Samochód do 10 tys. na dojazd do pracy.

09 Sty 2018, 22:34

Cześć. Poszukuję samochodu, który będzie służył głównie do dojazd do pracy (30 km dziennie), bardzo okazjonalnie jakaś większa wycieczka.

Zależy mi, aby:
-miało silnik benzynowy;
-auto było w miarę niezawodne;
-miało klimatyzację;
-najlepiej było hatchbackiem 3d (ale jestem otwarty na inne propozycje);
-miało wytrzymałe, albo tanie w naprawie zawieszenie (mieszkam na zadupiu, gdzie do drogi asfaltowej mam 1,5 km po duużych dziurach i jeszcze parę km do głównej drogi po małych dziurach;
-fajnie jak byłoby z gazem;
-miało w miarę dynamiczny silnik (żebym nie bał się wyprzedzać).

Mój budżet to 10 tys. + parę groszy na "pakiet startowy",ewentualnie mogę pożyczyć jeszcze 5k jeśli byłoby coś naprawdę godnego uwagi (ale wolałbym nie).

W tej cenie znalazłem Peugeot 206 i 207, Fiata Stilo, Forda Fiesta VI, Renault Clio III. Chciałbym uniknąć zakupu czegoś spod znaku VW, bo już nie mogę patrzeć na Golfy czy Polo, ale jestem w stanie przeboleć jeśli warto. Prosiłbym o jakieś rady i propozycje.
bimbam
Nowicjusz

Auto: Ford Mondeo

16 Sty 2018, 21:44

Pogrzebałem trochę i myślę, że najbardziej pasowałby mi focus mk2, ale jego ceny się dość mocno różnią i nie wiem czy znajdę coś sensownego do 15tys. Poza tym znalazłem kilka różnych ogłoszenia do oceny:
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co o tym sądzicie? Niestety większość ogłoszeń to samochody z Niemiec, zanim się zabrałem za szukanie samochodu nie sądziłem, że będzie tak trudna znaleźć coś od osoby prywatnej. Samochodu szukam 100 km wokół Olsztyna i nie jest zbyt różowo.
bimbam
Nowicjusz

18 Sty 2018, 22:57

Rzuć okiem na Forda Fusion. Technicznie to samo co Fiesta i Mazda 2, w sam raz na dziurawe drogi.
roksinski
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 0- 0-1994
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Renault

28 Sty 2018, 22:13

Odkopuję temat bo znalazłem ciekawy samochód i liczę na ocenę:
Niby wszystko fajnie, ale cena wydaje mi się dość niska, a w autobazie wyskoczyło mi, że w 2016 była szkoda wyceniona na 3500-5000 euro, a to brzmi jak poważna usterka w takim samochodzie. Dać sobie spokój?

Tu mam jeszcze drugie Punto w podobnej cenie, ale starsze:
bimbam
Nowicjusz

29 Sty 2018, 10:56

No został sprzedany za granice bo w Niemczech naprawa nie była opłacalna. 3.5-5 tys € to sporo jak na naprawe punto ale jezeli wycena byla robiona w serwisie Fiata to w sumie nie tak duzo bo roboczogodzina to ponad 100euro
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes Klasy S Coupé
    Sugestywny design nadwozia nowej Klasy S wyznacza wzorce swoją imponującą kompozycją – wizualne napięcie w liniach nadwozia i dynamiczne kontury. Już na pierwszy rzut oka nowa Klasa S przejawia ambicję do bycia liderem. ...