Samochód do 13.000

19 Gru 2010, 19:11

Witam,

Mam w planach zakup "nowego" samochodu - niestety, w moim przypadku nie jest to takie proste, jak się wydaje ;P

Jestem bardzo początkującym kierowcą, a konkretniej dopiero co zdałem egzamin. Czas kupić swoje pierwsze auto.

Ma to być samochód nietuzinkowy - może i będzie trochę droższy w serwisie, ale nie chcę nic z VAG - bo golfy dresiarskie, audi powoli też, seaty są drogie (no ale leon ładny :P), a skody za bardzo rodzinne. Ba, do niemieckiej technologii ogólnie podchodzę sceptycznie

Ma to nie być totalny golas - mamy XXI wiek, wydawanie takiej kasy na samochód z szybami otwieranymi na korbkę i z wiatrakiem zamiast klimy jest chore.

Awaryjność - idealnych samochodów nie ma, ale fajnie byłoby, gdybym mógł więcej nim jeździć, niż po niego jeździć :> No ale ogólnie wolę wymienić raz na 2 miesiące jakieś żarówki, niż raz na rok coś poważniejszego, tym bardziej, że coś tam na elektryce się znam

Oszczędność- nie chciałbym, żeby oc i koszty paliwowe mnie zeżarły. Na oc do pojemności 2.5 powinienem wyrobić, preferowałbym diesela bądź podtlenek lpg.

Pojemność - nie jestem jakimś <wstaw odpowiednie słowo> gówniarzem, który w bagażniku musi wozić suba 2x38cm, żeby podbić swoje ego, jednak jakaś mała dyskretna skrzynia pewnie tam trafi (lubię dobry, czysty, tranceowy dzwięk). W planach mam studia, dojazd ~200km, więc ten bagażnik jakiś większy by się przydał.

Moc - jakoś rozumu specjalnie nie dostałem, więc moc ma być taka "w miarę" - żebym nie musiał się 5 min zastanawiać w trasie "czy jednak zdążę". No ale bez przesady. Ot, tyle, żeby miał jakąś w miarę elastyczność.

Rodzaj - preferowałbym 5d, ale jakimś ładnym coupe nie pogardzę.

No i oczywiście, samochód musi mieć "to coś" (nie mam tu na myśli 3 tony szpachli :D )

Myślałem o:

Saab 900
Lancia Lybra
Citroen Xantia
Alfa 156

Czekam na opinię o moich wyborach oraz jakieś ciekawe propozycje.
Pozdrawiam.
ypsik
Nowicjusz

Miejscowość: B-R-O

19 Gru 2010, 19:16

w zależności czego tak naprawde oczekujesz od auta... bez awaryjności czy ekonomiczność czy poprostu wygląd z mocą "tego czegoś"
ja bym stawial
Volvo S40 za 13 tysiaczkow ladny egzemplarz mozna dostac
moze jakas mazda...
keim
Nowicjusz

19 Gru 2010, 19:16

Lancia Lybra to moim zdaniem najlepsza propozycja.
Wbrew obiegowym opinią jest trwała i dość niezawodna, z częściami nie ma problemu, większość mechaniki dzieli z innymi modelami koncernu Fiata więc ceny też są do przyjęcia.
Przy okazji jest naprawdę komfortowa a wnętrze jest bardzo przytulne i sprawia szlachetne wrażenie.
Najlepiej z JTD :smile:
aha, no i w Lybrze nie musiałbyś ulepszać sprzętu audio bo fabryczny zestaw Bose jest niezłej jakości no i o ile dobrze pamiętam w jego skład wchodzi i subwoofer i wzmacniacz dobrej jakości.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Gru 2010, 19:22

No o Lancii myślałem głównie pod względem 2.4JTD, z początku produkcji - w mojej opinii wyglądem wygrywa z kappą.

s40 też całkiem fajny samochód, kumpla rodzice sobie ostatnio taki kupili - czarny lakier + czarna felga - wygląda bardzo fajnie.

