09 Gru 2013, 00:41
opla jak szukasz to ciężko ci będzie. Opel nie ma dobrych diesli. te 1.7 to albo jakieś awarie maiły w nowych wersjach albo małą moc wcześniej (owe 75km) jak opel z dieslem to szukaj z 1.9cdti czyli jtd ale to większa cena. choć ja uważam że tanie części opla i jego dobra konstrukcja + 1.9jtd w wersji 120 km to żyć nie umierać sam nad tym myślę ale ja mam budżet inny...
a co do stilo to lepiej takie stilo które ma jtd bo masz młodszy samochód firmy fiat której fanów mało a w porównaniu do octavi czyli właściwie golfa bo to ma wiele wspólnego na silniku skończywszy. to 1.9tdi jest tak lubiany a co za tym idzie nikt nie sprzedaje auta bez powodu wiec ja zalecam ci unikanie go chyba że jakieś super pewne źródło. JTD jest naprawdę super motorem ale w fiacie nie rozwinie nigdy skrzydeł wiec bierz nim go docenią...
jeśli chodzi o megane to spór o jej awaryjność jest tak wielki jak ocean, moim zdaniem silnik udany ale auto nie wiec kolejny kompromis może mitsubishi carisma? 1.9did to właśnie silnik z megane.
ew tak do przemyśleń jeśli nie potrzebujesz dużego auta to może colt z 1.3 albo 1.6 benzynką? auto spali tak mało że gaz nie jest potrzebny a tym 1.6 to nawet tdi 130 koni w A3/golfie/felicji/ibizie zakopci a nie podoła (ew na autostradzie powyżej 140 mogą dać radę). auto torpeda tylko ma pewne wady: małe, nie ma tak tanich części ale za to się nie psuje. Jeśli chcesz auto do miasta to lepiej benzynkę a mało tego skatowana benzyna żyje a diesel nie. koszty napraw obu to niebo a ziemia - znacznie bezpieczniej brać benzynę (szczególnie ze patrząc po rocznikach to lada chwila turbinki i wtryski - a gdzie jeszcze do 2 mas)
tym jeżdżę: opel astra 1 1.6 8v (MÓJ), mitsubishi L400 2.5td (kto nie jechał nie wie co traci), toyota avesis verso 2.0 diesel (rodziców), ursus c 330 2.0 diesel bez turbo , lamborghini runner 1.5did (silnik mitsubishi)