Samochód do 10tys. dla licealisty

23 Cze 2010, 16:33

Witam :wink:

Niedawno zrobiłem prawko i planuje kupić mój pierwszy samochód. Mam 10 tys.
Auto będzie służyć do dojazdów do szkoły(ok.20 km), no i w weekendy jakieś dalsze wypady nad jezioro itp.
Zależy mi na tym, aby auto było nie za drogie w eksploatacji.. spalanie tak do 8l benz. na setke(lub LPG w tych kosztach), no i żeby nie było jakieś specjalnie awaryjne
Chciałbym aby miało klimatyzacje, elektryczne szyby, lusterka, no i poducha też by była mile widziana ;) w sumie komfort jazdy potrzebny na przednich fotelach, tylne mniej istotne... autko kawalerskie, nie rodzinne ;)

Zainteresowały mnie modele:
Honde Civic VI coupe
Hyundai Coupe I
Honda Accord V coupe z LPG
Toyota Celica VI

Co myślicie o tych samochodach? Coś sensownego się w tej cenie kupi? czy będą to auta po przejściach ?
Może jakieś własne propozycje co można kupić w tej cenie w podobnym "stylu" ?
wojtasm92
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa
Prawo jazdy: 25 05 2010
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: VW Vento
Silnik: 1.6 101KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

23 Cze 2010, 17:46

Opel Astra F
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Rok produkcji: 2005

23 Cze 2010, 18:42

E36 1.8is. Japońce nie przepadają za LPG generalnie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

23 Cze 2010, 18:58

Audi 80 coupe
Mitsubishi Eclipse
Corrado
lechu1992
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 04 04 2012
Auto: Toyota Avensis 1.6b 99r.

23 Cze 2010, 19:44

Astra mi nie pasi... nie wiem czemu, ale mi poprostu się nie podoba

E36 nie powiem w coupe jest eleganckie, podoba mi się ;) ale niestety zazwyczaj jest skatowane i po "tuningu"... przez to czuje niesmak do tego samochodu

jak japońce nie trawią gazu to accord odpada

audi 80 coupe całkiem fajne ;) ale same duże silniki, chciałbym się tak w 1.8 zamknąć, jedynie ten accord był taki "oderwany", ale urzekło mnie to auto, więc też tak średnio
Eclipse fajne, chociaż też te silniki…

Corrado no tutaj trafiłeś w moje gusta ;) silnik 1.8 by nawet pasował. Tylko czy nie będzie problemów z wyposażeniem przypadkiem ?

a co myślicie o tych co ja wymieniłem ??
wojtasm92
Nowicjusz

23 Cze 2010, 20:27

kolego ja Ci skomentuje tak: sam szukam samochodu (jestem tez licealista ;-) )i mam mega metlik w glowie ale no to jest tak japonce a zwlaszcza z lat '90 slyna z duzej niezawodnosci, niemce tez ale do tego dochodza tansze czesci niz do japoncow. ja bym bral audi coupe masz silnik 2.0 no troche wiecej niz chciales, jak z gazem nie znajdziesz to zawsze mozesz wsadzic bo silnik 115 konny to tez z grupy vw i spola takze one spokojnie gaz trawia. honda civic coupe ? hmm tez fajna ale nie slyszalem wiecej o tym modelu no duzo tego jezdzi po ulicach takze z czesciami i ich dostepnoscia tez problemu nie bedzie
domols1
Początkujący

Miejscowość: Sulechów
Prawo jazdy: 01 01 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Współczesne sportowe Toyoty
    Celica, MR2, Supra czy Corolla AE86 – te samochody znają wszyscy. Ich następca, tylnonapędowe coupe GT86, to jeden z ulubionych samochodów współczesnych drifterów. Jego pojawienie się w salonach ...

23 Cze 2010, 20:38

jesteś młodym kierowcą więc kup sobie Astrę F, tania w utrzymaniu i dobrze się gazuję. Z tych co wymieniłeś to tylko Civic, wiem że pierś Cię rozpiera i jestes najlepszym kierowca świata ale wierz mi na Celicę przyjdzie czas jak nauczysz się jeżdzić, Na kursach ucza zdać na prawko ale to całkiem inna bajka
poldi3
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

23 Cze 2010, 21:46

no mętlik jest straszny... za dużo tego ;P dawniej były same malacze i nie było problemu, kolor się wybierało :mrgreen:
dzięki za rade domols1
hmmm no pierś mnie rozpiera :P i ciągnie do ciekawych samochodów. ale za najlepszego kierowce to się nie uważam... wiem, że moje umiejętności są znikome, wiadomo trzeba obycia i praktyki ;P na kursach miałem w sumie fajnie bo miałem "szurniętego" intruktora i troche dał zobaczyć jazdy więcej jak 50km/h .. no ale i tak wiem, że to znikoma wiedza.
dzięki za pomoc... jak mówie astra mi nie leży ;) ale wezmę pod uwage Twoją opinie przy wyborze

czekam na więcej wypowiedzi
wojtasm92
Nowicjusz

23 Cze 2010, 22:25

wojtasm92 napisał(a):no mętlik jest straszny... za dużo tego ;P dawniej były same malacze i nie było problemu, kolor się wybierało :mrgreen:
dzięki za rade domols1
hmmm no pierś mnie rozpiera :P i ciągnie do ciekawych samochodów. ale za najlepszego kierowce to się nie uważam... wiem, że moje umiejętności są znikome, wiadomo trzeba obycia i praktyki ;P na kursach miałem w sumie fajnie bo miałem "szurniętego" intruktora i troche dał zobaczyć jazdy więcej jak 50km/h .. no ale i tak wiem, że to znikoma wiedza.
dzięki za pomoc... jak mówie astra mi nie leży ;) ale wezmę pod uwage Twoją opinie przy wyborze

czekam na więcej wypowiedzi

mam nadzieje ze za jakies 3 miesiace Ty mi pomozesz w tym temacie hehe ;)
domols1
Początkujący

Miejscowość: Sulechów
Prawo jazdy: 01 01 2001

23 Cze 2010, 22:37

mam nadzieje, że już bd po moim zakupie :P więc będe w stanie powiedzieć chociaż czy był to dobry wybór ;) albo na co zwrócić uwage
wojtasm92
Nowicjusz

23 Cze 2010, 22:39

Ja ze swojej strony dodam takie coś [link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012