 KM
3.0 V6 ST220 226 KM

Wysokoprężne:
2.0 TDDI 75 KM
2.0 TDDi 90 KM
2.0 TDDi 115 KM
2.0 TDCi 115 KM
2.0 TDCi 130 KM
2.2 TDCi 155 KM
[link do Onet wygasł]
Ostatnio edytowany przez usrix, 12 Cze 2014, 13:46, edytowano w sumie 1 raz
usrix
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 10 2000
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Bmw e36
Silnik: 2.0i
Rok produkcji: 1994

12 Cze 2014, 12:09

usrix napisał(a):Jak miałbym doradzi jak komuś kogo lubię to powiedziałbym tak
to nie doradzaj. mk3 za 6k to bedzie mega syf
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Rok produkcji: 2009

12 Cze 2014, 13:34

NIe słuchaj pseudo fachofców kupisz w dobrym stanie mondeo do 7 tys ze oszczędnym i zwinnym sinikiem w dobrym stanie do robienia kilometrów i cieszenia sie z jady w wygodnym i dobrze wyposażonym we wszytko wnętrzu. A ten kolega co ci dojechanego jak stara Rumunka dreso-woza co ma ponad 20 lat z 93r.doradza. Niech sobie sam takie kupi i jeździ od mechanika do mechanika . Zresztą zrób rundkę ze dwoma mondeo w poblizu tylko zadbanymi nie od przedstawicieli i z fakturami nalepiej .
Potem skosztuj przyjemności w takim staruchu 93r. w którym wyposażenie to nie działający abs brak poduszek rdza i śmierdząca tapicerka albo z zawieszką zabijajacą fetor sam sie przekonasz jak to smakuje bo teoretyzować sobie mozna a kasy nik ci juz nie wróci 5 autami bym jeździł i wybrzydzał za kazda usterka targował sie 300 -1000zł mozesz nawet potargować takze jak che 7tys to dostanie moze 6300zł liczmy taki chyba ze mur beton znajomy faktury i sprawdzone w wardztacie to wtedy niema co sie targowac bo co nagle to po diable.Pogadał z kims znajomym kto ma stycznasc z mechanika i autami bo sam absolutnie nie jedz wcisna ci g...o w papierku a ktos kto sie sie troszke zna juz wychwyci mankamenty drogie do usuniecie których nawet nie zauważysz np. uszczelka pod głowica chociażby
2 minuty szukania w twoim regionie
kupiłem podobne z silnikiem 136km pojedziłem 4 latai sprzedałem za 7 tys wiedz nie mówcie ze nie kupisz jak za kazdym autem w dobrym stanie za grosze trzeba troszke pojedzic ale na 100% dla chcącego nic trudnego
Ostatnio edytowany przez usrix 12 Cze 2014, 14:20, edytowano w sumie 2 razy
usrix
Nowicjusz

12 Cze 2014, 14:12

Chyba żartujesz, MK3 za 6k najprawdopodobniej nie będzie w stanie ruszyć z miejsca. Anglik bez przeglądu może tyle kosztować. W dobrym stanie kupisz co najwyżej MK2 (lub MK1 FL, bo różnie to nazywają).
Ode mnie Rover 400 i Toyota Carina.
Jakiś czas temu był na forum taki łepek, co chciał kupić Merca W211 za 12 000, tutaj doradzanie Mondeo III za niecałe 6 tysięcy ma taki sam sens. Owszem, może i kupisz, ale minimalny pakiet startowy wyniesie 80-100 % wartości auta.
Twierdzisz, że we w miarę zadbanym starym aucie klima nie będzie działać, a w nowszym śmieciu z totalnego marginesu cenowego już tak ? Zresztą w tym pierwszym ogłoszeniu autor wspomina o "klimie to nabicia", co prawdopodobnie oznacza uszkodzony układ, nieszczelność lub padniętą sprężarkę. Dodanie czynnika chłodzącego to żaden wydatek, i jeśli byłoby to możliwe, to właściciel dawno by to zrobił, by nie odstraszać potencjalnych klientów lub zachęcić ich skutecznym działaniem klimatyzacji.
Ten drugi to już w ogóle jakiś śmieć. Wielkie, oryginalne alufelgi, chyba nowo obszyta skórą kierownica, niewygniecione fotele, nieporysowane plastiki, ajajaj..
Ostatnio edytowany przez Geniodekt, 12 Cze 2014, 14:26, edytowano w sumie 1 raz
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

12 Cze 2014, 14:21

Za 7k to Mk2 i nie pajacuj bo się nie znasz i w błąd ludzi wprowadzasz.
Koniu
Forumowicz VIP

Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Cze 2014, 14:39

To ostatnie Mondeo takie dobre, że aż gość jeździ ze skrzynką narzędzi w nim :mrgreen:
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM

12 Cze 2014, 14:54

wszyscy właściciele tych mondeo to oszuści w takim razie macie
i ten tez same wałki

jeszcze wysle 20 takich do 7 tys i wszyscy maja złomy no fakt wygladaja na złomy sypia sie na pierwszy rzut oka widac.
A te stare po ponad 20 lat to salonowe nie smigane bezawaryjne mega bryki buahahaha
jakos wasze argumenty do mnie nie trafiaja zupełnie . taka prawda ze w kazde auto trzeba cos wpakowac siana predzej czy puzniej ale wolałbym w mondeo pakowac mk3 i jedzic jak człowiek niz jakies wołgi z 93r.
usrix
Nowicjusz

12 Cze 2014, 14:57

To Mondeo, które podałeś jest z najgorszym możliwym silnikiem montowanym w tym czasie w fordach.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM

12 Cze 2014, 15:18

ok zgodze sie ale tylko 1.8 SCi, jesl mało bezawaryjny bo został wyposażony w bezpośredni wtrysk. Jak się okazało z biegiem czasu – jest to bardzo awaryjna opcja.
A cała reszta spoko :)
Największą popularnością na rynku samochodów używanych cieszą się Fordy Mondeo wyposażone w silniki wysokoprężne. Warto jednak zwrócić uwagę na oznaczenia. Na początku produkcji Mondeo było sprzedawane z silnikami TDDi. Różniły się one konstrukcyjnie od najnowszych diesli (bezpośredni wtrysk, pompa rotacyjna). Oferowały moc o wartościach 90 i 116 koni. Słabsza wersja nie była sprzedawana w polskich salonach, ale znalazła się na naszym rynku dzięki prywatnemu importowi. Jednostki TDDi w porównaniu z TDCi są nieco głośniejsze i mniej oszczędne. Ich niezaprzeczalnym atutem jest jednak nieduża awaryjność i lepsza tolerancja paliwa o gorszej jakości. Wersja TDCi jest wyposażona w szynę Common Rail. Motor był oferowany w dwóch wariantach: 116 i 130KM. W 2004 roku dołączył do gamy silnik o pojemności 2.2 litra (155KM).
usrix
Nowicjusz