Samochód do 13.000

20 Gru 2010, 19:13

jiGsaw napisał(a):A jako ciekawostkę podam przykład - znajomy Nubirą nie mógł podjechać pod górkę ze 100m około 20% ośnieżoną... ja podjechałem (mam dobre zimówki), tak więc najwięcej i tak zależy od opon.

To i ja podam taką ciekawostkę. Co prawda z ub. roku ale jednak.
Mój kolega jechał przede mną swoją E36 - wyjątkowo ładne zadbane auto, to muszę jednak przyznać, opony wybierałem z nim. Pirelli o szerokości 195 w cenie 290 zł za sztukę. Wykręciliśmy na skrzyżowaniu w stronę mojego domu - górka (też mniej więcej 20%) pod którą nie ma się gdzie rozpędzić, nawierzchnia - zajeżdżony śnieg. Tak wyszło, że przed nami jak już jechaliśmy pod górkę cofało auto i pod górkę trzeba było się zatrzymać. No niestety kolegi jazda na tym się skończyła bo nawet pchając go nie ruszył w górę. A ja Golfa na Dębicach Frigo 2 zdusiłem i ruszył z miejsca w górę. Dlatego od tamtej pory osobiście uważam, że opony Frigo 2 to nie jest takie totalne dno i jednak w tej cenie nawet nieźle sobie radzi, wiele ludzi w mojej okolicy ich używa i nie narzekają.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

20 Gru 2010, 20:00

Mam w domu FWD i RWD na tych samych oponach(dębice frigo właśnie w W202 kupione rok temu a w 308 w tym) i mogę coś nt. zachowania w zimie powiedzieć.
Pewność prowadzenia zdecydowanie na korzyść FWD, łatwość wjeżdzania pod górki czy wyjeżdzania z parkingów też.
Nie ma co się czarować, stare RWD bez systemów trakcji w zimie jeżdzi gorzej i chyba każdy to przyzna.
Z nowymi z tego co wiem jest znacznie lepiej.
Ale przez całą resztę roku RWD to jest to :razz:
Nie popadajmy jednak w przesadę, RWD też da się jeździć w zimie w przeciwieństwie do tego co niektórzy głoszą.
JigSaw piszesz o tym niewyważeniu a widziałeś kiedyś jakie są różnice procentowe w przypadku RWD i FWD? nawet jeśli to RWD ma 50% na 50% to FWD nierzadko 45-55 lub nawet mniej.
Nie wyolbrzymiajmy że te 5% decyduje o tym czy samochód prowadzi się świetnie czy beznadziejnie.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Gru 2010, 20:12

No widziałem, Golf 2 1.8 miał chyba 70/30, te 45/55 to chyba jakieś najlepsze przykłady... bo generalnie jak jest 60/40 to już rewelacyjny wynik dla FWD.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

20 Gru 2010, 20:13

Nie twierdzę, że się nie da, bo wiem, że do mnie Jaśku pijesz. Ale mam też porównanie, już pomijając to, co widzę codziennie. Sam jeździłem RWD ładnych parę lat stąd wiem jaka jest różnica. I również jak moi znajomi mający obecnie auta RWD wożą pustaki betonowe lub krawężniki w bagażnikach do dziś tak i ja kiedyś jak jeszcze jeździłem Sierrą i chwilę 190 - tką je woziłem w bagażniku. Każdy orze jak może że tak powiem. :wink:
Owszem, da się jeździć nie twierdzę nigdzie że się nie da. Tylko biorąc pod uwagę teren w jakim mieszkam, a jest on dość pagórkowaty, napęd FWD spisuje się znacznie lepiej ze względu na dużą ilość śniegu nawianego, kolein w głębokim śniegu, i przede wszystkim ciągłych wzniesień i pochyłości terenu.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

20 Gru 2010, 20:17

Ja do tego dorzucę, że w RWD bardziej mści się brak DOBRYCH zimówek niż w FWD, jeździłem FWD na średnich letniakach i RWD na kiepskich/średnich zimówkach. No i FWD ani razu się nie zakopałem, a RWD tak (nieraz). Tej zimy mam już przyzwoite zimówki i zakopałem się tylko raz jak dotąd. Pod górkę miałem podobną raz sytuację jak opisujesz, ale wystarczyło, że dziewczyna się przesiadła do tyłu i ruszyłem bez problemu (nie jest gruba, żeby nie było :mrgreen:).
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

20 Gru 2010, 20:18

Co do tego nie mam żadnych wątpliwości :smile:
Mój dziadek ma dom w górach i często do niego jeździmy szczególnie w zimie bo to świetna baza wypadowa na narty, na podwórku ma podjazd który jest wzniesieniem.
Efekt jest taki, że mam wgniecioną tylną klapę od pchania go pod tą górkę :wink:
a opony może nie są najwyższych lotów(bo dębice) ale zmieniane często (co 3 sezony) więc to raczej nie ich wina.
Mimo wszystko utrzymuje, że RWD da się jeździć w zimie i to nawet w miarę bezpiecznie :smile: trzeba po prostu jeszcze bardziej uważać.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pierwszy śnieg - kilka dobrych rad dla kierowców
    Jak pierwsze opady śniegu wpływają na sytuację na drodze? Większość kierowców jeździ wolniej. Dzięki temu na drogach jest mniej ofiar śmiertelnych, natomiast odnotowuje się więcej stłuczek. Przypominamy, jak jeździć ...
    Nowe Audi S3 Sportback - oszczędne, szybkie i komfortowe
    Moc 221 kW (300 KM) i moment obrotowy 380 Nm, sprint od zera do 100 km/h w pięć sekund – nowe Audi S3 Sportback oferuje najlepsze osiągi w swojej klasie. Charakteryzuje się też wzorcową efektywnością: silnik 2.0 TFSI ...

20 Gru 2010, 20:27

Oczywiście, że się da, ja mam auto obniżone też, co ma spore znaczenie. W dodatku tamtym FWD jeździłem zimą 2 lata temu, a tamta zima o ile pamiętam nie umywała się do zeszłorocznej, czy tegorocznej, także nie wykluczone, że i tamtym autem teraz, czy rok temu bym się zakopał.

[ Dodano: 20 Grudzień 2010, 22:12 ]
Wróciłem właśnie... hehe wyciągałem kumpla, bo się zakopał Vectrą :razz: Ruchać po polach im się zachciało... :mrgreen:
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika