Samochód do 10 tys. na dojazd do pracy.

09 Sty 2018, 21:34

Cześć. Poszukuję samochodu, który będzie służył głównie do dojazd do pracy (30 km dziennie), bardzo okazjonalnie jakaś większa wycieczka.

Zależy mi, aby:
-miało silnik benzynowy;
-auto było w miarę niezawodne;
-miało klimatyzację;
-najlepiej było hatchbackiem 3d (ale jestem otwarty na inne propozycje);
-miało wytrzymałe, albo tanie w naprawie zawieszenie (mieszkam na zadupiu, gdzie do drogi asfaltowej mam 1,5 km po duużych dziurach i jeszcze parę km do głównej drogi po małych dziurach;
-fajnie jak byłoby z gazem;
-miało w miarę dynamiczny silnik (żebym nie bał się wyprzedzać).

Mój budżet to 10 tys. + parę groszy na "pakiet startowy",ewentualnie mogę pożyczyć jeszcze 5k jeśli byłoby coś naprawdę godnego uwagi (ale wolałbym nie).

W tej cenie znalazłem Peugeot 206 i 207, Fiata Stilo, Forda Fiesta VI, Renault Clio III. Chciałbym uniknąć zakupu czegoś spod znaku VW, bo już nie mogę patrzeć na Golfy czy Polo, ale jestem w stanie przeboleć jeśli warto. Prosiłbym o jakieś rady i propozycje.
bimbam
Nowicjusz

Auto: Ford Mondeo

16 Sty 2018, 20:44

Pogrzebałem trochę i myślę, że najbardziej pasowałby mi focus mk2, ale jego ceny się dość mocno różnią i nie wiem czy znajdę coś sensownego do 15tys. Poza tym znalazłem kilka różnych ogłoszenia do oceny:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co o tym sądzicie? Niestety większość ogłoszeń to samochody z Niemiec, zanim się zabrałem za szukanie samochodu nie sądziłem, że będzie tak trudna znaleźć coś od osoby prywatnej. Samochodu szukam 100 km wokół Olsztyna i nie jest zbyt różowo.
bimbam
Nowicjusz

18 Sty 2018, 21:57

Rzuć okiem na Forda Fusion. Technicznie to samo co Fiesta i Mazda 2, w sam raz na dziurawe drogi.
roksinski
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 0- 0-1994
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Renault

28 Sty 2018, 21:13

Odkopuję temat bo znalazłem ciekawy samochód i liczę na ocenę:
Niby wszystko fajnie, ale cena wydaje mi się dość niska, a w autobazie wyskoczyło mi, że w 2016 była szkoda wyceniona na 3500-5000 euro, a to brzmi jak poważna usterka w takim samochodzie. Dać sobie spokój?

Tu mam jeszcze drugie Punto w podobnej cenie, ale starsze:
bimbam
Nowicjusz

29 Sty 2018, 09:56

No został sprzedany za granice bo w Niemczech naprawa nie była opłacalna. 3.5-5 tys € to sporo jak na naprawe punto ale jezeli wycena byla robiona w serwisie Fiata to w sumie nie tak duzo bo roboczogodzina to ponad 100euro
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Niebezpieczne jesienne weekendy
    Wciąż zbyt wielu polskich kierowców ignoruje ryzyko związane z prowadzeniem samochodu po spożyciu alkoholu, takie jak większa brawura, gorsza umiejętność oceny sytuacji na drodze czy spowolnienie reakcji za kierownicą. ...
    Jakie powinny być nawyki dobrego kierowcy?
    Mianem dobrego kierowcy określamy osobę która stara się popełniać jak najmniej błędów podczas prowadzenia i użytkowania auta. Taki kierowca powinien również dbać o swoje auto i regularnie poddawać je ...