REKLAMA
Cześć
Nie znalazłem zbliżonego wątku, niestety, zatem zakładam nowy temat. Już śpieszę z wytłumaczeniem czego potrzebuję.
Otóż bardzo prawdopodobne jest, że dostanę pracę poza Warszawą i S-ką będę musiał dojeżdżać jakieś 45km w jedną stronę. Poszukuję zatem samochodu, który będzie służył głównie na dojazdy do pracy, czasami na jakieś wypady na zakupy po warszawskich centrach handlowych. Kwota jaką mogę wydać to ok. 14.000 zł już ze wszystkim (tj. z ubezpieczeniem, rejestracją, blachami, przeglądem), ew. wymiana np. rozrządu w styczniu, po wypłacie. Auto będę musiał kupić będąc na przerwie świątecznej w rodzinnej miejscowości (Lubuskie) lub teraz w okolicach Warszawy. Co do autka - aby było w miarę ekonomiczne, jakoś się prezentowało i pojeździło chociaż ze 3 lata. Niestety nie mam pojęcia co w tej cenie warte jest rozpatrzenia a co nie, ale z tego co mi się podoba (laikowi) to następujące modele:
- Audi A2 (rok 2002+, tj. z większym bakiem),
- Hyundai Coupe,
- Citroen C4,
- Mercedes W203,
Co do jednostki napędowej, czytając tematy to raczej diesel odpada. Benzyna + ewentualnie gaz. Audi A2 podoba mi się wizualnie, ma chyba dobre opinie, szczególnie z silnikiem 1.6 FSI. Hyundai to też ładne autko. C4 podoba mi się w wersji coupe, acz hatchback też jest ok. Szczególnie spodobały mi się wersje z panoramicznym dachem, podobnie jak w A2, no ale to nie jest jakaś decydująca kwestia. A mercedes - cóż, ładne auto, aczkolwiek jak coś się sypnie to mnie chyba koszty naprawy zjedzą.
Co byście polecili w tej kwocie, czyli za samo auto max 13.000 zł? Diesle od razu odrzucić? Może warto jakiś inny model wziąć pod lupę? Szczerze, to strasznie spodobała mi się A2 ale potrzebna jest rada fachowców a nie moje widzimisie