Samochód do 12 tys. m.in. rozważania na temat PB vs. ON

12 Lip 2012, 13:57

Witam. Wiem, że podobnych tematów jest już trochę, ale nie znalazłem satysfakcjonujących mnie informacji, a nie chciałbym zaśmiecać innym topiców swoimi pytaniami, więc zakładam ten temat.
Mam zamiar kupić pierwszy samochód. Mam na ten cel około 12 tys.
Pierwsza kwestia jaka mnie nurtuje, to jaki silnik będzie dla mnie odpowiedni, benzyna czy Diesel. Wszędzie w internecie można znaleźć raczej porównania silników nowszej generacji, a w kwocie 12k. ciężko o takie będzie. Samochód pewnie nie będzie jeździł bardzo dużo. Ja pewnie będę nim jeździł w dłuższe trasy. Dojeżdżać do pracy z Pruszkowa do Warszawy wolę komunikacją, bo jest szybciej i taniej. No chyba, że dopadnie mnie moda na konsumpcjonizm i bycie cool w korku w samochodzie :D Pewnie częściej będzie jeździć moja kobieta, bo ma duużo blizej do pracy....... Więc pewnie samochód będzie robił 10-20tys. rocznie. Przyznam, że jak dotąd dużo przychylniej jestem nastawiony do Diesla, bo zdarza mi się jeździć i tym i tym. Spalanie i dynamika w Corolli z silnikiem 1,4 vvti mnie przeraża... A w Dieslach kręci mnie spalanie na poziomie 5l/100. Mój ojciec jeździ Avensis II 2.0 D4D, wcześniej jeździł corollą 1,4 D4D (ta jak na taki mały silnik była baardzo żwawa). Sam miałem okazję pokonywać dłuższe trasy Astrą III CDTI i jakoś tak podoba mi się kultura pracy tych ropniaków. No ale pytanie, co się bardziej opłaca, a co jest fajniejsze?

Jak na razie poszukiwanie samochodu bardziej mnie dołuje, niż cieszy. Chyba mam za wysokie wymagania w tej kasie :P

Przejdźmy do konkretów. Moim pierwszym typem, jak to na młodego przystało, jest *jakieś Audi A3/A4. Przez myśl przeszedł mi Passat B5. Ale naczytałem się, że te z silnikami 1,9TDI lubią być zarżnięte :(
*Myślałem też o Mondeo MK3 2.0 TDI. Ale moment, Mondeo produkowane od 2000r za 12 tys? Cuś nie teges.
*Przez myśl przeszło mi takie autko jak Peugeot 307 z silnikiem HDI.
*Po drodze nawet szukałem info nt. Rovera 75 2.0 TDI.
*Teraz przeglądam Mitsubishi Carisma II też z silnikiem Diesla.

Jak widać rozrzut maksymalny i jak widać benzynę odrzuciłem już na wstępie. Ale czy słusznie? :lol: Liczę na na Waszą pomoc :)
mkmck
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 05 2009
Auto: VW Bora 2003, 1.9 TDI 90KM

12 Lip 2012, 14:22

Było już pewnie z 10 tematów, poszukaj :D w tej kwocie dieselki będą mieć nalatane kilosów ,jeśli lubisz nimi jeździć to może Astra 2 1.7-2.0 dti? a jeśli a3 to np 1.8 20v plus późniejszy gaz. w tej kwocie i jak ma być na miasto ja bym brał b lub b+gaz
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

12 Lip 2012, 14:29

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ;)
MatHl
Początkujący

Prawo jazdy: 02 01 2012
Auto: Felka
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

12 Lip 2012, 14:33

Podejrzewam, że samochód będzie robił dużo kilo poza miastem, chociaż nie jakoś bardzo często. W końcu rodzinę mam rozjechaną od gór po Suwałki. :P Wiem, że było sporo topiców, ale chciałem, żeby ktoś rozwiał moje wątpliwości w kwestii silnika.
A co sądzicie o tym Mitsubishi Carisma II? Z wyglądu mnie się podoba. A jak mechanika itd?

EDIT:
@MatHl, uargumentujesz, dlaczego Ibiza? :D Autko ładne, szczególnie w środku jak na seata. Ale jak z (nie)zawodnością? BTW. Sprzedaje go już czwarty właściciel :P
mkmck
Nowicjusz

16 Lip 2012, 22:10

Dziś jeździłem A4 B5 kombi rocznik 1999 po lifcie, silnik 1,9TDI 110 KM, quattro. Jakie są wasze doświadczenia z napędem quattro w tych samochodach?

