12 Gru 2024, 22:13
Witam,
Poszukuje dla siebie samochodu w budżecie 15-17 tysięcy, od jakiegoś czasu przeglądam ogłoszenia, czytam i oglądam filmy, aby zrobić jakiś research, bo nie jestem ekspertem w dziedzinie motoryzacji.
Z samochodu będę głównie korzystał na dojazdy na studia (około 100km trasa), ale nie oznacza to, że koniecznie chce diesla, ponieważ trochę obawiałbym się kosztów ewentualnych napraw.
Oczekiwałbym, żeby auto było w miarę bezawaryjne, nie spalało zbyt wiele paliwa, ale jednocześnie miało trochę mocy i przyzwoity wygląd.
Po przeglądnięciu ogłoszeń najbardziej zainteresowały mnie Ford Mondeo Mk4 (2.0 benzyna lub diesel), Citroen C5 (czytałem, że pneumatyka fajna, ale jak się zepsuje to koszty naprawy mogą być rujnujące), Opel Insignia (dużo mieszanych/sprzecznych opinii słyszałem, spoko ale lekkie obawy bym miał), Renault Laguna 3, Toyota Avensis (ma już swoje lata i wygląd w środku nieco mniej mi się podoba).
Nie będę robił wielu kilometrów, mam zamiar też zabierać w trasy inne osoby (coś na zasadzie blalacar), więc fajnie jakby bagażnik miał te 400 litrów.
Co polecacie? Czy modele, które podałem są godne uwagi, a jeśli tak to jakie silniki będą najlepsze?