Samochód do 10 tys. Audi A3?

21 Lip 2011, 16:48

Witam,

Przymierzam się do zakupu pierwszego samochodu. Chciałbym, żeby nie był to standardowy Daewoo Lanos, czy coś w tym rodzaju, bo po prostu w tym wstyd wozić znajomych. Mój budżet wynosi około 10-11 tysięcy, wiem że to niedużo, ale myślę, iż na początek powinno wystarczyć.

Szukam samochodu, jak już mówiłem, takiego który wyróżniałby się w tłumie w sposób pozytywny, lub chociaż się w niego mieszał. Nie szukam samochodu, który swoim wyglądem i rokiem produkcji przywołuje na myśl piosenki Phila Collinsa, czy Roberta Kelly'ego

Upatrzyłem sobie Audi A3, jednak wiem, że nic powyżej rocznika 1999 raczej nie znajdę. Co sądzicie o tym samochodzie? Czy można znaleźć go w dobrym stanie za 10 tysięcy? Co myślicie o tych ofertach?

[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Drugą opcją jest Ford Focus rocznik po liftingu, czyli 2002+. Tutaj słyszałem opinie o tym, że roczniki do 10 tysięcy mogą być zeżarte przez rdzę, więc tutaj chciałbym być ostrożny.

Generalnie co bardziej polecacie? Audi A3, czy Focusa, a może coś zupełnie innego?

Pozdrawiam.
qwertyxyza
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

21 Lip 2011, 16:59

Generalnie mówi się, że trudno Golfa IV znaleźć do 10 tyś a Ty chcesz Audi A3? Co do tej A3 z drugiego linku.. 107tyś przebiegu? Jeszcze sprzedawca zaznacza że bezwypadkowe, to już na pewno coś nie gra.

W tym pierwszym linku strasznie małe zdjęcia, aby nie było widać słabej karoserii. Większość sprzedawców naciąga fakty, tutaj napisał że auto jest w dobrym stanie technicznym, więc pewnie w opłakanym stanie :D

Dobrego Focusa po lifcie na pewno nie znajdziesz do 10 tyś.

Zapamiętaj sobie: Chytry dwa razy traci.

P.S. W tamtym roku szukałem swojej Hondy Civic V do 4-5tyś, bo takich egzemplarzy było bardzo dużo na allegro, po czym okazało się że zadbane były od 6 tysięcy.
Ostatnio edytowany przez MarcinUser, 21 Lip 2011, 17:02, edytowano w sumie 1 raz
MarcinUser
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Podkarpacie

21 Lip 2011, 17:02

w przypadku tej turbo to jeszcze oplaty 1500-2000 zl. co do a3 to fajne autko bylem wieziony kiedys taka po lifcie 1.9tdi 110km przez 1,5kk km i naprawde fajnie szlo dobrze wykonane choc jak dla mnie troche za male na dluzsze trasy ale osobiscie wole wieksze samochody
ogolnie polecam a3
Nanek
Początkujący

Miejscowość: z kątowni ;)
Auto: Audi 100 C4 2.8 V6

21 Lip 2011, 19:51

Daj sobie spokój z A3 za tą kase i Focusem z rocznika 2002.
A możesz mi wytłumaczyć dlaczego Lanosem wstyd wozić znajomych?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Lip 2011, 22:02

Nie pakuj sie w A3 w tych pieniądzach.Porozglądaj sie może za jakąś Mazda 323F BA [link do oferty na Allegro wygasł]
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

21 Lip 2011, 22:50

Ale sęk w tym, że znalazłem sporo ciekawych ofert Audi A3 w graniach 7-10 tysięcy.

np: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Ten samochód najbardziej mi się podoba... Nie ma szans znalezienia zadbanych egzemplarzy do 10.5 tysięcy? Nawet roczniki 96-99' nie wchodzą w grę?
qwertyxyza
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tramwaj w ruchu drogowym
    Działania na rzecz poprawy komunikacji dotykają różnych środków transportu. W ostatnich latach do łask wraca transport tramwajowy. Przez wiele lat przesunięty na drugi plan, teraz jest mocno rozbudowywany. Tramwaj, ...

22 Lip 2011, 08:31

Znaleść to nie problem ale byłeś obejrzeć choć jeden egzemplarz?Jedż obejrzyj to zobaczysz o czym mowa.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

22 Lip 2011, 09:22

Jak skupisz się na benzynach i to nie turbo(bo 1.8 T w tym przypadku jest wyraźnie droższe od reszty) to coś znajdziesz, skupiłbym się na 1.6 w tym modelu wystarcza i masz największe szanse na przyzwoity egzemplarz.
Tyle, że raczej nie będą to roczniki 99 tylko 96/97.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

22 Lip 2011, 11:32

Za takie pieniądze Audi a3 w dobrym stanie nie dostaniesz. Osobiście polecałbym coś tańszego, bardziej ekonomicznego np. Peugeot 206? Za te pieniądze można dorwać na prawdę ładny egzemplarz.
- Na skrzyżowaniu niespodziewanie dostałem ataku daltonizmu.
Siwy600
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Bielsko-Biała
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volkswagen Passat B5
Silnik: 1.9 TDI 110KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

22 Lip 2011, 12:39

Audi A3 spokojnie znajdzie za 10 tys zł, to już starawe auta, początki sięgają 96r.
Focusa tez można kupić za dychę z poczatków lat produkcji tj; 98/99r.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

22 Lip 2011, 12:41

TFSI napisał(a):Nie pakuj sie w A3 w tych pieniądzach.Porozglądaj sie może za jakąś Mazda 323F BA [link do oferty na Allegro wygasł]

A czemu to w mazdę sie ma pakować skoro szuka audi ? :roll:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

22 Lip 2011, 16:04

krikus doczytaj do końca bo autor przy końcu napisał że może coś innego więc tfsi zaproponował madzie.
Barol
Awatar użytkownika

22 Lip 2011, 16:47

Szczerze mówiąc dziwię się opinią, że A3 za 10tys. zł się nie kupi.
Kolega ma zamiar sprzedawać teraz A4 1.6+ LPG z 1997r chciałby wziąć 9tys. choć liczy się z tym, że prędzej pójdzie za 8tys. zł, wątpię by A3 było droższe niż A4.
Jezdziłem tym autem i nie był to jakiś rozpad.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000

22 Lip 2011, 17:49

A3 chodzą dużo wyżej niż A4 przecież :| Że A4 ma większy numerek nie znaczy że jest lepsza ;p
MarcinUser
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Podkarpacie

22 Lip 2011, 21:27

Jasiek no tak racja zdarzają sie takie przypadki ale większość tych aut na allegro to ruina sprowadzona z niemcowni po dzwonie i sprzedający woli puścic za grosze bo wie że szybciej znajdzie frajera niż taki który ma auto wychuchane wydmuchane.
Barol
Awatar użytkownika