Samochód jest sprowadzony z Belgii. Facet kupił, wymienił rozrząd rok temu i zrobił 8 tys. km. Przebieg wg zegara to 240tys. Wszystko opłacone, przegląd ważny, ubezpieczenie, wszystko. Samochód widać, że bardzo zadbany. Cena 14tys. Brać? :D
mkmck
Nowicjusz

17 Lip 2012, 08:50

Dziś jeździłem A4 B5 kombi rocznik 1999 po lifcie, silnik 1,9TDI 110 KM, quattro

Ruszyło to w ogóle z miejsca? :o

Jeśli licznikowe jest 240 000km to ten samochód tyle zrobił żeby Ciebie nie skłamać z 5-6 lat temu, teraz ma pewnie koło 600 000km
Może być zadbany - kierownica zmieniona, fotel przedni wymieniony, jedź go sprawdź na stację to się przekonasz :D
Dzikuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: BMW E46
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rzadko spotykane samochody Lexusa. Znasz wszystkie?
    Lexus RX czy LFA to samochody, o których słyszał praktycznie każdy. Ale w historii japońskiej marki powstały auta koncepcyjne, egzemplarze pokazowe, a nawet model produkcyjny, których w Polsce praktycznie nie ...

17 Lip 2012, 09:54

Sprawdzony po numerze nadwozia. W 2005r. ponad 300 tys. i ślad się urywa :? To co w takim razie proponujecie, w ogóle nie pchać się w w ten samochód z tym silnikiem? Bo wnioskuję, że one wszystkie mają tyle naklepane :? Proszę o szybką odpowiedź. Dziś mam mu dać odpowiedź w południe

A tak wygląda [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jeśli zainteresowałbym się benzyną, to który silnik najlepiej znosi gaz? Słyszałem, że 1,6 daje rade bardzo dobrze z LPG. Problem w tym, że jeździłem nim kilka dni temu i osiągi tego silnika po prostu załamują. Przydałby się większy motor.
mkmck
Nowicjusz

17 Lip 2012, 10:36

Bo 1.6 do takiej budy sie poprostu nie nadaje,poszukaj 1.8 125KM,dobrze znosi gaz a osiągi całkiem przyzwoite.
[link do oferty na Allegro wygasł]

A z innych aut to może coś z tych:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

17 Lip 2012, 23:14

Brat mnie atakuje, żebym się zainteresował Mazdą Xedos. Muszę przyznać, że Xedos 9 jest śliczna. A jakie są opinie o tych autkach?
mkmck
Nowicjusz

18 Lip 2012, 13:30

Skoro spalanie jest ważne i 5l ON/100km zadowala to ja właśnie dwa m-ce temu kupiłem Skodę Octavię 1.9 TDI 90KM. Zrobiłem 6000 km w trasie. Zużycie na trasie, gdy prędkość przelotowa była 100km/h, a średnia 60 km/h było 4,2. W mieście bez korków mam 5-5,5. Z korkami nawet 6-8. Oczywiście na trasie przy ostrzejszej jeździe można spalić 6 i więcej. Ale Octavie mają tak dobrą prasę w Polsce, zresztą w ogóle w Europie, że nie jest łatwo kupić za 10-12 tys. egzemplarz niewyeksploatowany, bez wad ukrytych. Skoda korzysta z blasku VW. To samo tyczy się aut całkiem niemieckich.
Tak czy inaczej, ja na razie jestem bardzo zadowolony z tego auta. Poprzednio jeździłem Octavią na gaz. Też bardzo dobre auto.
Gem
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Skoda Octavia 1.9 TDI

01 Sie 2012, 09:53

Od tygodnia jestem w posiadaniu VW Bora 1.9TDI (silnik ALH) z 2003r. :D Znalazłem egzemplarz z udokumentowanym (sprawdzonym po VIN) przebiegiem 126 tys. z wymienionym rozrządem przy 100 tyś. Tylko trochę nadszarpnąłem budżet, bo samochód kosztował mnie 15,5 k zł + opłaty... Ale sprawuje się super. Teraz będąc na urlopie zrobiłem nim ponad 1200km. Spalanie na poziomie 4,2-4,8l/100km w trasie :D
mkmck
Nowicjusz

01 Sie 2012, 11:57

126 tys. km a samochód 9-letni? Wychodzi 14 tys. km rocznie, no cóż, to samo mówi za siebie. W dodatku diesel spod stajni Volkswagena. No cóż, albo to niewiarygodna okazja i jesteś niesamowitym szczęściarzem albo ktoś ładnie zrobił Cię w konia. Za granicą diesle użytkowane są o wiele częściej niż w PL, tam 9 letni diesel spokojnie może mieć nabite 400 tys. km.
Offro
Początkujący

01 Sie 2012, 14:58

Dokładnie,jeśli auto jest krajowe to jest to możliwe i dziś sie o tym przekonałem,u mnie w robocie kierownik ma Leona 1.9TDI,jest 1właścicielem od nowości (kupiony w salonie w 2005r) i jak nam dziś powiedział ile ma przejechane to stwierdziliśmy że to jest nic,przebieg autentyczny 122tys.km.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

01 Sie 2012, 22:37

No dobra, ale samochód był sprawdzony przez niezależną osobę. Znajomy ojca mojej kobiety pracuje w VW i ma dostęp do historii serwisowania. Sprawdził mi kilka wózków po VIN i wszystkie miały skręcony licznik, poza Borą. Wg historii samochód do końca serwisowany był w ASO. Pochodzi z Belgii
mkmck
Nowicjusz