golf000 napisał(a):Dwumas nowy kosztuje cos ok 4 tys, ale w razie czego jest to podobna inwestycja jak instalacja gazowa w benzynie.
Nie jest to taka inwestycja jak napisałeś,nijak ma się to porównanie do instalacji LPG ponieważ:
1.Instalacja Gazowa prędzej czy później zwróci się właścicielowi po założeniu,
2.Nie dosyć,że się zwróci to jeszcze zacznie na siebie pracować i będziesz do przodu
3.Dwumas Ci się zużyje prędzej czy później i będziesz musiał włożyć następną gotówkę lub remont a instalacja najwyżej może być np. do regulacji.
Nie jestem dobry w liczeniu,ale wydaje mi się że tak to właśnie wygląda przynajmniej w moim przypadku.
4.Benzyniaka szybciej kupisz zadbanego jak ropniaka który ma już za sobą różne przygody i nie mówie tu o kręceniu liczników bo to akurat już nie od rodzaju jednostki i paliwa zależy.
Chcesz to kupuj diesla,mój tato ma jeździ po bułki tak jak dzida napisał i gasi silnik po 2 kilometrach po czym znowu go odpala i jedzie do domu,do tego jeszcze trasa 2-3 razy w roku np. po 600km.
Jest naprawdę super oszczędnie,ma silnik 1.9 TDI 115KM w borze i sobie chwali.
Ogólnie z tym samochodem jakoś dziwnie jest,na początku jak był kupiony był niesamowicie szybki wszystkie bez wyjątku samochody zostawiał na światłach,z czasem coś się stało z jego mocą pompa była sprawdzana,dwumas niepotrzebnie wymieniony,głowica też więc nie wiem dlaczego nie jeździ tak jak jeździł.
Tutaj lektura o dieslu,przeczytaj:
http://magazynauto.interia.pl/porady/ek ... Id,1532035