REKLAMA
Witam.
Powoli przychodzi czas aby wymienić moje biedne seicento na coś lepszego. Oby lepszego, bo w sumie na to małe coś nie mogę narzekać. Tak jak w temacie, budżet 15-17 tysięcy. Chociaż wolałbym bliżej 15-16 bo wiadomo, nowe autko to trzeba filtry etc wymienić. Co do silnika, szczerze nie wiem...chciałem diesla, jednak moje przebiegi nie są jakieś bardzo duże jakieś 20-25 tysięcy rocznie. Więc nieco mało na diesla, chociaż może nie tak mało tyle że mój dojazd do pracy to 17km w jedną stronę. To ledwo się nagrzeje, a juz trzeba silnik gasić. Resztę km robię głównie w trasie(dojazdy na studia etc) tutaj dieselek sprawdzi się bardzo dobrze. Czy może jednak benzynka? Spalanie powiedzmy do 6,5-7l chciałbym się zmieścić o ile to możliwe. Żadnych passatów, A4 etc nie chce...nie potrzebuje aż tak dużego samochodu.
Myślałem np o Grande Punto 1.3MultiJet (moi rodzice maja ten silniczek w pandzie i sprawdza się świetne mimo że mama średnio dobrze dba o ten silnik). Patrzac na ogłoszenia w tej kwocie mogę wybrać coś fajnego, jednak orientuje się ktoś jak te silnik radzą sobie po przebiegu 250-280tys? Takie przebiegi mniej więcej znajdowałem(wszelkie 100-150 mnozęx2) moja panda ma dopiero 170 tysięcy bez żadnej awarii po za problemami z EGR, ale jak trwałość silnika gdy zbliża sie do 300tyś?
Yaris 1.4? Tutaj problemem może być budżet, drogie te samochody są.
Jesli chodzi o benzyne, nie wiem co tam jest dobrego na rynku. U mnie w domu zawsze były diesle bo rodzice bardzo dużo jeżdżą wiec tylko ten segment znam. Z tego co słyszałem to np taka Toyota Auris 1.6 Valvematic to bardzo dobra benzynka. Tylko ta cena jest nieco większa od mojego budżetu.
Pozdrawiam.