Samochód do ~13k PLN

18 Gru 2015, 21:43

Cześć :)
Nie znalazłem zbliżonego wątku, niestety, zatem zakładam nowy temat. Już śpieszę z wytłumaczeniem czego potrzebuję.

Otóż bardzo prawdopodobne jest, że dostanę pracę poza Warszawą i S-ką będę musiał dojeżdżać jakieś 45km w jedną stronę. Poszukuję zatem samochodu, który będzie służył głównie na dojazdy do pracy, czasami na jakieś wypady na zakupy po warszawskich centrach handlowych. Kwota jaką mogę wydać to ok. 14.000 zł już ze wszystkim (tj. z ubezpieczeniem, rejestracją, blachami, przeglądem), ew. wymiana np. rozrządu w styczniu, po wypłacie. Auto będę musiał kupić będąc na przerwie świątecznej w rodzinnej miejscowości (Lubuskie) lub teraz w okolicach Warszawy. Co do autka - aby było w miarę ekonomiczne, jakoś się prezentowało i pojeździło chociaż ze 3 lata. Niestety nie mam pojęcia co w tej cenie warte jest rozpatrzenia a co nie, ale z tego co mi się podoba (laikowi) to następujące modele:

- Audi A2 (rok 2002+, tj. z większym bakiem),
- Hyundai Coupe,
- Citroen C4,
- Mercedes W203,

Co do jednostki napędowej, czytając tematy to raczej diesel odpada. Benzyna + ewentualnie gaz. Audi A2 podoba mi się wizualnie, ma chyba dobre opinie, szczególnie z silnikiem 1.6 FSI. Hyundai to też ładne autko. C4 podoba mi się w wersji coupe, acz hatchback też jest ok. Szczególnie spodobały mi się wersje z panoramicznym dachem, podobnie jak w A2, no ale to nie jest jakaś decydująca kwestia. A mercedes - cóż, ładne auto, aczkolwiek jak coś się sypnie to mnie chyba koszty naprawy zjedzą.

Co byście polecili w tej kwocie, czyli za samo auto max 13.000 zł? Diesle od razu odrzucić? Może warto jakiś inny model wziąć pod lupę? Szczerze, to strasznie spodobała mi się A2 ale potrzebna jest rada fachowców a nie moje widzimisie :)
7dayseater
Nowicjusz

Auto: Nie mam

18 Gru 2015, 21:50

FSI to szrot nie silnik a samo A2 jest kiepskie na trasy, swoją drogą cięzko zbywalne bo było droższe niż A3 jako nowe.
Zobacz na coś niezniszczalnego
[link do oferty na Allegro wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Gru 2015, 12:00

Dlaczego A2 jest kiepskie na trasy?
Jest jakaś alternatywa dla tej Toyoty, tj. coś nowszego? :)
7dayseater
Nowicjusz

Auto: Nie mam

19 Gru 2015, 12:22

7dayseater napisał(a):Dlaczego A2 jest kiepskie na trasy?
Bo jest małe..
Segment B - "samochód miejski"
-słabe silniki które spalą tyle co normalne 1.8 w większym aucie
-niski komfort podróży
Poza tym zobacz że to auto jest wysokie, więc łatwo stwierdzić że beznadziejnie trzyma się drogi. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

19 Gru 2015, 12:39

Takie małe auto jak A2 gorzej się prowadzi, jest mniej komfortowe, mniej bezpieczne, gorzej wyciszone, bardziej podatne na podmuchy wiatru (co jest niebezpieczne na autostradzie!). Przy takim użytkowaniu jak Twoje dobrym kompromisem będzie auto kompaktowe (segment C). Do 13 tysięcy szukałbym na Twoim miejscu:
Audi A3 1.8/1.8T
Skoda Octavia 1.8/1.8T/2.0
Seat Leon/Toledo 1.8/1.8T
Peugeot 307 z rocznika 2004-2005 (1.6 lub 2.0)
Honda Civic VII 1.6
Toyota Corolla E12 1.6

Lub segment D:
Honda Accord VI 1.8 lub 2.0
Mazda 6 1.8 lub 2.0 z rocznika 2002-2003
Citroen C5 2.0
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

LED-owa rewolucja
    Jeszcze niedawno za szczyt nowoczesności uchodziły reflektory biksenonowe, jednak ich kariera już dobiega końca – dziś nowe modele aut coraz częściej wyposażane są w reflektory LED. Mało kto wie, że pierwszym samochodem ...