Samochód do 13 tys.

04 Kwi 2011, 08:51

Obecnie jeżdżę Corsą B 1.2. Przymierzam się do zmiany auta. Jako, że paliwo coraz bardziej drożeje to zastanawiam się nad samochodem z instalacją LPG. Diesla raczej wykluczam, bo nie chcę płacić jakiegoś ogromnego OC (a diesle niestety są zwykle większe pojemnościowo silniki). Mam 19 lat, więc stawki nie są ciekawe, od razu uprzedzam Was i napiszę, że nie mam możliwości ubezpieczenia na kogoś innego. Aha, nie dowartościowuję się przez szybką jazdę, więc samochód nie musi mieć fantastycznych osiągów. Samochód ma służyć głównie do wyjazdu w trasy. Po mieście najczęściej jeżdżę komunikacją miejską. W ciągu roku będę robił jakieś 10-12tys km.

Przy okazji zapytam się Was jak wygląda tankowanie LPG poza granicami naszego kraju? Bo samochód nie będzie jeździł tylko po kraju.

Obecnie moje typy to:
-VW Golf IV 1.4
-Opel Astra II 1.4
-Opel Corsa C 1.2

Czekam na wszelkie propozycje, uwagi, sugestie itp.
kminek4
Nowicjusz

Miejscowość: Miasto

05 Kwi 2011, 12:56

Moim zdaniem wymiana na LPG nie ma sensu. Silnik 1.2 jest bardzo ekonomiczny,wiec jeżeli spali Ci 5 litrów benzyny na 100km,a gazu 10 litrów,to cenowo wychodzi naprawdę minimalna różnica. Proponuję Opel Corsa C 1.2.
Tlumiki
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

05 Kwi 2011, 13:15

weź sobie corse c 1.2 z gazem i będziesz zadowolony
mariusz
ontegoniewie91
Początkujący

Miejscowość: siedlce
Prawo jazdy: 07 09 2009
Auto: opel astra 1.7d

05 Kwi 2011, 13:24

Tlumiki napisał(a):Moim zdaniem wymiana na LPG nie ma sensu. Silnik 1.2 jest bardzo ekonomiczny,wiec jeżeli spali Ci 5 litrów benzyny na 100km,a gazu 10 litrów,to cenowo wychodzi naprawdę minimalna różnica. Proponuję Opel Corsa C 1.2.

W trasie wychodzi jakieś 6l benzyny.

Dzięki za podpowiedzi. Cały czas się zastanawiam nad Corsą, tylko ciężko znaleźć egzemplarze z ciekawym wyposażeniem (ES+EL).
kminek4
Nowicjusz

05 Kwi 2011, 13:36

Tak na marginesie ,to wiem że nie chodzi Tobie o osiągi lecz jak kupisz Golfa 1,4 czy Astrę 1,4 to na pewno z ich osiągów nie będziesz zadowolony,a i stracić można na pózniejszej odsprzedaży.
Dołączam do podpowiadaczy czyli Corsa,jednak nie przekreślałbym Polo czy Ibizy lub Punciaka 1,2-16v z 80KM

[ Dodano: 5 Kwiecień 2011, 13:46 ]
Acha... i jeszcze to tankowanie poza granicami tego lpg...
Gaz jest wszędzie tylko lepszy jakościowo niż nasz.
Nasze końcówki do tankowania są w 99% "włoskie". Jeśli tankujesz na dobrej stacji poza PL,to są również przy dystrybutorze tzw. adaptery. Jeśli dystrybutor ma "holenderską" końcówkę,to to adapter wpinasz do swojego zaworu i tankujesz. W niektórych krajach tankowałem gaz samemu np: w Słowenii,a w niektórych jest o wiele mniej stacji z lpg więc wybierając się warto to sprawdzić.Do takich krajów zaliczam np: Austrię.Jak jechałem z Czech do Włoch to po drodze przy autostradzie miałem w Austrii tylko jedną stację z lpg.O ile pamiętam AGIP w Loipersdorf (czy jakoś podobnie).Czyli po ok.170km od Czech...
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

05 Kwi 2011, 13:50

Dzięki bardzo. Czyli wybór na razie nie jest taki prosty. Jeśli chodzi o Polo to wydaje mi się, że jest w środku trochę mniej miejsca niż w Corsie. A zależy mi, żeby było przynajmniej tyle samo, co w Corsie, tym bardziej, że samochód ma być głównie na trasy i zwykle dla 4 osób.

[ Dodano: 7 Kwiecień 2011, 15:43 ]
Może mi jeszcze napiszcie, gdzie jest więcej miejsca dla pasażerów, w Corsie, a może w Polo? Poj. bagażnika schodzi na drugi plan.
kminek4
Nowicjusz