Z Twoim podejściem nie celowałbym w ogóle w 607. Zostań przy Roverze 75. Części są dużo tańsze niż do 607. Będzie tańszy w zakupie. Zarejestruj się na forum roverki.eu i wypatruj klubowych samochodów - czasem ktoś zmienia. Kupisz wtedy autko pozbawione fabrycznych wad, które były naprawiane rzemieślniczymi metodami - np. pompa sprzęgła od BMW w 75 CDTI
np:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]Możesz też patrzeć w MG ZT - technicznie rzecz biorąc jest to 75'tka w sztywniejszym zawieszeniu, troszkę innym przełożeniu w maglownicy oraz zazwyczaj w czarnym wnętrzu (praktyczniejsze w utrzymaniu
![Uśmiechnięty :)]()
).
Np. poliftowy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] A te poliftowe mnie np. się dużo bardziej podobają - kwestia gustu.
Sporo części nawet z zawieszenia pasuje od BMW E39 - na forum Rovera jest
katalog co można z E39 śmiało do 75/ZT pakować.
Kupując możesz sporo utargować. Generalnie Rovera ciężko sprzedać (coś o tym wiem
![Razz :P]()
) nawet krajowego, bezwypadkowego w 100% sprawnego i za grosze można zakupić. Ale to działa w obie strony - potem problem się go pozbyć
![Wink ;)]()
Aleeeee... Licz się też z tym, że nie będzie tak trwały jak 607'tka i ich komfortu (bardzo szeroko rozumianego) nie ma co porównywać - jest to zupełnie inny segment.
R75 jest paskudnie tanio wygłuszony na ścianie grodziowej i na podłodze. W trasie wkurzają te chromowane wstawki/listewki które będziesz odrywał modląc się aby nie popękały ze starości i przyklejał na nowo co by wiatr w nich nie gwizdał. Ale oczywiście - jest lepiej niż Astrze I i R600. Dużo.
Na forum R jestem zarejestrowany od 2010 roku
![Razz :P]()
Ale mimo całej miłości do R na Twoim miejscu odczekałbym chwilę, coś dozbierał i za ~15tyś szukał 607'tki i na start miałbym w zapasie z 5tyś. Za dychę kupisz R w znośnym stanie. Nawet coś tam gdzieś utargujesz. Będzie tańszy w ogólnym utrzymaniu. Natomiast za dychę 607 w takim stanie jak R nie kupisz. Utrzymanie będzie droższe. Natomiast auto w dłuższej perspektywie, będzie wdzięczniejsze, dłużej będzie utrzymywać wartość i nie będzie tak męczyło drobnymi ale upierdliwymi awariami.
Tak w sumie teraz mnie tchnęło - może spojrzyj jeszcze na C5 II / Kia Magentis/ Hyundai Sonata <- Ale tylko benzyny.