Samochód do 10tyś. zł - miasto

05 Cze 2014, 20:45

Witam,
stoję przed zakupem pierwszego samochodu i chcę przeznaczyć na nie 10 tyś zł.
Moje typy padły na Audi A3 najlepiej wersja lift, Seat Leon, honda accord VI.
Samochód musi być wygodny, posiadać klimatyzację.

Nie wiem jaka jednostkę napędową wybrać.
Diesel drogi w naprawach, a benzyna dużo pali.

Proszę o pomoc w wybraniu samochodu oraz jednostki napędowej.
Również czekam na propozycje innych samochodów w tej cenie.
damidobe22
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 12 1991
Auto: ????

05 Cze 2014, 20:56

Ja ci kolego polecę hondę accord w benzynie. Wiesz diesel faktycznie nie nadaje się do miast i jest droższy w naprawach, ale wiesz benzyna jest świetna do miasta i na trasę też i zawsze wiesz jak za dużo dla ciebie to auto pali to zawsze istnieje opcja założenia instalacji LPG i wtedy podróżujesz o około 40% taniej niż na benzynie bo gaz jest tańszy.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

05 Cze 2014, 21:01

A w Audi z silnikiem benzynowym wygląda sytuacja?
Opinie są różne.
1,6 podejrzewam, że to straszny muł jest.
damidobe22
Nowicjusz

05 Cze 2014, 21:09

1,6 masz rację jest to muł który do tego trochę tobie spali na mieście choć świetnie nadaje się do LPG ale wg. mnie to na miasto wystarczy te 100 koni ja sam pod maską mam 54 KM i jakoś nie narzekam na brak mocy albo na spalanie. Ale wracając do audi jeden wg. mnie z lepszych silników nadających się do tej audicy to 1,8 125 KM lub 1,8 turbo (1.8T) 150 KM ale to już wykracza poza twój budżet i go nie polecam, jedyny silnik w twoim budżecie który jest pewniakiem to 1,6 czyli ten lekki muł ale w tym aucie przy tej masie powinien sobie jakoś radzić i założyć do niego LPG lub kupić go już z db. sekwencją LPG i wtedy jeździsz z w miarę przyzwoitymi osiągami po mieście i płacisz w miarę tanio bo na gazie wyjdzie ci o około 40% taniej niż na samej Pb ale po trasie trochę jest wg. mnie za słaby.
Ostatnio edytowany przez Krzychu, 05 Cze 2014, 21:16, edytowano w sumie 1 raz
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

05 Cze 2014, 21:14

Moje jazdy to głównie miasto, obwodnica do pracy i ewentualnie raz w miesiącu poza miasto do rodziny.
taki egzemplarz przykładowy [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] . Trzeba by zobaczyć o co chodzi z poprawkami lakierniczymi.
damidobe22
Nowicjusz

05 Cze 2014, 21:21

No właśnie na zdjęciach nie widać co w nim jest do poprawy bo strasznie ten lakier na zdjęciach się świeci, ale możliwe że jest gdzieś tylko porysowany albo lekko wypłowiały i drobne polakierowanie zniszczonych elementów powinno wystarczyć. Jak tylko jeździsz po mieście to 1,6 jest dla ciebie idealny i możesz kupić taki silnik na spokojnie na obwodnicy też da sobie radę i wcale tak dużo nie będzie ci palił ale wcześniej trochę przegiąłem z tym spalaniem ale te 9 litrów może 10 na mieście to jest jakby powiedzieć norma a i tak spali mniej od mojego polo które pali 7 litrów na mieście a ma 54 KM a ten aż 102 i spali max 10 litrów więc dużo mniej raczej od polo.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota SA 1949 rok
    Pierwszy powojenny samochód Toyoty to właśnie niewielki SA. Model istotny, ponieważ przez następne 15 lat Toyota była znana właśnie z tego rodzaju aut. Toyota SA to jeden z pierwszych niewielkich samochodów, ...

06 Cze 2014, 07:35

Zapomnij o poliftowym A3 w tym budżecie,za dyche ciężko kupić przedlifta a Ty o polifcie mówisz.. Leon tak samo nie ten budżet..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

06 Cze 2014, 08:09

Leona kupić za 10 dobrego to fakt ciężko, ale A3 przed liftem? Coś się pomyliłeś chyba
damidobe22
Nowicjusz

06 Cze 2014, 08:24

Nic sie nie pomylił,ja za swojego dałem 9500zł razem z opłatami (sprowadzone przez znajomego z Niemiec),wcześniej oglądałem pare sztuk to poprostu tragedia co ludzie sprzedają.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

06 Cze 2014, 17:36

Wiadomo złomu nie kupię.
Wcześniej sam się nim przejadę, obejrzę i pójdzie na diagnostykę.
Jak sprzedający się nie godzi to trudno nie kupie.
damidobe22
Nowicjusz

06 Cze 2014, 18:03

damidobe22 napisał(a):Wiadomo złomu nie kupię.
Wcześniej sam się nim przejadę, obejrzę i pójdzie na diagnostykę.
Jak sprzedający się nie godzi to trudno nie kupie.

No i masz rację ciocia raz miała właśnie taki problem i pojechała ze znajomym który zna się na autach a ten sprzedawca reno które oglądała nawet nie chciał jej go wyprowadzić z garażu a co tu dopiero mówiąc o jeździe próbnej i diagnoście ale to był chyba oszust i tyle a to było ładnych parę lat temu.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Cze 2014, 18:25

Barol napisał(a):Zapomnij o poliftowym A3 w tym budżecie,za dyche ciężko kupić przedlifta

Bzdury gadasz. Ja to do drobnych napraw kupuję takie po 4-5 tys zł.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

06 Cze 2014, 18:27

krikus napisał(a):Bzdury gadasz. Ja to do drobnych napraw kupuję takie po 4-5 tys zł.

A jakie to naprawy krikus i czy są kosztowne bo szczerze mówiąc nie wiem :?: :?: :?: A i czy te naprawy są blacharsko-lakiernicze czy mechaniczne.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Cze 2014, 18:34

No a pierdoły typu np; wymiana klocków hamulcowych, wypranie foteli, pomalowanie kilku elementów po szkodzie parkingowej itp.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

06 Cze 2014, 18:36

krikus napisał(a):No a pierdoły typu np; wymiana klocków hamulcowych, wypranie foteli, pomalowanie kilku elementów po szkodzie parkingowej itp.

No to znaczy że kupujesz auta z takimi typowymi usterkami powstałymi podczas eksploatacji i raczej one nie są zbyt kosztowne. Dzięki za informacje.
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika