Samochod do 13,5tys zl

08 Sie 2016, 11:35

Witam. Po powrocie do Polski zamierzam kupic auto, ktore bedzie moim pierwszym samochodem, jako iz mam 18 lat i zarobilem "troszke" pieniazkow, chcialbym, zeby ktos z wiekszym doswiadczeniem pomogl mi w wyborze/zasugerowal na jakie auta w tej cenie warto zwrocic uwage, czego sie spodziewac i na co uwazac :)
Nie szukam samochodu wyscigowego lecz chcialbym tez, by nie byl to przyslowiowy mul, autko powinno sie w miare dobrze zbierac, licze na cos w granicach 100-130km.
Co do silnikow nie mam nic upatrzonego, rozwaze kazda propozycje. W gre wchodzi benzyna jak i diesel, samochod bedzie uzywany przez nie dlugi okres czasu jakim jest ok. 1 rok, poniewaz zapewne bede musial go sprzedac przed studiami. Z tego wlasnie powodu zalezy mi na bezawaryjnosci.
Typ nadwozia jaki mnie interesuje to przedewszystkim hatchback.
Zalezy mi oczewiscie rowniez na wygladzie, jak zapewne dla kazdego 18-latka jest to wazna kwestia ;)
Jako, iz mam 190cm wzrostu raczej nie interesuja mnie auta w stylu opel tigra, gdzie zmiescic moze sie chyba jedynie drobna kobieta, lecz nie jestem rowniez zainteresowany kupnem vana ^^
Samochod jedynie 5-drzwiowy, by moc zabrac znajomych choc w wiekszosci przypadkow bede jezdzil raczej w towarzystwie jednej osoby.
Dodam, ze choc jestem osoba mloda, posiadam doswiadczenie w jezdzie, ktore uzyskalem podczas pracy, od 3 lat jezdze samochodami wiec prosze nie traktowac mnie jako kompletnego zoltodzioba, ktory zdal prawko i chce szalec...
W gre wchodza trasy krotkie jak i troszke dluzsze.
Moje dwa typy na chwile obecna to:
-Ford Focus mk2 hatchback 5d
-Seat Leon I 5d
Prosze o propozycje wraz z opiniami na temat bezawaryjnych silnikow do danego modelu. Z gory dziekuje i pozdrawiam.
BlackEagle
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 06 2016
Auto: Nie mam

09 Sie 2016, 09:50

Zero odzewu? Czyzby uzytkownicy tego forum nie lubili czytac dluzszych tematow? :cry:
BlackEagle
Nowicjusz

09 Sie 2016, 09:59

Oba auta ok, pytanie tylko, czy przy Twoim wzroście będzie Ci wygodnie (tyczy się zwłaszcza Seata).
Celuj w silniki 1.8, a w Focusie dodatkowo 2.0 (występuje często z bogatym wyposażeniem)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Sie 2016, 10:14

Powiedz mi jeszcze cos na temat wad obydwu tych samochodow, jesli chodzi o focusa moim pierwszorzednym typem bylby silnik 2.0 tdci 136km ghia. Leon zapewne standardowo 1.9 tdi.
Moze moglbys podsunac jakas inna sensowna propozycje auta, ktorego nie bralem pod uwage?? Bylbym wdzieczny
BlackEagle
Nowicjusz

09 Sie 2016, 10:46

Czemu diesel?
Jeśli chodzi o wady, to oba auta mogą mieć tu i ówdzie rudą (Focus na krawędziach drzwi oraz na klapie bagażnika przy listwie). Focus może mieć zużyty tylny wielowahacz (choć to rozwiązanie nie jest tak awaryjne jak taki układ z przodu w innych autach).
Leon będzie najczęściej wyeksploatowany. Tu masz resztę, nie chce mi się przepisywać http://mobile.autokult.pl/13443,seat-toledo-iileon-i-awarie-i-problemy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Manufaktura Car Show 2013
    W miniony weekend w Ch Manufaktura można było zobaczyć wydarzenia pod nazwą "Manufaktura Car Show 2013". To propozycja dla miłośników czterech kółek w najróżniejszych odsłonach. W tym roku była to największa ...
    [A] Matiz 0,8 / Seicento 0.9 / 106 1,0 / Lupo 1,0
    Podstawowe kryteria zestawienia: - samochód segmentu A - pojemność silnika do 999ccm - modele z ok. 2000r. Wytypowane modele do zestawienia: - Daewoo Matiz 0,8 - 51KM - Fiat Seicento 0,9 - 39KM - Peugeot 106 1,0 - ...