Mój szwagier miał kiedyś saaba, tyle, że 9000 - baardzo polecał, miał dziką satysfakcje z odstawiania ospojlerowanych beemek, tylko spalanie go zjadało (nie miał lpg). ogólnie komfort itepe itede.
ypsik
Nowicjusz

19 Gru 2010, 19:23

Nie chcę oceniać innych, bo zaraz się znowu zrobi "nagonka". Ja uważam, że najoptymalniej spełnia kryteria E36 coupe, za te pieniądze mógłbyś ubiegać się o wersję 325i bądź nawet 323i.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

19 Gru 2010, 19:24

jiGsaw, "Ba, do niemieckiej technologii ogólnie podchodzę sceptycznie "
ypsik
Nowicjusz

19 Gru 2010, 19:26

Dlaczego? Przedstawione przez Ciebie pomysły to auta egzotyczne, słynne z awaryjności (z wyjątkiem Saaba), Saab 900 jest oparty o Opla Vectrę A - może dla Ciebie to technologia niemiecka właśnie? (dla mnie Opel to amerykańska marka od bardzooo dawna)
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Gru 2010, 19:32

A potrafisz uzasadnić dlaczego są słynne z awaryjności?
ja takich opinii na ich temat nie słyszałem.
Ok, Alfa ma delikatne zawieszenie i niezbyt udane silniki JTS ale takie braki zdarzają się i innym producentom niezależnie od kraju.
Lybra ma co najmniej dobre opinie wśród użytkowników a i w gazetach można poczytać, że to udane auto:
[link wygasł]
[link wygasł]
[link wygasł]
lektura tego artykułu powinna być pomocna.
A Xantia patrząc na rankingi awaryjności to jeden z najmniej awaryjnych samochodów w tej klasie w ogóle.
Ostatnio edytowany przez Jasiek90, 19 Gru 2010, 19:39, edytowano w sumie 1 raz
Jasiek90
Stały forumowicz

19 Gru 2010, 19:39

No nie powiesz mi, że nic nie słyszałeś o hydraulice Citroena i grupie Fiat jako całość. Nie chce mi się pisać 100x tego samego. :wink:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Gru 2010, 19:41

Hydraulika w Citroenie jest tańsza w ewentualnej naprawie niż zawieszenie tradycyjne a komfort nieporównywalny.
Nie jest też jakoś szczególnie awaryjne, większość usterek wynika nie z wad konstrukcji a z tego, że u nas mało mechaników potrafi poprawnie serwisować to zawieszenie.
Znam nawet paru właścicieli hydraulicznych cytryn, z zawieszenia są tak zadowoleni, że nawet nie rozważają samochodów innych marek.
Ja ich rozumiem.
Jasiek90
Stały forumowicz

19 Gru 2010, 19:43

No tak, problemem jest fakt, że układ hydrauliczny jest wpólny dla zawieszenia, układu kierowniczego i hamulców...
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Gru 2010, 19:46

Tyle, że Citroen ma ogromne doświadczenie w budowie tego typu zawieszeń a jak wiadomo doświadczenie procentuje.
Poza tym wspólny to on był chyba w DS, CX później zrezygnowano z tego rozwiązania.
Tak jak pisałem komfort niebywały a koszty obsługi nieporównywalnie niższe niż np. airmatica w MB.
Jasiek90
Stały forumowicz

19 Gru 2010, 21:27

jiGsaw napisał(a):No nie powiesz mi, że nic nie słyszałeś o hydraulice Citroena i grupie Fiat jako całość. Nie chce mi się pisać 100x tego samego. :wink:

No i to chyba dobrze, bo, wybacz, nie pytałem o stereotypy, tylko o fakty. A jak pewnie wiesz, one z reguły nie lubią się pokrywać.

Fakt, może źle się wyraziłem - nie chcę samochodu typowo niemieckiego. Zauważ, że w Saabie tylko części mechaniczne pochodzą z opla - natomiast cała reszta jest już wytworem typowo Saabowskim - m.in. wnętrze.

Nie wmówisz mi, że za cenę Lybry dostanę to samo w E36 - po prostu Cię wyśmieję. Po 1. Lybra jest dużo młodsza, niż E36. Po 2. jest przednionapędowa, a ja nie potrzebuje na razie auta, którym będę zrywał asfalt. Po 3. jestem pewniejszy tego co kupuje - bo raczej mało kto kupuje lancie po to, by poczuć adrenalinę 200KM w RWD. Lancie z reguły nie są zajeżdżone jak konie po westernie...
ypsik
Nowicjusz

19 Gru 2010, 22:13

jiGsaw napisał(a):najoptymalniej spełnia kryteria E36

Rzeczywiście jest nietuzinkowe :lol: :lol: :lol:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One