Samochód do 10 tys (miasto i niewielkie trasy)

01 Wrz 2015, 14:58

Witam!
Rozglądam się za samochodem, którym będę jeździł głównie do pracy (jakieś 15km w jedną stronę - Głównie średnicówką). Auto powinno być w miarę ekologiczne, nie musi palić mało, ale żeby nie ssało 12l/100 km. Autko na jazdę po mieście, w weekendy lubię z dziewczyną wyjechać gdzieś w okolice (trasy ok 100km, czasami dalej). Nie lubię małych samochodów, rozglądałem się nad czymś wygodnym i większym - Lubię zapakować rowery w samochodu i wyjechać gdzieś na przejażdżkę bo u mnie w okolicy kiepska okolica na rower.

Puki co zastanawiam się nad Renault Scenic II w benzynie 1.6 albo 2.0 w gazie, ale nie wiem czy to dobre auto na moje potrzeby. Nie mam rodziny, zwykle jeżdżę sam lub z dziewczyną, ale lubię siedzieć wysoko i wygodnie. Miałem okazje siedzieć w 2 scenicach i raz się przejechać i komfort jazdy w porównaniu do mojej biednej corsówki jest ogromny!

Pozdrawiam i czekam na jakieś porady :roll:
HarderBetter
Obserwowany

Auto: Opel Corsa ver. B
Silnik: 1.2 16v
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1999

01 Wrz 2015, 15:10

Scenic według mnie dosyć duży jak jeździcie tylko we dwoje. Ja bym ci poradził jakieś kombi jeśli chcesz większy samochód
simonx10
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 17 10 2014
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Peugeot 307 (rodzinny)
Silnik: 1.6
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

01 Wrz 2015, 15:25

Czyli Scenic nie za bardzo myślisz?
A jakiś Ford focus kombi? Nie wiem jaki bo średnio się na tym znam.
Może ktoś podrzucić jakimś konkretnym w miarę dobrym modelem?
HarderBetter
Obserwowany

Auto: Opel Corsa ver. B
Silnik: 1.2 16v
Rok produkcji: 1999

01 Wrz 2015, 15:49

Co do fordów to specjalistą jest Koniu niech on ci doradzi. Może sporo osób się nie zgodzi ale ja polecę peugeota 307/206. Obydwa mam w rodzinie, 307 z 2003r. użytkuję, 206 2006r. ma bliska rodzina oczywiście oba w kombi i z żadnym nie było kłopotów (wiadomo są zawsze rzeczy do wymiany, ja miałem rozrząd i hamulce, w 206 siadł raz wahacz i to tyle.) Za dużo elektronika tam nie jest nawciskane. Słabą stroną 307 na pewno jest karoseria, bo niestety błotniki jak i zderzak to plastik, wystarczy że mechanik oparł się niefortunnie i pękł w jednym miejscu zderzak. U siebie w 307 mam jednostkę 1.6 125KM i jestem zadowolony w miarę, co prawda demon prędkości to nie jest ale daje radę, o mocniejszym 2,0 są słabawe opinie dlatego zdecydowałem się na ten typ silnika. Co do miejsca w środku jest ok, ale nie ma jakiegoś wielkiego luzu. W 206 jest trochę ciasno z tyłu, za sprawą tego że to mały kombi.
simonx10
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 17 10 2014
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Peugeot 307 (rodzinny)
Silnik: 1.6
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

01 Wrz 2015, 15:56

Sedan/kombi?
Ode mnie;
Peugeot 406 1.8/2.0
Avensis I wszystkie silniki są dobre
Carina
[link do oferty na Allegro wygasł]
Civic Aerodeck 1.5
Accord VI
Citoren C5 może
BMW e36 kombi
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

01 Wrz 2015, 16:15

Focus kombi okej ale to będzie Mk1 w tym budżecie :) Poszukaj jakiegoś Ghia. Przykład
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kolejny body kit dla Lexusa LC
    Lexus LC zaskarbił sobie sympatię tunerów. Nic dziwnego, w końcu nie dość, że seryjnie wygląda świetnie, to jest klasycznym coupé z napędem na tył i V-ósemką albo mocną jednostką hybrydową pod maską. ...