Samochód do 10 tys. dla młodego człowieka.

06 Maj 2008, 14:43

Witam, poszukuje samochodu do 10tys. Mam 20 lat, nie mam stalych dochodow, wiec zalezy mi aby był ekonomiczny - palił w miare możliwosci jak najmniej. Chce aby nie trzeba było w niego za duzo wkladac. Nie potrzebuje duzo kucy pod maską ani nie oczekuje jakiegos swietnego wygladu. Najwazniejsze jest dla mnie abym nim duzo przejezdzil bez wkladania pieniedzy.

moje typy to:

Colt, Civic, Almera, Ibiza, Golf

czekam na rady ...
skalpel
Nowicjusz

06 Maj 2008, 15:02

Ja również mam 20 lat i również szukam samochodu hehe ;)

Tak jak już inni mi radzili to tak ja teraz Tobie poradzę że z tych trzech samochodów co przedstawiłeś to najlepszy byłby civic :) Jest to ekonomiczny samochodzik dużo Ci nie spali ;) Jeżeli kupisz zadbany egzemplarz to nie masz się co martwi o awarie bo ten samochód jest mało awaryjny... A części zamiennych jest już u nas pod dostatkiem :) I już za 7-8 tysięcy kupisz spokojnie bardzo zadbany egzemplarz ;)
Tonex
Nowicjusz

Miejscowość: Sieradz

06 Maj 2008, 15:05

a może jeszcze corsa B? też sympatyczne autko :)
emgie89
Nowicjusz

06 Maj 2008, 15:10

Już wiele razy były podobne dyskusje na forum. Civic, almera i colt są bardzo podobne do siebie, to samo golf i ibiza. Auta są dobre, wytrzymałe, wyposażenie już jest różne. Generalnie rzecz biorąc musisz wybrać czy np. wolisz oklepanego golfa, czy bardziej oryginalną almerę. Jeśli o mnie chodzi to też polecam civica. Dużych różnic między tymi autami nie ma. Jeśli chcesz wydać na auto 10 tysięcy to kup auto za 7-8 (jak klego Tonex napisał) a potem doprowadź auto do przyzwoitego stanu. Na pewno długo posłuży ;)
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

07 Maj 2008, 00:04

Rozumiem ze te rady tycza sie civica V ?

Civic V to juz troche stare auto... nie chcialbym nic starszego niz 95
skalpel
Nowicjusz

07 Maj 2008, 08:14

Ciężko będzie znaleźć civica VI w dobrym stanie do 10 tys. A civic V jest bardzo dobry
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poradnik kupującego #1 - Lexus IS XE10 mk1 (1999-2005)
    Geneza Lexus IS pierwszej generacji dostępny był początkowo jedynie jako sedan z dwulitrowym silnikiem. W 2001 roku do oferty wprowadzono wersję kombi o nazwie SportCross oraz wersję IS 300 z legendarnym silnikiem 2JZ. Modernizacje: ...

07 Maj 2008, 08:21

A ja to powiem tak ze za te 7500 - 8500 tysi już kupisz ładnego civica w sedanie z 96 roku... I wyposazenia takiego ubogiego juz nie ma ;) Co do nissanów też ciekawe pozycje byś znalazł ale jak to już jest z tymi samochodami to ja sie nie orientuje :)
Tonex
Nowicjusz

Miejscowość: Sieradz

16 Cze 2009, 20:32

polecam [link do aukcja.onet.pl wygasł]
sebarekord
Nowicjusz

Miejscowość: Bieslko Biała

17 Cze 2009, 16:16

po co stare tematy odgrzewasz? nikt nie kupi ci tego złomu
zgłaszam do admina ze ciągle te same posty piszesz i ze jestes archeologiem a tak po zatym ze nie mozna tu chyba reklamowac
Loosmo
Początkujący

17 Cze 2009, 21:53

ja bym proponowal renault clio
felipemassa2
Początkujący

Miejscowość: Poznan

23 Lut 2010, 16:24

Civic rzeczywiście byłby dosyć dobry i całkiem ekonomiczny no ale jest jedno ale... .
To prawda nie spali dużo pod warunkiem że nie będziesz wychodził powyżej 3500 RPM
Możesz kupic (którego zawsze polecam ;)) Civica 1.5 VTEC-E niestety na jednym wałeczku lub 1.6 VTEC na dwóch. Wtedy spali Ci i mniej i osiągi będą lepsze niż zwyczajne 16V. Uważałbym też na to że VTEC włącza się dopiero przy 5500 RPM (czujesz wtedy niezłego kopa - mniejszego w wersji economic). Oczywiście wysokość obrotów przy których włącza się VTEC możesz zmniejszyć. Jest tez jedna uwaga czyli VTEC nie pomoże Ci wiele w zime jeżeli głównie będziesz jeździć krótkimi trasami ponieważ aby VTEC się włączył silnik musi mieć odpowiednio wysoką temperaturę.

OOO rzeczywiście nie spojrzałem na datę :D Przysiągłbym jednak że widziałem ten temat na pierwszej stronie o.O
Ostatnio edytowany przez Sonimul, 23 Lut 2010, 20:48, edytowano w sumie 1 raz
Sonimul
Nowicjusz

Miejscowość: Trójmiasto

23 Lut 2010, 16:46

Kolego a co byś powiedział na Dewawoo Lanosa ? Za taką cene dostaniesz dość przyzwoity rocznik, a tutaj zamieszczam parę przykładowych linków ;)
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
vw
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Skoda Octavia RS
Skrzynia biegów: Manualna

23 Lut 2010, 20:37

Panowie! Zapewne użytkownik skalpel ma już autko :twisted: :mrgreen:
Diablos
Początkujący

Miejscowość: Jaroszowa

24 Lut 2010, 19:50

Widzę, że temat już trochę odgrzany więc się przyłączę. Potrzebuję samochód nie rzucający się w oczy tak właśnie do 10 tys a najlepiej jak najtaniej. Myślałem nad Mercedesem W124 i W201 lub BMW E36 i ewentualnie VW Golf 3 rocznik tak mniej więcej 95. Z klimatyzacją i oczywiście z dieslem. Autem nie chcę się afiszować bo często wyjeżdżam za wschodnią granicę. Liczy się przede wszystkim bezawaryjność (żeby na trasie nie padł) i trwałość oraz niskie koszty eksploatacji> Mam nadzieję, że mi coś doradzicie. Pozdrawiam
fiszmen9
Nowicjusz

25 Lut 2010, 14:32

tylko w124 , c klasa to smiech na sali byle jaką naprawe mozesz liczyc w tysiacach zlotych. BMW e36 to tylko z zachodu i to tez by nalezalo sie postarac, golf 3 oklepany ale jesli juz chcesz to moze byc , duzo czesci, tani w naprawie i ekspalatacji. Jesli na trasy to w124 2.5 d, albo 2 litry w benzynie.
illusion
Aktywny

Miejscowość: Poznań