Samochód dla studenta do 8 tysięcy

01 Paź 2017, 10:56

Hej,
Piszę z prośbą o pomoc. Uprzedzam, że w temacie motoryzacji jestem dość mocno zielony.
Do rzeczy. Szukam samochodu do jazdy po mieście, dziennie około 20-40kilometrów. Budżet jaki mogę wykorzystać podany jest w temacie- 8 tysięcy, oczywiście może być mniej lub ciut więcej. Szukam samochodu, który będzie tani w eksploatacji, najmniej awaryjny. Samochód ma służyć do przemieszczania się, wygląd nie koniecznie musi powalać- zadbany, ale nie do popisywania się. Dobrze by było, żeby było ciut miejsca w środku, żeby zmieścić stół do masażu. Moc samochodu nie ma większego znaczenia.
Osobiście myślałem nad Fiatem Pandą zagazowanym.
Jestem z Rzeszowa.
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc :)
Pozdrawiam, Olaf
olaf557
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 10 2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

01 Paź 2017, 11:07

Focus MK1 1.6
Fiat Punto II 1.2
Fiat Albea 1.2
Peugeot 206
Hyundai getz
To propozycje odemnie, nie sądzisz że Panda jest za mała? Jeżeli Ci wystarczy to możesz się zainteresować.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

01 Paź 2017, 11:38

olaf557 napisał(a):Dobrze by było, żeby było ciut miejsca w środku, żeby zmieścić stół do masażu.

i myślisz nad Pandą? :no:

A może taka Corsa? Świeży gaz i opłaty z przeglądem na pół roku.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Paź 2017, 13:09

Hatchback 3D do przewożenia stołu do masażu się nie nadaje w ogóle - trzeba składać tylne siedzenia i przez bagażnik wkładać/wyjmować - dużo z tym zachodu, no i jest to zdecydowanie niewygodne.
Stół albo wozisz w bagażniku (segment D albo większy kompakt jak np. Toledo - generalnie raczej nieopłacalne do miasta) albo na tylnych siedzeniach, ewentualnie na podłodze przed tylnymi siedzeniami (do niektórych niższych aut może się nie zmieścić). Wygodne będą auta wyższe jak np. ta Panda (chociaż nie wiem czy na szerokość będzie wystarczająca).
Ode mnie kandydat nr 1 Mitsubishi Space Star 1,3/1,6 - dosyć krótki, wysoki, pakowny, technicznie bez większych problemów.
txxc
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2006
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: BMW E46/Daewoo Lanos
Silnik: 2,2 170KM/1,6 106KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

01 Paź 2017, 15:00

To zmienia postać rzeczy,dzięki za wyjaśnienie :wink:

[link do oferty na Olx wygasł] - tylko już trochę wiekowy gaz..
[link do oferty na Olx wygasł] - długi przegląd i opłaty tylko sporo wyświetleń zastanawia.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

01 Paź 2017, 15:25

Myślałem osobiście, że Panda mi wystarczy, ale może faktycznie za mała.
Dzięki Kao za przykładowe modele, poszukam sobie, chociaż nie ukrywam, że nie do końca wiem na co zwrócić uwagę :D

Ta Corsa, którą mi podesłałeś Barol wydaje się ciekawa (cenowo tak chodzą, czy tutaj można by coś z ceny jeszcze zjechać?). Dokładnie o takim typie samochodu myślałem.
Co myślisz o tym tak z ciekawości?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Trochę się obawiam przebiegów tych samochodów co wysłałeś na koniec, wszystko ma praktycznie ponad 250k.

Txxc- troszkę za duży jak dla mnie to Mitsubishi, wolałbym coś ciut mniejszego. Chociaż dzięki bardzo za pojaśnienie sytuacji z miejscem :)
olaf557
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tarcze hamulcowe zabezpieczone przed korozją
    Żeliwa są obecnie najpopularniejszym materiałem stosowanym do produkcji tarcz hamulcowych. Decyduje o tym stosunkowo prosta technologia odlewania, dobre właściwości termiczne i łatwa obróbka. Niestety, jak większość ...

01 Paź 2017, 15:44

olaf557 napisał(a):Trochę się obawiam przebiegów tych samochodów co wysłałeś na koniec, wszystko ma praktycznie ponad 250k.

realny przebieg w 15-20letnich autach..

Corsa z linku ładna ale 1.0 to porażka ani to dynamiczne ani oszczędne.
Barol
Awatar użytkownika

01 Paź 2017, 16:23

Troche przesadzasz bo dynamiczne faktycznie nie jest, chociaż wystarczające ale oszczędne to jest
luka52
Początkujący

Auto: VW Polo 9n3
Silnik: 1.2
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

02 Paź 2017, 14:31

Tak z ciekawości ile Ci spala po mieście?
Barol
Awatar użytkownika

04 Paź 2017, 11:14

Nie ukrywam, że dość mocno przekonaliście mnie do Corsy. Mógłbym was prosić o pomoc w znalezieniu ciekawego egzemplarza do obejrzenia? Może być z gazem do około 8 tysięcy, bądź tańszy żebym sam był w stanie założyć instalację.
Może być nawet znaczna odległość od Rzeszowa (tak około 300km). Niestety wcześniej wspomniana czarna Corsa jest już sprzedana :/.
Sam znalazłem takie egzemplarze:

olaf557
Nowicjusz

04 Paź 2017, 15:08

1.Ładna i dość dobry motor do tego świeży gaz i sądząc po tablicach długo w jednych rękach ale handlarz tutaj zapala się lampka ostrzegawcza..
2.Handlarz i niska cena..
3.Taka sobie.

olaf557 napisał(a):Może być nawet znaczna odległość od Rzeszowa (tak około 300km)

to nie ma sensu,najlepiej szukać max 100km od domu.
Barol
Awatar użytkownika