Samochód do 15 tys. zł. dla studenta

20 Lip 2010, 00:03

Witam.

Poszukuje samochodu do 15 tys. Musi być w miarę ekonomiczny, żwawy, najlepiej z dieslem pod maską. Ma służyć głównie do podróżowania po Poznaniu i okolicach, plus dojazdy na weekendy do domu (jakieś 50 km). Jestem dość wysoki, wiec pojazdy typu Fiat SC raczej odpadają. Z samochodów które wzbudziły moje zainteresowanie to Astra II, Focus, Stilo, audi a3, golf IV, Almera N16. Chciałbym także usłyszeć propozycje innych modeli. No i rocznik nie starszy niż 2000 (dobrze by było).

Z góry dzięki za pomoc. :wink:
missza
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

20 Lip 2010, 00:39

Poniżej 200r nie chcesz schodzić.

Od razu mówię, nie znajdziesz normalnie utrzymanego Golfa z dieslem w tym roczniku, o A3 już nie mówię.

Proponuję Stilo 3d z JTD pod maską. Fajne autko.

Ewentualnie omega B po face liftingu. Za 15 kawałków wyrwiesz piękną sztukę z 2001-2002r z V6 pod maską ( z LPG oczywiście). Komfort nieziemski.
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

20 Lip 2010, 07:16

No właśnie jeśli chodzi o Stilo to już tyle sprzecznych informacji przeczytałem że masakra. Część z tych pieniedzy będzie pochodziła od rodziców także myśle że pomysł z V6 pod maska może im sie nie spodobać. Może jakieś A3 lub golf IV w lpg?
missza
Nowicjusz

20 Lip 2010, 07:55

A może mazda 323?
ax341
Początkujący

Miejscowość: Slask

20 Lip 2010, 08:04

Właściwie to muszę poczytać o tym samochodzie, bo nie brałem go pod uwagę. Dzięki za podpowiedź
missza
Nowicjusz

20 Lip 2010, 10:42

Golf IV i A3 jak najbardziej może być, lecz będę na pewno przed 2000r.

Poza tym znaleźć G IV lub A3 w zadowalającym stanie jest dość trudne.

Co do zbieżności rodziców i V6 to masz chyba rację.

Może jeszcze Alfa Romeo 156 w JTD. Za taką kasę znajdziesz 2000-2002r
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

20 Lip 2010, 10:57

toledo
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
stilo
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

wg mnie nejlepsze propozycje z tego segmentu w okolicach 15k
paju001
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Tarnów

20 Lip 2010, 11:39

a myślałeś o Oplu?
za ten cash dostałbyś i corse i astre na pewno po 2000r.

Z VW to prędzej polo wyhaczysz ale z rocznikiem może byc róznie, ale looknij tu niestety benzyna
[link do Gratka wygasł]

cordoba w dieslu
[link do Gratka wygasł]
kangur
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz

20 Lip 2010, 12:16

No więc co do postów powyżej... Myślałem bardziej nad samochodem bez "tyłka", czyli teoretycznie Toledo by odpadło, jednak jest ono bardzo ładne więc przemyśle. Wszyscy wiedzą jakie krążą opinie o Fiatach i Alfach, sam nie potrafie się odnieść bo nie miałem i nie wiem. 156 tak jak toledo, też kuszące, jednak prosiłbym właścicieli podobnych o podanie jak się sprawują ich pojazdy. To samo do Stilo. Szperam szperam i już nie wiem które opinie o Stilo są prawdziwe a które pisane po prostu z zazdrości.Słyszałem że elektronika się sypie i zawieszenie, czy to prawda? A jak wygląda sprawa Astry, czytałem że tylko diesel Isuzu 1.7 jest godny polecenia. Dzięki za odpowiedzi.

Jeszcze co do Stilo, Wersja 5d nie jest zbyt urokliwa, zdecydowanie bardziej podoba mi sie wersja 3d. Czy w 3d jest duzo mniej miejsca?
Może jakaś Ibiza 1.9 tdi?

[ Dodano: 20 Lipiec 2010, 16:00 ]
A co z Almerą, słyszałem że gniją?
missza
Nowicjusz

20 Lip 2010, 15:45

Jeśli chodzi o stilo to silnik JTD zbiera raczej same pochwały,generalnie z fiatami to jest tak ,że tu cos sie urwie tam odleci a tam powyciera,jednak stilo jest warte uwagi, raczej dobre wyposażenie większości egzemplarzy i przystępna cena zakupu jak za takie auto.Jeśli jesteś wysoki to w ibizie będzie ci raczej niewygodnie, to samo jeśli chodzi o almerę, no i faktycznie były tam jakieś problemy z korozją,(chyba tylna klapa wokół szyby).Jeśli chodzi o zawieszenie to na polskie drogi jeszcze nikt nic nie wymyślił, w każdym aucie co rok trzeba coś wymienić, rzecz w tym żeby remont zawieszenia nie był liczony w tysiącach pln, tak jak w passatach i niektórych audi. Myślę ,że powinieneś nieco bliżej przyjżeć się maździe 323,sam taką bardzo chciałem kupić ale jest jeden problem, 99% 323 jest sprowadzone z zagranicy więc albo przebieg 300000, albo po jakiejś tam stłuczce, ja szukałem mazdy 4 miesiące i nie znalazłem,kupiłem inne auto.Aha no i jeszcze to: "szukam auta ekonomicznego i żwawego", no to raczej albo jedno albo drugie.
R+
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolskie

20 Lip 2010, 16:36

Dzięki za odpowiedź. w miare ekonomiczne i żwawe są właśnie diesle typu 1.9 jtd lub tdi. Są one wystarczająco dynamiczne do wyprzedzania. Chodzi po prostu o to aby samochód bez problemu wyprzedzał nie pochłaniając przy tym hektolitrów paliwa. Widzę że dużo osób popiera Stilo. Bardzo prosiłbym o kolejne opinie o podanych przeze mnie modelach. Jakieś jeszcze za i przeciw.
missza
Nowicjusz

20 Lip 2010, 16:51

A mnie cały czas chodzi to po głowie
Żadko czyta się o samochodach tak zatytułowane artykuły ,chyba wrócę do tematu mazdy ,może coś znajdę tym razem, choć ciężko się będzie rozstać z Primerą
R+
Nowicjusz

Miejscowość: Małopolskie

20 Lip 2010, 20:31

Czy można sprawdzić przebieg auta w jakimś serwisie?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] jakiś haczyk? 2005?
missza
Nowicjusz

20 Lip 2010, 21:36

Ja taką sumę przeznaczył bym na Honde Accord VI
Super samochód, ekonomiczny, mało awaryjny... same plusy! Polecam!
[link do oferty na Allegro wygasł]
rycho13
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin
Auto: Honda Prelude

20 Lip 2010, 22:49

Rzeczywiście najlepszym wyborem będzie coś z 1.9 JTD tym bardziej że preferujesz diesla. Naprawdę bardzo dobry silnik. Jeśli chodzi o konkretny model to Stilo lub Alfa 147.
Ja sam miałem teraz kupować Stilo, ale jednak poczekam jeszcze trochę i kupuję Alfę 156, oczywiście też 1.9 JTD
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: R-sko