REKLAMA
Cześć wszystkim.
Do tej pory byłem użytkownikiem Rovera 75 w wersji silnikowej 1.8, rocznik 2000. Samochód bardzo ładny, dobrze wyposażony, ale pod względem silnikowym wiadomo, dramat. To najbardziej podatna na usterki jednostka w tych samochodach. Miałem ogromne problemy z uszczelką pod głowicą, a ostatnio samochód padł całkowicie, silnik do generalnego remontu, co jest nieopłacalne. Niestety będę musiał się pożegnać z tym autem i dlatego szukam "nowego".
Jakie mam wymagania?
1. Auto musi być w wersji silnikowej, która jest najmniej awaryjna.
2. Auto musi być znakomicie wyposażone.
3. Auto musi być dynamiczne, a nie zamulone, powinno dobrze brzmieć.
4. Auto musi być duże, w sedanie.
5. Auto musi być w benzynie i najlepiej manualna skrzynia biegów.
6. Auto musi mi się podobać wizualnie.
7. Cena: do 15 000 zł.
W tej cenie ciężko znaleźć auto, które spełnia wszystkie te wymagania. Nawet bardzo ciężko. Zdaję sobie sprawę, że jak na tak ograniczony budżet mam wysokie wymagania.
Znalazłem mimo wszystko kilka ciekawych aut. Jednym z nich jest...
1. Rover 75. Rocznik 2001, silnik 2.5 V6 177 KM, przebieg według sprzedawcy to 170 000 km, manualna skrzynia biegów. Bardzo bogato wyposażony, skóra i tak dalej, dużo lepiej niż mój poprzedni Rover. Silnik także z tego co wyczytałem jest dużo mniej awaryjny niż 1.8. Auto wygląda na bardzo zadbane, sprowadzone z Holandii. Cena: 6900 zł.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. Saab 9-5. Rocznik 2004. Automat, silnik 2.3 250 KM. 170 000 KM i bardzo bogate wyposażenie. Z tego co wiem, silniki 2.3 są całkiem niezłe w tych Saabach. Sprowadzony z Włoch. Cena: 10 900 zł.
3. Saab 9-3. Rocznik 2004. Manualna skrzynia biegów. 265 000 KM. Silnik 2.0T 209 KM, wersja AERO. Bardzo bogato wyposażony, full opcja. Sprowadzony zza granicy, sprzedawca posiada książkę serwisowania i wszystkie faktury z wymian.
Z Audi widziałem tylko A4, ale w tej cenie silnikowo wypada gorzej, tak samo pod względem samego wyposażenia. BMW podobnie. Innych marek nie biorę raczej pod uwagę.
Co o tym myślicie? Warto się zastanawiać nad wyżej wymienionymi autami, a jeśli tak, to nad którym najbardziej? Nie interesują mnie mniejsze samochody, to musi być duży i dobrze wyposażony sedan, a budżet jest sztywny, nie zwiększę go.
Koszty utrzymania - zdaję sobie sprawę, że dużo spalą takie samochody i akceptuję to. Usterki - zawsze to jednak kot w worku, mniej lub bardziej. Jeśli trafię na auto naprawdę zadbane, to powinno być ok. No ale wiadomo, że nigdy nie wiadomo
Tak czysto teoretycznie, nad czym byście myśleli najpoważniej w mojej sytuacji?