Samochód do 10tys - 200km dziennie

Dzisiaj, 02:03

Witam wszystkich,
Tak jak w tytule szukam swojego pierwszego auta do 10 tys. na dojazdy do pracy 2x100km dziennie. Auto planuję zakupić w czerwcu, ale wolałbym już nieco dowiedzieć się, za czym warto się rozglądać. Przede wszystkim to, na czym mi zależy, to :

1. Typ silnika: benzynowy - najważniejsze to, by silnik dobrze współpracował z instalacją gazową (jako laik jedyne co udało mi się wywnioskować z porad w internecie, by raczej omijać diesle, ze względu na ich duże przebiegi)
    2. Moc silnika: Raczej rozważałbym >=1.6(ze względu na to jak to auto miałoby być eksploatowane, chyba, że ktoś miał styczność z mniejszymi silnikami i może szczerze polecić)
    3.Rok produkcji: >=2005(Przede wszystkim, by auto spełniało normę Euro 4 - wjazd do centrum Berlina)
    4.Typ nadwozia: Odrzuciłbym wersję kombi

Z takich dodatkowych, mniej istotnych rzeczy to dobrze, gdyby auto było pięciodrzwiowe.

Wiem, że budżet nie daje za dużego pola popisu, ale dobrze byłoby gdyby te auto dało radę pojeździć z 1,5 roku - 2 lata.

Przeglądając wcześniej strony, w oczy rzuciły mi się takie modele jak:
Skoda Octavia I, Peugeot 307, Peugeot 407. Czy to słuszny wybór?
Chętnie przeczytam opinie na ich temat.
fbsnxo
Obserwowany

Dzisiaj, 06:59

Przy obecnych cenach, auto za 10 tys powinno jedynie jeździć, skręcać i hamować. Gdyby nie ten wjazd do Berlina poszedłbym w starego diesla.
A niech ma i 500 tys km. Konkretne modele samochodów to możesz sobie w salonie wybierać, ewentualnie w młodych używkach.
W tym budżecie patrzy się jedynie na stan konkretnego egzemplarza, wielkość auta, a marka i model schodzą na dalszy plan.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

Dzisiaj, 11:12

40-50 tys rocznie autem za 10 tys? Ciężki temat...
Ja bym szukał wśród aut miejskich, będą najmniej zjechane i stosunkowo młode.
Trevor
Zaawansowany

Prawo jazdy: 09 10 2008
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: Volkswagen Golf 7 R
Silnik: 2,0 TSI
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2017

Dzisiaj, 13:07

A w przedziale do 20 tys.? Może w takim przypadku można znaleźć coś ciekawego?

Coś gdzie silnik dobrze współpracuje z LPG.
fbsnxo
Obserwowany

Dzisiaj, 14:52

Zerknąłbym w kierunku vectry 1.8
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...