Samochód do 15 tys.

18 Lip 2015, 23:56

Witam,

Poszukuję samochodu do 15 tys. zł. Preferuję silniki wysokoprężne i duże pojazdy (najlepiej kombi). Z wyposażenia chciałbym elektryczne szyby z przodu, tempomat, klimatyzację i automatyczną skrzynię biegów. Do tego systemy bezpieczeństwa jak ABS, ESP etc. Chciałbym też, żeby to był dość mocny samochód (ok. 10s do setki lub mniej) oraz, żeby był dobry w prowadzeniu (czyt. świetnie trzymał się w zakrętach). Zależy mi też na ekonomii, także przy spełnieniu powyższych wymagań chciałbym jak najniższe spalanie oraz inne koszty eksploatacji takie jak serwis i części (zdaję sobie sprawę, że raczej Cinquecento tych wymogów nie spełnia, ma być ekonomicznie przy tej konfiguracji). Zależy mi także na niezawodności pojazdu (tutaj piję do wadliwych wersji silnikowych lub niektórych automatycznych skrzyń - zależy mi na tym, żeby ten samochód był tych dwóch rzeczy pozbawiony).

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrowienia.
Banikuas
Nowicjusz

Auto: CC
Silnik: 0.9 41KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

19 Lip 2015, 09:46

Stawiasz dość wysokie wymagania jak na budżet, który wynosi tylko 15 tysięcy. Na Twoim miejscu rozważyłbym BMW E39 z dieslem 2.5 (CR a nie TDS) lub 3.0, Mercedes S210 z dieslem 2.7 CDI. Na A6C5 z 1.9 TDI 131KM za niski budżet, tak samo z Vectrą 1.9 CDTI (a szkoda bo ma fajny 6-biegowy automat). Może jeszcze Citroen C5, ale odpuściłbym 2.2 HDi. Z tańszych w eksploatacji Passat B5 FL lub Octavia, ale znalezienie zadbanego egzemplarza z 1.9 TDI i automatem, może być trudne. Odpuść raczej Volvo V70, bo ma średnie automaty.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

19 Lip 2015, 16:15

A gdyby tego diesla wymienić na wolnossącą benzynę do zagazowania lub z lpg? O ile się orientuję samochody tego typu są tańsze.
Banikuas
Nowicjusz

Auto: CC
Silnik: 0.9 41KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

19 Lip 2015, 16:33

To wtedy takie coś (linki poglądowe):
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ogólnie to mało aut benzynowych z dobrymi automatami, akurat łatwiej będzie chyba o diesla. Chyba, że zrezygnujesz z tego rodzaju skrzyni, ale ja jako kierowca auta z automatyczną skrzynią doskonale rozumiem jej zalety. :)

Zerknąłem jeszcze na Audi A6C5, ale zestawienie kombi + dobry automat, który występuje tylko z Quattro daje osiągi na poziomie 10.6s do 100km/h w 193-konnym benzyniaku 2.8. Bez komentarza.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...