Samochód do 10tys. z poniższymi "wymogami"?

01 Sty 2017, 16:20

Cześć! Szukam kandydata na 1-wszy samochód. Problemem jest oczywiście budżet do 10tys.zł - jestem młoda i się uczę. Mam pewne kaprysy i fantazje, jak to młody napalony nastolatek, ale wiem że może być z nimi ciężko. Proszę o pomoc Was, doświadczonych. Silnik min. 2.0 LPG, min.150 KM, najlepiej sedan, ale jakiś sportowy hatchback też by uszedł :) :ok: No i napęd. 4x4 stały lub tył. Czy opłaca się kupić jakąś starszą Audi czy BMW do 10k? Jak u nich z awaryjnością? Zależy mi również na dość niskich kosztach utrzymania... Czy to wogóle jest możliwe? Trafię na jakąś perełkę za tą cenę? Pozdrawiam, Paula
RedOx24
Nowicjusz

Auto: Civic 8

01 Sty 2017, 16:33

1. Jaki masz staż za kierownicą? Kupno auta z mocą 150KM + i napędem na tył to nieodpowiedzialne działanie (młodzieńcza fantazja porywa i wtedy może Ci zabraknąć opanowania w razie w i możesz mówić, że jeździsz spokojnie...)

2. Ile masz lat? Wiem kobiet się o wiek nie pyta ale jak niewiele to tyle Ci policzą za OC przy takim aucie (szczególnie BMW), że się nie opłaci na Ciebie rejestrować.

3. Jak chcesz niskie koszty utrzymania to ani BMW ani Audi.

4. Lepiej kupić auto bez LPG i samemu założyć. Nie dość, że takie silniki są w lepszej kondycji, to często całe auta są w lepszym stanie (w przypadku tych z LPG bardzo często użytkował je jakiś człowiek, którego nie było stać na paliwo i tym bardziej naprawy)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Sty 2017, 16:43

Raczej nie chodzi o paliwo ale o awaryjność. Dopiero zaczynam zagłębiać się w całą mechanikę. Mam 18 lat, no ale nie ukrywam miłość do jazdy była większa i za kierownicą siedzę od małego, samodzielnie od ponad roku. Jestem rozsądna na drodze o to się nie boję... :D , z mocnymi autami też miałam styczność, z tym nie ma problemu :) Czyli rozumiem że starsze modele audi i bety lepiej sobie odpuścić...? :cry: Rejestracja na rodziców. :)
RedOx24
Nowicjusz

01 Sty 2017, 16:53

Nie mówię, żeby odpuszczać ale wg mnie powinnaś naprać więcej ogłady za kółkiem aby jeździć BMW z 150KM+. Inaczej nie nauczysz się respektu do innych użytkowników i możesz mówić, że jesteś rozważna jak każdy młody co kupuje BMW ale do szaleństwa potrzebny jest impuls i trochę mocy pod maską. Jak zabraknie tego drugiego to lepiej szczególnie w zimie.

I jak coś to tez jestem młody (choć starszy znacznie od Ciebie) ale zaczynałem od małolitrażowego 1,3/82KM i:
1. potrafiłem go sam utrzymać na studiach,
2. OC nie zjadało mnie i ojca, na którego stało auto
3. nie zabiłem się, choć ponosiła mnie fantazja
4. nauczyłem się jeździć,
5. nabrałem SZACUNKU do innych użytkowników dróg jeżdżących wolniej

Ostatnio szef mi opowiadał, że 19latek kupił BMW powyżej 2l i za auto warte 10tys. składka OC wyszła... 4tys. zł. Także jak ubezpieczać to na rodzica.

W Twoim budżecie i wymogach jest albo Audi A4 B5 1,8 T quattro albo BMW e36 z R6 - wg mnie obydwa auta nie nadają się na pierwsze samochody (za drogie w utrzymaniu, a BMW wymaga w dodatku trochę ogłady i doświadczenia za kółkiem).

Moja rada to kup sobie jakieś ładne zgrabne coupe jak np. Peugeot 406 Coupe czy Hyundai Coupe.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

01 Sty 2017, 17:09

Dzięki za pomoc. Będę celować właśnie w te auta, audi a4 b5 świetnie mi się prowadzi, a w quattro tych 170KM i tak mało czuć. To będzie moje pierwsze "legalne" auto, do tej pory jeździłam już astrą classic i civic 8, no i wieloma innymi okazyjnie, chcę wkońcu coś mocniejszego. Jeszcze raz dziękuję. :)
RedOx24
Nowicjusz